Helle tulee Suomeen, jopa +30 astetta! Katso Ilmatieteen laitoksen ennuste - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Torstaina alkaa helleputki, joka muuttuu jopa +30 asteen pätsiksi – Ilmatieteen laitoksen kartalle jysähtivät hellevaroitukset

Kohta koetaan jopa tuskallista kuumuutta, kun pitkä hellejakso rantautuu Suomeen.

15.6. 20:20
  • Katso oheiselta videolta tuorein sääennuste lähiajalle.

No nyt on luvassa sitä itseään, eli kuumaakin kuumempaa kesäsäätä. Torstai potkaisee käyntiin poikkeuksellisen pitkän hellejakson, joka muuttaa ilman jopa tukalan kuumaksi lähes koko maassa.

Etelä-Euroopasta tuleva lämmin ilmamassa kuumentaa ensin eteläisen Suomen ja levittäytyy perjantain aikana pitkälle pohjoiseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Parviaisen mukaan hellelukemia voidaan perjantaina mitata ainakin Oulun korkeudella. Samaan aikaan Etelä-Suomessa ollaan jo lähempänä 30:tä lämpöastetta.

Lauantaina maan keskivaiheen valtaa säärintama, jonka pohjoispuolella on viileämpää ilmaa.

– Rintama menee jossain Vaasan ja Kajaanin korkeudella. Pohjoisessa ollaan 15–20 asteen välillä, kertoo Parviainen.

Rintaman eteläpuolella sää kuitenkin kuumenee kuumenemistaan. Ilmatieteen laitos on antanut etelään lauantaille hellevaroituksen. Hellevaroitus annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila on +27 astetta ja keskilämpötila +20 astetta.

– Etelässä ollaan lauantaina 26–30 lämpöasteessa, Parviainen kertoo.

Ilmatieteen laitos antaa hellevaroituksen aina paikallisesti. Lauantain varoitus on voimassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Ahvenanmaalla. Tieto on otettu tänään tiistaina ja varoitukset päivittyvät aina noin kolmen tunnin välein.

Lauantain hellevaroitus on värikoodiltaan keltainen, mikä tarkoittaa sitä, että säähän on hyvä kiinnittää huomiota kaikessa säälle alttiissa toiminnassa, kuten ulkona työskentelyssä.

– Hellevaroitus: Tukalan helleaallon todennäköisyys on 40 % lauantaina päivällä ja illalla. Helleaalto voi aiheuttaa riskiryhmille terveysongelmia, Ilmatieteen laitos varoittaa.

Hellevaroituksen värikoodeja on yhteensä neljä ja ne ovat järjestyksessä lievimmästä vakavimpaan vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Sunnuntain aikana matalapaineen rintama liikkuu aina vain ylemmäs ja Keski-Suomikin palaa takaisin perjantaisiin hellelukemiin.

Parviaisen mukaan etelän helteet jatkuvat ainakin tiistaihin saakka, vaikka sään ennustettavuus heikkenee huomattavasti ensi viikon alusta.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että viikon keskivaiheilla kuumuuteen on luvassa pientä helpotusta.

– Lännestä tulee epävakaista säätä, sateet ja ukkoset lisääntyvät pikku hiljaa keskiviikosta eteenpäin.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan matalapaine olisi liikkumassa itään heti torstaina, mutta Parviainen muistuttaa, että ensi viikon loppupuolen säämalleissa on vielä paljon eroavaisuuksia.

– Ihan lämmintä juhannussäätä näyttäisi olevan luvassa, vaikka kaikista kuumin ilmamassa näyttäisi väistyvän maan ulkopuolelle.

Miten toimia, kun helteestä varoitetaan?

– Vältä kuumalle altistumista

– Vähennä fyysistä rasitusta

– Pidä taukoja työssä

– Valitse säähän sopiva vaatetus

– Juo helteellä riittävästi ja lisäksi huolehdi myös riittävästä energian (syömisestä) ja suolojen saannista

– Huolehdi läheisistä, jotka eivät osaa ehkä huolehtia itsestään.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?