Pfizer rokotteen määrä Suomessa - milloin 16-vuotiaat rokotetaan? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pfizerin rokotteen ehtyminen luo karmaisevan tilanteen – tuhansien koronasuoja voi venyä jopa joulukuulle

Loppuvuodesta toimitettavat Pfizerin rokotteet eivät riitä kaikkien rokottamiseen kahdesti.

Pfizerin rokotteen määrä nousi lupaavasti kesän kynnykselle, mutta heinäkuun alusta lukien toimitukset niukkenevat. THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, että Pfizerin rokotetta tulee kolmannella vuosineljänneksellä vain noin 200 000 annosta viikossa, vuoden lopussa vieläkin vähemmän.

16.6. 11:33

Pfizerin koronarokotteen toimitusmäärät Suomeen ehtyvät huolestuttavasti loppuvuoden aikana – ennen kuin kaikkia on ehditty rokottaa kahta kertaa.

Syynä on lääkejätin ja Euroopan unionin välinen hankintasopimus, jonka mukaan Pfizer toimittaa EU-alueelle vuoden 2021 aikana yhteensä 600 miljoonaa annosta rokotetta.

Lue lisää: Satojentuhansien 16–25-vuotiaiden nuorten ensimmäinenkin korona­rokoteannos on nyt vaarassa lykkääntyä

Suomen osuus EU-yhteishankintamekanismin kautta toimitettavista rokotteista on 1,23 prosenttia eli 7,38 miljoonaa annosta. Se riittää ”vain” 3,69 miljoonan ihmisen rokottamiseen kahdesti.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on kuitenkin reilut 4,6 miljoonaa rokotusikäistä eli yli 16-vuotiasta. Jos oletetaan rokotuskattavuudeksi 90 prosenttia, rokotettavia olisi 4,15 miljoonaa, eli kahteen rokotuskierrokseen tarvitaan 8,3 miljoonaa rokoteannosta.

Lue lisää: THL: Suomessa todettu 73 uutta korona­virus­tartuntaa – katso oman kuntasi tilanne

Pfizerin EU-sopimuksen täyttyminen jättää Suomen ”kansanrokotteen” lähes miljoona annosta vajaaksi, jotta Pfizer riittäisi kaikille kahteen rokotuskertaan. On hyvin epätodennäköistä, että Pfizer toimittaisi hyvää hyvyyttään sopimuksen ulkopuolisia lisäannoksia Suomeen tai mihinkään muuhunkaan EU-maahan.

EU:lla on tosin taskussaan 1,8 miljardin annoksen jättisopimus Pfizerin kanssa vuosille 2022–23, mutta Pfizerin tiedotteen mukaan tämän sopimuksen toimitukset EU-maihin alkavat vasta joulukuussa.

Tilanne on karmaiseva, sillä eihän kukaan osannut odottaa, että rokottaminen jää pelkästään Pfizerin ja Modernan rokotteiden varaan. AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet oli pakko jättää hyllyyn niihin liitettyjen hyvin harvinaisten veren hyytymishäiriöriskien vuoksi.

Jos adenovirusvektorirokotteet olisivat normaalisti käytössä, Suomessa olisi miljoonien rokoteannosten lisäarsenaali eikä mitään ongelmia olisi.

Useissa maissa AstraZeneca on täydessä käytössä. Kuvassa taiwanilaismies saa rokotuksensa pääkaupunki Taipeissa.

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa?

Sitä että kymmenientuhansien suomalaisten lopullinen rokotesuoja venyy myöhäiseen syksyyn, todennäköisesti jopa marras-joulukuulle saakka. Kyse on kaikista nuorimmasta rokotusikäisestä väestöstä, 16–20-vuotiaista, jotka rokotusjärjestyksen mukaan ovat rokotusvuorossa viimeisinä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio on hivenen optimistisempi. Kontio sanoo, että Suomeen pitäisi vuodenvaihteeseen mennessä tulla yhteensä 9,5 miljoonaa rokoteannosta (Pfizeria 7,4 miljoonaa ja Modernaa 2,1 miljoonaa).

– Toki niistä osa toimitetaan vasta viimeisellä vuosineljänneksellä, mutta syyskuun loppuun mennessä pitäisi olla tullut yli 8 miljoonaa rokoteannosta, Kontio sanoo.

Mia Kontio sanoo, että syyskuun loppuun mennessä Suomeen on tullut kahdeksan miljoonaa rokoteannosta. On Modernan toimituksista kiinni, toteutuuko se.

Modernaa on Suomeen tullut toistaiseksi vain reilut 300 000 annosta. Kontion mukaan Modernan toimitusmäärä pitäisi nousta huomattavasti elokuun alusta alkaen aina yli 60 000 viikkoannoksen.

Kontio myös sanoo, että vaikka AstraZenecan menekki nykyään on hyvin pientä, sitäkin ehdittiin kuitenkin antaa noin 420 000 annosta (359 000 ykkösannosta ja 61 000 kakkosannosta), mikä auttaa sekin hivenen kokonaisuudessa.

Kontio lisää vielä, että Pfizeria tulee kolmannen vuosineljänneksen aikana 2,6 miljoonaa annosta eli noin 200 000 annosta viikossa. Viimeiset miljoona annosta toimitetaan vasta Q4:n aikana eli loka-joulukuussa. Silloin viikkoannokset putoavat alle 80 000:n.

Silti tilanne on vääjäämättä se, että useiden kymmenien tuhansien rokotesuojan saaminen venyy myöhäiseen syksyyn, jopa joulukuulle saakka.

Ilta-Sanomat laski nykyisillä arvioiduilla rokotetoimituksilla ja käytetyllä 12 viikon annosvälillä, milloin ensimmäinen ja toinen rokotuskierros voisivat olla valmiit.

Pitkään puhuttiin, että kaikki halukkaat olisivat voineet saada ensimmäisen rokoteannoksen heinäkuun puoleenväliin mennessä. Se ei toteudu enää millään.

Sen jälkeen puhuttiin elokuusta, mutta sekin näyttää olevan liian optimistinen aikataulu. IS päätyi laskuissaan siihen, että nykyisillä arvioiduilla rokotetoimituksilla ensimmäinen rokotuskierros olisi valmis vasta noin viikolla 38 eli syyskuun loppupuolella.

Jos 12 viikon rokotusvälistä pidetään loppuun saakka kiinni, viimeiset kansalaiset saisivat kakkosannoksensa vasta viikolla 50 eli joulukuun puolivälissä ja parhaan mahdollisen suojan koronavirusta vastaan vasta jouluksi. THL:ssä on tosin pohdinnassa se, voidaanko kakkosannoksia nopeuttaa 2–3 viikolla siinä vaiheessa, kun uusia ykkösannoksia ei ole enää pistettävänä.

Jos loppupään kakkosannoksia kiirehditään, valmiiksi voidaan päästä marraskuun puolenvälin jälkeen.

Mm. Yhdysvalloissa ja Britanniassa rokotetaan jo alle 15-vuotiaita. Kuvassa 14-vuotias sai koronarokotuksen Fairfaxin kaupungissa Virginiassa USA:ssa toukokuun puolessavälissä.

Pfizerin loppuvuoden rokoteniukkuus siirtää myös 12–15-vuotiaiden mahdollista rokottamista. Tämän ikäryhmän rokotukset voitaisiin aloittaa käytännössä vasta viikosta 39 eteenpäin eli syys-lokakuun vaihteesta, kun 16-vuotiaiden ja vanhempien ensimmäinen rokotuskierros on saatu päätökseen ja rokotetta on tarjolla.

Ennen koulujen alkua 12–15-vuotiaiden rokottaminen ei missään nimessä onnistu. Vielä ei tosin ole tehty lopullista linjausta, rokotetaanko 12–15-vuotiaita ollenkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?