Helsingin satamaan saapuvien määrä nousi hurjasti – meri­vartiosto huolissaan raja­tarkastusten sujuvuudesta

Viime viikolla Viroon käännytettiin 41 matkustajaa.

Tulijoiden käännytykset ja maahantuloedellytysten selvittely ovat työllistäneet merivartioston henkilöstöä Helsingissä merkittävällä tavalla.

14.6.2021 18:42

Suomenlahden merivartiosto tiedottaa Helsingin satamaan saapuvan henkilöliikenteen kasvaneen viime viikolla liki 24 prosenttia edelliseltä viikolta. Viikon aikana Suomen maaperälle astui sataman kautta 28 632 henkilöä.

Tulijoiden maahanpääsyedellytysten selvittely ja käännytyspäätösten valmistelu työllistivät Suomenlahden merivartioston sataman rajatarkastusyksikköä merkittävällä tavalla. Matkustajista 41 käännytettiin takaisin Viroon. Yleisin käännytysperuste oli tulijan aiheuttama uhka kansanterveydelle.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa tiedotteessaan, että tällä hetkellä Suomeen sallitaan vesiliikenteen rajanylityspaikkojen kautta vain yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Maahantulija ei voi itse määritellä työmatkansa välttämättömyyttä.

Mikäli matkustajamäärät jatkavat kasvuaan eikä rajoituksia höllennetä, vaikuttaa tämä merivartioston mukaan negatiivisesti rajatarkastusten sujuvuuteen. Esimerkiksi ajoneuvojen kaistatarkastuksille varattu tila saattaa loppua.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi viime viikolla Ilta-Sanomille, että sisäministeriö on valmistellut hallituksen neuvoteltavaksi esitystä maarajan ylittävän työmatkailun terveysturvallisesta avaamisesta. Esityksen oli määrä valmistua tällä viikolla.

Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi Mariniin aiemmin avoimessa kirjeessä, jotta maiden välistä henkilöliikennettä helpotettaisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?