Nyt puhuvat Pihla Viitalan kohutalon naapurit – Miksi näyttelijä sai rakentaa talon, muut eivät edes piharakennusta? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt puhuvat Pihla Viitalan kohutalon naapurit – Miksi näyttelijä sai rakentaa talon, muut eivät edes piharakennusta?

Osa Helsingin Meilahden huvila-alueen asukkaista kokee tulleensa väärin kohdelluiksi. Näyttelijä sai rakentaa uuden asuintalon, mutta 70 neliön kylmä autotalli ei saanut lupaa.

Viitaloiden talo Helsingin Meilahdessa. Poliisi selvittää Anni Sinnemäen toimintaa lupamenettelyssä.

12.6. 13:16

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki on rikostutkinnan kohteena. Rikostutkinta liittyy Helsingin Meilahden huvila-alueen asemakaavan poikkeamisluvan myöntämiseen, jonka keskiössä on näyttelijä Pihla Viitala ja hänen perheensä. Viitaloita ei epäillä rikoksesta.

Asiasta uutisoi Yle. Anni Sinnemäki kiistää syyllistyneensä virkarikokseen.

Sinnemäen epäillään toimineen esteellisesti. IS:n tietojen mukaan poliisi teki päätöksen esitutkinnan aloittamisesta viime vuoden kesällä.

Poikkeuslupa myönnettiin vuonna 2016, jolloin Sinnemäki toimi Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja vastasi Helsingin kaupungin suunnittelusta.

Monet alueen naapureista ihmettelevät, miksi Viitalan hanke sai luvan, kun heidän omia ja paljon vähäisempiä suunnitelmiaan ei hyväksytty eikä niille annettu lupaa.

Kohtelu ei ole heidän mielestään tasapuolista. Näitä tapauksia on useita.

– Olisimme halunneet rakentaa 70 neliön autotallin eli kylmän rakennuksen. Hankkeemme oli vireillä juuri samoihin aikoihin kuin Viitaloiden yli 280 neliömetrin rakennushanke sai luvan, alueella asuva nainen kertoo Ilta-Sanomille.

Hän ei halua esiintyä jutussa nimellään. Hän on menettänyt luottamuksensa hallinnon puolueettomuuteen.

– Me emme saaneet lupaa. Tämä on mielestäni väärin ja suoranaista mielivaltaa, hän sanoo.

Häntä ihmetyttää, miten Viitalat saivat luvan kaksikerroksisen talon rakentamiseen.

– Kyseessä on mielestäni harkintavallan väärinkäyttö, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Hän ei ole toiveikas oman hankkeensa toteutumisesta.

– Tässä joutuu odottelemaan sitä, että virkamiehet vaihtuvat, hän sanoo.

Toinen Meilahden huvila-alueen asukas kertoo kokeneensa myös vääryyttä.

– Lähtökohtahan oli se, että alueella sai rakentaa vain yhtä suuren rakennuksen kuin purettu aiempi rakennus oli ollut. Näin oli esimerkiksi minun tapauksessani, kun sain rakentaa vain samankokoisen rakennuksen eli 98 neliömetrin puretun rakennuksen tilalle, mies kertoo Ilta-Sanomille.

Hänkään ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään. Hän kertoo epäreiluuden kokemuksien olevan liian vahvoja.

Miehen mukaan vaatimus aiemman rakennuksen purkamisesta on juuri isoja ongelmia aiheuttava tulkinta.

– Rakentaa saa vain, jos ensin puretaan vastaavan kokoinen rakennus, hän sanoo.

Toisin kuin monet muut alueen asukkaat, Viitala sai perheineen poikkeamisluvalla rakentaa tontille vanhan talousrakennuksen tilalle uuden yli 200 neliön paritalon.

Tutkintapyynnön mukaan Helsingin kaupunginmuseo vastusti poikkeamisluvan myöntämistä. Sinnemäki on Viitalan ja hänen vanhempiensa tuttava.

Tutkintapyynnön asiasta tekivät alueen asukkaat. He väittivät tutkintapyynnössä, että Pihla Viitala perheineen on saanut poikkeusluvan myöntämisestä satojen tuhansien eurojen arvoisen hyödyn.

Pormestariehdokas Anni Sinnemäkeä epäillään virkarikoksesta Pihla Viitalan paritalohankkeessa

Alue tuntuu olevan täynnä sekavia tulkintoja. Lyhyt aiempien tapauksien tutkiminen ja vertailu paljastaa paljon mielenkiintoista.

Yksi asukkaista halusi rakentaa uuden saunan tulipalossa tuhoutuneen tilalle. Sekin hanke kariutui. Helsingin kaupungin mukaan 40 neliömetrin pihasaunaa ei saanut rakentaa, ennen kuin pihassa olevat oleva autotalli- ja talousrakennus puretaan.

Toinen aiempi tapaus liittyy kasvihuoneeseen. Nainen ei saanut lupaa rakentaa uutta kasvihuonetta, vaikka aivan samalla paikalla oli ennen ollut noin 50 neliön kasvihuone.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?