Suomen köyhin kunta valmistautuu vaali­viikonloppuun – ”Minua pidettiin liian vanhana, vaikka olin vähän päälle nelikymppinen” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen köyhin kunta valmistautuu vaali­viikonloppuun – ”Minua pidettiin liian vanhana, vaikka olin vähän päälle nelikymppinen”

Lähes neljännes juukalaisista elää alle 14 550 euron käteen jäävillä vuosituloilla.

Työllisyyden hoitoon pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, Ritva Kurkinen ja Jouni Turunen sanovat.

11.6. 18:00

Juuka

Kuutostien varressa Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Juuassa on Suomen köyhimmät asukkaat. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen viime vuoden lopulla julkaisemista luvuista. Lähes neljännes eli 24,1 prosenttia juukalaisista eli noiden lukujen mukaan alle 14 550 euron käteen jäävillä vuosituloilla.

Syitäkin pienille ansioille on tiedossa. Juuka on laaja maalaispitäjä, jossa emännät ovat menneinä vuosikymmeninä hoitaneet lapset kotona, eivätkä eläkekertymät ole kasvaneet. Kunnassa onkin poikkeuksellisen paljon takuueläkkeen varassa eläviä pienituloisia eläkeläisiä.

Koloa kuntalaisten tuloihin ovat iskeneet myös vuolukiviteollisuuden takavuosien ongelmat. 2000-luvulla kauppa vuolukivitakoilla ei käynyt enää entiseen malliin.

Katso tästä, missä asuvat Suomen köyhät – ”Tilastojen kanssa on elettävä”

Olin yli 22 vuotta vuolukiviteollisuudessa töissä, mutta 2009 sain lomautuslapun. Sen jälkeen ei ole vakituista työpaikkaa ollut.

Yksi tämän kohtalon kokeneista on Jouni Turunen. Hän sai lomautuslapun käteensä vuonna 2009.

Jouni Turunen toimii puheenjohtajana Juuan Työttömät ry:ssä. Ulospäin näkyvin osa yhdistyksen toimintaa on Kierrätyskeskus Kiepin pyörittäminen kunnan keskustassa. –Työllisyydenhoitoon ehdokkaat ovat kiinnittäneet huomiota harmillisen vähän, Ritva Kurkinen huomauttaa.

Pätkätöissä ja päivärahoilla ei isoille hankkeille pääse.

– Olin yli 22 vuotta vuolukiviteollisuudessa töissä, mutta sitten 2009 sain lomautuslapun. Sen jälkeen ei ole vakituista työpaikkaa ollut. Tuolloin samana vuonna 2009 avattiin Ilomantsiin kultakaivosta ja pääsin siellä haastatteluun asti, Turunen kertoo taustastaan.

Vakituista työpaikkaa ei kuitenkaan ole enää löytynyt.

– Minua pidettiin liian vanhana, vaikka olin silloin vasta vähän päälle nelikymppinen. Työurien pidentämisestä puhutaan, mutta minä olin jo tuolloin liian vanha, Turunen ihmettelee.

Työllisyyden hoitoon pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, Ritva Kurkinen ja Jouni Turunen sanovat.

Turunen toimii puheenjohtajana Juuan Työttömät ry:ssä. Ulospäin näkyvin osa yhdistyksen toimintaa on Kierrätyskeskus Kiepin pyörittäminen kunnan keskustassa.

Kierrätyskeskus tarjoaa tärkeitä tukityöpaikkoja ja on työkokeilumahdollisuus paikkakunnan työttömille.

Samalla laitetaan hyvä kiertämään, kun käyttökelpoinen tavara vaihtaa omistajaa. Vaatetangoilla roikkuville hyväkuntoisille, mutta erittäin halvoille vaatteille riittää ostajia. Etupihalta löytyy edullisia polkupyöriä menopeleiksi.

– Tavara kyllä liikkuu. Viime kesä oli ihan huippuvuosi. Kun korona iski, huhti-toukokuu oli todella hiljaista. Sitten kesäkuulla tavaraa alkoi tulla ovista ja ikkunoista. Tavaraa myös lähti kiertoon suuret määrät, sillä asiakkaita oli paljon liikkeellä. Oikein piti ihmetellä, että kuinka näin pienessä kunnassa ihmisillä voi olla noin paljon ylimääräistä tavaraa, Turunen kertoo.

Mitenkään erityisen sähköistä ei kuntavaalikampanjointi ole Juuassa ollut ainakaan työllisyyspolitiikan vinkkelistä katsottuna.

Työllisyyden hoitoon tulisi kuntalaisten mielestä kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomiota, vaikka kunnan maksamat Kela-sakot eli työmarkkinatuen kuntaosuudet laskivatkin viime vuonna yli 20 prosenttia.

– Ehdokkaat eivät ole hyvin paljon tuoneet esiin työllisyystilannetta, Turunen myöntää.

– Työllisyydenhoitoon ehdokkaat ovat kiinnittäneet huomiota harmillisen vähän. Yhdistyksen luottamushenkilöistä ei taida kukaan olla ehdokkaana. Meillä on vähän yli 60 jäsentä ja heistä ehkä joku on ehdokkaana, pohtii työttömien neuvoja ja työttömien yhdistyksen ulkopuolinen sihteeri Ritva Kurkinen.

Vaikka Juuasta löytyy Suomen eniten pienituloisia, kuntatalous on paremmassa jamassa kuin monessa muussa kunnassa. Ylijäämää kunta on tehnyt peräti seitsemänä vuonna perättäin.

Tosin pakon edessä tehdyt investoinnit ovat nostaneet kunnan velkamäärää viime vuosina.

Nuoriakin kylänraitilta löytyy. Henkka Halonen ja Jasper Jäntti yllätetään kesken rauhaisan kävelylenkin. Jasper on tullut tervehtimään sukulaisiaan ja kavereitaan Kuopiosta, jonne hän muutti perheensä mukana viime kesänä.

Henkka Halonen ja Jasper Jäntti.

Minä olen vielä lukiossa. Eiköhän täällä tule pari vuotta vielä asuttua, jonka jälkeen pitää lähteä opiskelemaan muualle.

– Kyllähän se elämä muuttui tosi paljon. Koulussa on tosi paljon enemmän porukkaa kuin täällä ja isompi koulu. Olihan se aika iso muutos, kun koko ikäni olen täällä asunut, Jäntti myöntää.

Sen sijaan 19-vuotias Henkka Halonen on pysynyt tiiviisti Juuassa. Monet ikätoverit ovat jo suunnanneet opintojen perässä Kuopioon, Joensuuhun ja Ouluun.

Suuri haaste on saada nämä nuoret palaamaan paikkakunnalle opintojensa jälkeen.

– Minä olen vielä lukiossa ja kirjoitan loput nyt syksyllä. Eiköhän täällä tule pari vuotta vielä asuttua, jonka jälkeen pitää lähteä opiskelemaan muualle, Halonen pohtii.

– Tämä on rauhallinen ja mukava paikka asua. Tykkään rauhallisesta ympäristöstä, jossa ei ole turhaa hälskettä ja melua.

Opintojen jälkeistä tulevaisuutta ei nuorukainen ole vielä kiveen hakannut.

– Ei se poissuljettu vaihtoehto ole, että tulisinkin tänne takaisin. Mutta siihen vaikuttaa niin moni asia. Kesätöitä täällä nuoret kyllä saavat hyvin, Halonen toteaa.

Ritva Hakala toivoo kuntapäättäjiltä enemmän ja parempaa tiedonvälitystä.

Vaikka virta osin viekin Juuasta suuremmille turuille ja toreille, vastavirtaankin uidaan. Pirteä eläkeläinen Ritva Hakala muutti paikkakunnalle Riihimäeltä viime maaliskuussa.

– Kun siirsivät vaaleja, minäkin sain äänestää täällä Juuassa. Jos vaalit olisivat olleet ajallaan, minulla ei olisi ollut äänioikeutta. En minä täältä vielä hirveästi ihmisiä tunne, mutta sen verran kuitenkin, että ehdokkaan löysin, nainen paljastaa.

Juuan tuleville kuntapäättäjille Hakalalla on antaa yksi hyvä vinkki.

– Kun muutin tänne, odotin, että saisin kunnalta ja seurakunnalta jonkun infopaketin, jossa kerrotaan palveluista ja tapahtumista. Kaikki on pitänyt etsiä itse netistä. Kävin minä sitten kunnan infossa kyselemässä asioista ja siellä kyllä ystävällisesti kerrottiin asioista. Mutta sellainen tervetulopaketti olisi kyllä tarpeen. Siinä voitaisiin kertoa vaikka matonpesupaikoista, tapahtumista ja kunnan palveluista, Hakala vinkkaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?