Tutkija Viron pää­ministerin avoimesta kirjeestä: Taitava diplomaattinen veto

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu pitää Viron pääministerin kirjettä poikkeuksellisena ja taitavana.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu pitää Viron pääministerin avointa kirjettä hyvänä diplomaattisena vetona.

11.6.2021 11:41

Viron pääministeri Kaja Kallas vetoaa Suomen pääministeriin Sanna Mariniin (sd), jotta Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan. Kallaksen Marinille osoittaman avoimen kirjeen julkaisi perjantaina Helsingin Sanomat.

– Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan, Kallas kertoo kirjeessään Marinille.

Suomen hallitus päätti torstaina 3.6. jatkaa maahantulon rajoituksia 27. kesäkuuta asti. Suomi on tammikuun lopulta alkaen sallinut vain välttämättömän työmatkaliikenteen Schengen-alueelta, mikä on vaikuttanut moniin Virossa asuviin ja Suomessa työskenteleviin virolaisiin.

Tutkija arvioi kirjettä Ilta-Sanomille.

– Pidän tätä Viron pääministerin avointa kirjettä taitavana diplomaattisena vetona. Se on hieman poikkeuksellinen tapa toimia, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu kertoo.

Pesun mukaan kirje osoittaa, että asia on vakava ja tärkeä Virolle.

– Kirjeen viesti on vahva. Vaikka Suomen ja Viron suhteet ovat olleet pitkään hyvät, kirje kertoo, että Virolle tämä rajapolitiikan kysymys on selvästi tärkeä, Pesu sanoo.

Pesun mukaan kiista ei heikennä maiden suhteita.

– Tilanne on maiden kahdenvälisille suhteille kiusallinen, ei niinkään Virolle, jolla on tilanteessa ymmärrettävä intressi, Pesu sanoo.

Pääministeri Kallas vetoaa kirjeessään vahvasti Mariniin.

– Nämä virolaiset ovat mukana rakentamassa Suomea, pitämässä huolta Suomesta, siivoamassa Suomea, panostamassa käsiensä ja ajatustensa voimin suomalaiseen hyvinvointiin. Ja jo neljän ja puolen kuukauden ajan lapset tuhansissa virolaisissa kodeissa ovat ikävöineet isiään ja äitejään ja toivoneet heidän saapuvan viikonlopuksi kotiin, Kallas kirjoittaa.

Lue lisää: Näin Sanna Marin kommentoi IS:lle Viron pää­ministerin poikkeuksellista vetoomusta

Pääministeri Marin kommentoi perjantaina Viron kollegansa Kaja Kallaksen Helsingin Sanomissa julkaistua vetoomusta. Ensin Suomessa on avattu tällä viikolla lentoliikennettä työmatkoilla.

– Siinä matkustajamäärät ovat suhteellisen rajattuja ja hyvin hallittavissa. Lentoliikenteen avaaminen tarjosi mahdollisuuden kokeilla testaustoiminnan laajentamista vastaamaan kasvavia matkustajamääriä, Marin sanoo kommentissaan.

Marinin mukaan myös muut työmatkaliikenteen muodot ollaan avaamassa.

– Sisäministeriö on valmistelemassa jo ensi viikolle hallituksen neuvoteltavaksi esityksen siitä, miten työmatkustusta myös laivoilla ja maarajojen kautta avattaisiin terveysturvallisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?