Tutkimus: Oireettoman koronan sairastaneita voi olla Suomessa selvästi aiempaa arviota enemmän

Yhä käynnissä olevaan tutkimukseen osallistui kevään aikana 2 500 vapaaehtoista.

Koronatestin näytteenottopiste Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Meilahden sairaala-alueella Helsingissä 24. marraskuuta 2020.

9.6.2021 22:56

Mehiläisen ja Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan koronaviruksen oireettomana sairastaneita saattaa olla Suomessa aiempaan arvioon nähden liki kaksinkertainen määrä. Tutkimukseen osallistuneet vastasivat sähköiseen oirekyselyyn ja kävivät Mehiläisen vastaanotolla vasta-ainetutkimuksessa.

– Tämä (tutkimustulos) viittaa siihen, että taudin sairastaminen oireettomana on tavallista tai ainakaan mahdollisia oireita ei tunnisteta koronan aiheuttamiksi. Kaiken kaikkiaan sairastaneita oli vasta-ainetutkimustenkin perusteella kuitenkin vain 1,17 prosenttia, laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen toteaa Mehiläisen tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan tutkimuksessa pyritään kartoittamaan koronavirusepidemian leviämistä Etelä-Suomessa sekä yksilöllisten ominaisuuksien vaikutuksia sairastumisessa. Kevään 2021 aikana Mehiläisen tiloissa järjestettävillä tutkimuskäynneillä on käynyt 2 500 vapaaehtoista osallistujaa. Osallistujat ovat iältään 50–70-vuotiaita.

Tutkimustulokset antavat myös viitteitä siitä, että alueellinen vaihtelevuus vasta-aineiden esiintyvyydessä on Suomessa merkittävää. Pääkaupunkiseudulla osallistujat näyttivät sairastaneen koronan kolme kertaa useammin kuin Kymenlaaksossa.

– Tämä vahvistaa tiedon epidemian voimakkaammasta leviämisestä Helsingin seudulla. Vasta-aineita on oireettomillakin syntynyt mitattavia määriä, toteaa tiedotteessa lääketieteellisen mikrobiologian dosentti Simo Nikkari Mehiläisestä.

Myös pääkaupunkiseudulla koronan sairastaneiden osuus oli tutkimuksessa verrattain alhainen, 1,71 prosenttia. Nikkari katsoo luvun osoittavan, että laumaimmuniteettia ei ole Suomessa saavutettu edes korkeimmista tartuntaluvuista kärsivillä alueilla.

Laumasuoja tai laumaimmuniteetti syntyy, kun riittävän suuri määrä ihmisiä on vastustuskykyisiä taudille. Vastustuskyky syntyy joko rokotuksella tai sairastamalla tauti.

Suomessa todettiin keskiviikkona 126 uutta koronavirustartuntaa ja 5 tautiin liittyvää kuolemantapausta. Tiistaina uusia tartuntoja raportoitiin 113 ja maanantaina 55.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?