Ranta-aho avautui ”huomattavista” huume­veloistaan – sisko kertoi aiemmin hetkestä, joka järkytti häntä suuresti: ”Haukoin happea”

Niko Ranta-ahon vakavimman syytteen käsittely jatkui keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii kovaa rangaistusta Niko Ranta-aholle ja tämän siskolle.

9.6.2021 8:13 | Päivitetty 9.6.2021 16:21

Niko Ranta-ahon ja muiden syytettyjen kuuleminen amfetamiiniöljyä koskevasta syytteestä aloitettiin Helsingin käräjäoikeudessa.

IS seurasi Katiska-käsittelyä oikeustalolla. Seuranta löytyy tämän artikkelin lopusta.

Ranta-aho kertoi oikeudessa, että hänen taloudellinen tilanteensa oli heikko, kun hän vapautui tutkintavankeudesta kesällä 2020. Ranta-ahon mukaan hänelle jäi ”huomattavia määriä” huumausainevelkoja, mutta tarkkoja lukuja hän ei halunnut kertoa.

– Enemmän kuin monen suomalaisen vuosipalkka kertaa viisi, Ranta-aho kuvaili suuruusluokkaa.

Hänen mukaansa puheet amfetamiiniöljystä jäivät haaveiluksi. Rahoitusta ei ollut eikä aineen toimittajaa. Hän ei olisi edes osannut valmistaa öljystä amfetamiinia.

– Oma kemia on vitonen peruskoulusta, niin sillä ei paljon ruveta kokkailemaan.

Ennen Ranta-ahoa oikeudessa kuultiin hänen siskoaan. Syyttäjät vaativat siskolle yhdeksän vuoden vankeutta.

Sisko kertoi rikosepäilyn tulleen täytenä yllätyksenä. Hän oli saanut tavata veljeään valvotusti, kun sai itse kutsun kuulusteluun.

– Järkytys oli tietysti suuri, kun kerrottiin teonkuvaus. Hetken haukoin happea, sisko sanoi.

Sisko hiiltyi syyttäjä Heli Vesaajalle, joka tivasi häneltä muun muassa viesteistä, joita Ranta-aho yritti vankilasta lähettää muille syytetyille Katiska 1:n aikaan. Viestejä löytyi siskolta. Asianajaja Riitta Leppiniemi rauhoitteli siskoa.

Aamupäivällä oikeudessa oli puitu syyttäjien todisteina olevia Sky ECC -viestejä. Eräs apuriksi syytetty nimimerkkiä Chiliman käyttänyt mies lähetti 2.3.2021 huolestuneen viestin Farleylle, joka oli syyttäjien mukaan Ranta-ahon luottoystävä Krister Wallendahl.

”Hei muuten halusin kysyy sulta pitääkö paikkaansa et sky on saatu auki Ruotsissa ja muualla,” huolestunut Chiliman kysyi.

Murretut Sky ECC -viestit ovat syyttäjien tärkeintä todistusaineistoa Katiska 2:ssa. Chiliman huolestui sovelluksen tietoturvasta juuri ennen romahdusta. Wallendahl otettiin viimeisenä pääepäiltynä kiinni kaksi viikkoa myöhemmin.

Syyttäjien mukaan amfetamiiniöljy piti tuoda autokorjaamolle auton rakenteisiin kätkettynä.

”Pitää olla tuttu firma autoliike tai korjaamo, kenelle kerrotaan että auto tulee jotta ne tietoisia mutta ne ei ota sitä vastaan,” nimimerkki Padel kirjoitti 10.1.2021.

Viesteissä puhuttiin myös selvin päin olosta.

"Nollatoleranssi täällä kun alkaa tapahtuu. Eipä täällä mitään olekkaan kun baarit menee jo klo 23 kiinni," Julius kirjoitti kuuden viikon tipattomuutta hehkuttaneelle Mr1:lle 9.1.2021.

Syyttäjän mielestä Julius viittasi työkunnossa pysymiseen. Ranta-aho sanoi, että viesteissä kyse oli päihdeongelmaisen kaverin pyrkimyksestä pysyä selvänä.

Kyseessä on koko Katiska 2 -vyyhdin vakavin syytekohta. Ranta-ahon ja kumppaneiden epäillään havitelleen salakuljetettavaksi öljymäärää, josta saostamalla olisi voinut saada 250–500 kiloa amfetamiinia. Lisäksi olisi syytteiden mukaan tuotu kokaiinia, MDMA:ta ja ekstaasia.

Pääjunailijat olivat syyttäjien mukaan Ranta-aho, Wallendahl, Juha-Matti Ruissalo ja 36-vuotias mies. Lisäksi Ranta-ahon siskoa syytetään aikeesta hankkia kofeiinia amfetamiinin jatkeeksi.

33-vuotias Bandidos-upseeri on syytteessä siitä, että hän olisi aikonut ostaa viisi kiloa amfetamiinia Ruissalolta.

Kaikki kiistävät syytteensä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?