FBI:n jättioperaatio: näin KRP sai Suomessa tietää asiasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin KRP sai tietää FBI:n jätti­operaatiosta – ”Ymmärrettiin, että on isosta asiasta kyse”

Poliisi on ottanut kiinni rikoksista epäiltyjä kaikkien poliisilaitosten alueilla Suomessa.

Poliisilla oli maanantaina useita operaatioita eri poliisilaitosten alueella liittyen epäiltyihin huumausainerikoksiin. Kuva on otettu ennen operaation alkua.

8.6. 15:27

Suomessa on tehty lähes sata kiinniottoa liittyen kansainväliseen Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtamaan rikostorjuntaoperaatioon.

Suomessa operaatiota johtaa Keskusrikospoliisi. Rikoskomisario Kimmo Sainio kertoo, että tieto FBI:n hallussa olevasta materiaalista tuli KRP:lle kansainvälisen yhteistyön kautta.

Lue lisää: KRP: Suomessa otettu kiinni sata AN0M-operaatioon liittyen

– Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat, että heillä on tällaista tietoa hallussaan, ja heidän analyysinsa perusteella se linkittyi Suomeen, Sainio kertoo.

Operaatiossa FBI pääsi salatun AN0M-mobiilisovelluksen kautta käsiksi ympäri maailmaa toimivien rikollisjärjestöjen salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoa tästä viestinnästä yhteistyömaiden viranomaisille.

Rikoksista kiinni otetut suomalaiset henkilöt ovat käyttäneet AN0M-sovellusta Suomessa ja ulkomailla.

Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Helsingin poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin ja Tullin yhteisessä esitutkinnassa takavarikoitiin 145 kiloa marihuanaa.

Operaatio Greenlightina tunnetun ratsian avulla on Suomessa puututtu ennen kaikkea järjestäytyneeseen huumausainerikollisuuteen.

Suomi on Sainion mukaan ollut mukana tutkinnassa useita kuukausia.

– Kun päästiin tutustumaan siihen materiaaliin, mitä oli saatavilla, aika nopeasti ymmärrettiin, että on isosta asiasta kyse, Sainio sanoo.

Lue lisää: Poliisi pidätti ANOM-jättioperaatiossa 800 ihmistä – huumeita taka­varikoitu tonnitolkulla

Osa materiaalista linkittyi suoraan jo meneillään oleviin tutkintoihin. Sainion mukaan rikoksista epäiltyjä on otettu kiinni kaikkien poliisilaitosten alueilla. Suurin osa pääepäillyistä on poliisin vanhoja tuttuja.

– Mukana ovat kaikki poliisilaitokset ja KRP:n alueyksiköt sekä Tullista useita yksiköitä. Tämä on ollut iso viranomaisyhteistyö Suomessa.

Etsinnän yhteydessä löydettiin toimintakuntoisia konepistooleita äänieristetystä tilasta, jonka Tulli epäilee olleen käytössä ampumaratana aseiden testaukseen.

Tullin esitutkinnassa tehtiin etsintä tilaan, jossa valmistettiin aseiden osia kuvassa olevilla 3D-tulostimilla.

FBI:n luovuttamalla materiaalilla oli Sainion mukaan KRP:lle suuri merkitys, sillä sen avulla poliisin toimintaa pystyttiin suuntaamaan oikeisiin asioihin.

Rikoksia pystyttiin uusien tietojen myötä myös estämään.

Lue lisää: FBI viritti ansan: Tästä 11 000 puhelimeen päätyneessä AN0M-sovelluksessa on kyse

– Oli positiivinen yllätys, että tällaiseen tietoon oli pääsy.

Operaatiossa tietolähteenä toiminut AN0M-sovellus kehitettiin FBI:ssa. Suomessa vastaavan mobiilisovelluksen kehittäminen ei olisi Sainion mukaan nykytilanteessa mahdollista.

– Suomen lainsäädäntö ei taida taipua sellaiseen ajatukseen, että (vastaavaa sovellusta) voitaisiin kehittää. Se vaatisi myös paljon resursseja ja valtavia määriä työvoimaa, mitä Suomessa ei ole käytössä, Sainio arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?