”Vegaanikauhu iski valtuutettuihin” – kouluruuasta iso haloo Seinäjoella: Riitelyyn hupeni yli kahden vuoden budjetti

Seinäjoen kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan maanantaina, että kaupungin kouluissa ei aleta tarjota vegaanista kouluruokaa.

Aloite vegaaniaterioista Seinäjoen kouluissa meni nurin kaupunginvaltuustossa.

2.6.2021 9:12 | Päivitetty 2.6.2021 10:42

Ravintoarvo vastaan raha. Valinnanvapaus vastaan tasapuolisuus...

Eri argumentit sinkoilivat Seinäjoen kaupunginvaltuustossa maanantaina, kun valtuusto päätti vegaaniruuan tarjoilusta kaupungin kouluissa.

Lue lisää: Saatko kaikki tarvittavat vitamiinit ruokavaliostasi? Tämä lista kertoo, mitä arkiruoan tulisi sisältää, jottei vitamiinilisiä tarvita

Lopulta valtuusto päätti yli kolmen tunnin vääntämisen jälkeen, että aloite palautetaan valmisteluun äänin 25–22.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Ironisinta oli, että aloitteen valmistelusta ei esitetty mitään kysymyksiä tai huomautettavaa. Asia eteni käsittelyyn nuorisovaltuuston aloitteena, eli kyse oli nuorten omasta toiveesta, millaista ruokaa omassa koulussa tulisi olla tarjolla. Aloitteen mukaan koulujen ruokailulinjastoille oli tarkoitus lisätä kasvisruokavaihtoehto sekä mahdollisuus vegaaniruokaan.

Vegaaniruokavaliota noudattavat eivät käytä mitään eläinperäisiä tuotteita.

Valtuutettu Piia Kattelus-Kilpeläinen (ps) kuitenkin esitti, että aloitetta ei pidä hyväksyä. Syynä oli muun muassa se, että pienelle määrälle (noin 30 oppilaalle) valmistettava vegaaniruoka olisi 40 prosenttia kalliimpaa.

Kattelus-Kilpeläinen sai tuekseen muut perussuomalaisvaltuutetut sekä kristillisdemokraatit ja lisäksi ison osan keskustan ja kokoomuksen edustajista.

– Kun äänestystulos lävähti esiin, ensimmäinen tunne oli epäusko, miten tämä näin meni. Valtuustossa ilmeisesti haluttiin esittää populisteja, jotka eivät kasviksia syö. Moni ehkä ajatteli, että aloite menee läpi joka tapauksessa, niin hän voi äänestää eitä, kaupunginvaltuutettu Mikko Muilu (vihr) ihmetteli.

Muilu sanoi, että keskustelusta päätellen iso osa valtuutetuista ei edes tiennyt tai ymmärtänyt, mistä tarkalleen ottaen oltiin äänestämässä. Muilun mukaan monet valtuutetut olettivat, että kasvisruoka korvaa liha-ateriat, vaikka aloitteessa esitettiin vegaaniruuan tulevan rinnakkaiseksi vaihtoehdoksi.

– Vegaanikauhu iski useisiin valtuutettuihin. Etelä-Pohjanmaa on vähän sellainen ympäristö, että jos jotakin kasvissyömisestä yrittää sanoa, se ammutaan heti alas. Jos ei muutoin, niin periaatteesta.

– Tällä hetkellä koulun vegaaniruokatarjonta on näkkileipä ja porkkanaraaste. Vegaaniruokaa haluavat tuovat omat eväät kouluun. Eikö olisi kuitenkin parempi, että joku miettisi ravintoarvoja ja valmistaisi lämpimät ateriat koululaisille, Muilu kysyi.

Myös hintaväitettä Muilu pitää vähintäänkin kyseenalaisena. Muilu sanoo, että tehtyjen laskelmien mukaan yhden oppilaan vegaaniateriat ovat noin 80 euroa kalliimpia lukuvuodessa eli 30 oppilaalta summa olisi noin 2400 euroa.

– Kun keskustelu venähti yli kolmen tunnin, valtuutettujen kokouspalkkiot nousivat noin 5000 euron edestä. Asiasta keskustelu maksoi yli kahden vuoden vegaaniruokien verran, Muilu sanoi.

Ruokailua Toukolanpuiston koulussa Seinäjoella marraskuussa 2016.

Seinäjoen kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Aki Ylinen (kesk) oli yksi aloitetta vastustaneista. Ylinen vetosi päätöksensä tasapuolisuusasioihin.

– En näe vegaaniruokaa tasapuolisena kohteluna. Se ei ole linjassa siihen, että kasvisruokapäivinä lapset kävelevät suoraan jääkaapille, kun tulevat koulusta. Se ei täytä koululaisten ravinnontarvetta. En näe vegaaniruokaa tasapainoisena ruokana kehittyville lapsille, Ylinen sanoi.

– Kaupunginhallituksen edustajana meillä on todella tiukkaa kaupungin talousasioissa. Emme pysty vastaamaan kaikkiin toiveisiin. Tähän perustin päätökseni, Ylinen jatkoi.

Ylinen pitää vegaaniutta myös trendikysymyksenä.

– Jos joku koulun ydinpersoona valitsee vegaaniruuan, muut lähtevät herkästi seuraamaan. Halutaan ottaa roolia, vaikka ei vegaaniruuasta niin kiinnostuneita oltaisikaan, Ylinen mietti.

Aloite palautettiin valmisteluun, eli parhaassa tapauksessa se tulee kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi vielä uudelleen kesän aikana. Muilun mukaan moni valtuutettu on jo osoittanut katumusta maanantain äänestysvalinnastaan.

– Maanantain päätös nolottaa ja hävettää monia, joten luulen, että uusintakäsittelyssä aloite menee sukkana läpi. Tiistain keskustelun perusteella ei monta ei-ääntä nähdä, Muilu sanoo.

– Varmaan asia etenee nykyisen valtuuston tahdon mukaisesti, eli sitä pohditaan perusteellisesti myös talousmatematiikan vinkkelistä. Katsotaan, mitä päätetään. Nykyinen kouluruoka on nyt hyvä, ja se täyttää koululaisten ravinnontarpeen. Vegaaniruoka ei ole sellainen, johon nyt pitää tarttua, Ylinen näkee.

Artikkelia muokattu kello 10.42: Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?