Aurinko näyttää ensi viikolla siltä kuin siitä puuttuisi palanen – täällä auringonpimennyksen voi nähdä parhaiten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aurinko näyttää ensi viikolla siltä kuin siitä puuttuisi palanen – täällä auringon­pimennyksen voi nähdä parhaiten

Osittaisen auringonpimennyksen voi nähdä koko maassa.

Vuoden 2015 auringonpimennys näytti tältä Kittilän Levillä. Osittainen auringonpimennys nähdään Suomessa ensi viikon torstaina.

1.6. 19:25

Aurinko pimenee osittain koko maassa torstaina 10. kesäkuuta. Pimennys näkyy syvimpänä pohjoisessa ja heikoiten etelässä, tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo.

Parhaiten osittaista auringonpimennystä voi Ursan mukaan seurata Pohjois-Lapissa ja Käsivarren Lapissa. Utsjoella auringon kiekosta peittyy pimennyksen syvimmällä hetkellä 61 prosenttia, Kilpisjärvellä 60. Helsingissäkin osuus on parhaimmillaan 39 prosenttia.

Pimennys alkaa koko maassa hieman ennen kello 13:a ja päättyy kello 15:n jälkeen.

Auringonpimennys syntyy, kun Kuu liikkuu Maan ja Auringon väliin niin, että kaikki kolme ovat samalla suoralla. Kuu peittää tällöin Maasta katsottuna Auringon taakseen. Pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, sillä Kuu kiertää Maata kallellaan olevalla radalla.

Torstaina nähtävä auringonpimennys ei näy missään täydellisenä, vaan parhaimmillaankin sen voi nähdä niin sanottuna rengasmaisena pimennyksenä. Tällöin Kuu ei peitä Aurinkoa taakseen täysin, vaan Auringon reuna näkyy Kuun takaa tulisena renkaana. Suomesta katsottuna Aurinko näyttää siltä, kuin siitä puuttuisi palanen.

Pimennyksen näkymisen edellytys on, että taivas on riittävän selkeä.

Edellisen kerran Suomessa nähtiin osittainen auringonpimennys elokuussa 2018. Edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran se tapahtuu yli sadan vuoden päästä lokakuussa 2126.

Aurinkoa tulee tarkkailla pimennyksen aikaan vain CE-merkittyjen EU:n henkilösuojaindirektiivin mukaisten pimennyslasien läpi. Riittävän hyvin infrapunasäteilyä suodattaa myös hitsarinlasi numero 14. Kamerat, kiikarit ja kaukoputket on suojattava suodatinkalvolla.

Pimennyksen aikana on Ursan mukaan täysin turvallista mennä ulos, kunhan välttää katsomasta suoraan aurinkoon. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?