Niko Ranta-aho myönsi osallisuuden ekstaasi­tabletteihin – IS seurasi

Katiska 2-käräjillä käsiteltiin ekstaasitablettien salakuljettamista koskevia syytekohtia.

Niko Ranta-ahoa syytetään Katiska 2-huumevyyhdissä neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Hänellä on alla 11 vuoden vankeustuomio Katiska 1-huumevyyhdistä.

2.6.2021 6:21 | Päivitetty 2.6.2021 14:22

Niko Ranta-ahon ja hänen väitettyjen rikoskumppaniensa syytteiden käsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin syytekohtia, jotka liittyivät 22 360 ekstaasitabletin salakuljetuserään. Se oli kätketty renkaan sisälle.

Erä paljastui Vantaan Ikean parkkipaikalla viime marraskuussa, kun kuljetusyhtiön edustaja ihmetteli, miksi yksi rengassarjan renkaista oli muita painavampi. Hän soitti poliisit paikalle.

Syyttäjien mukaan Ranta-aho hankki ja järjesti huume-erän Espanjasta Suomeen.

Ranta-aho myönsi osallisuutensa huume-erään. Aiemmin Ranta-aho oli kiistänyt teon. Ranta-ahon mukaan huumausaineet ovat kuitenkin Katiska 1:sen aikaisia pillereitä.

Ranta-ahon mukaan häntä on avustanut yksi henkilö, joka on hoitanut käytännön järjestelyjä lähettämiseen liittyen.

- Mä olen antanut ihmisille ohjeita, Ranta-aho sanoi.

Kertomansa mukaan Ranta-aho ei ole itse fyysisesti aineita lähettänyt.

- Ei ole valitettavasti aika riittänyt siihen, Ranta-aho kertoi.

Syyttäjien mukaan hän ohjeisti Suomessa ollutta Juha-Matti Ruissaloa erän vastaanottamisessa.

Syyttäjien mukaan Ruissalo olisi yhdessä veljensä kanssa hankkinut huume-erän vastaanottamiseen tarvittavat nimi- ja osoitetiedot, joiden saamisessa heitä avustivat mies ja nainen. He kaikki kiistivät nämä väitteet.

Syyttäjien mukaan prepaid-liittymän huumeiden vastaanottamista varten hankki Jani Berg, joka sai Ruissalon tavoin yli kuuden vuoden vankeustuomion Katiska 1-huumevyyhdissä. Myös Berg kiisti väitteen.

Lastia meni noutamaan vuosina 1998 ja 1999 syntyneet miehet, mutta he jäivät kiinni, kun kuljetusyhtiön edustaja oli soittanut poliisit paikalle. Nuorempi miehistä ei kertomansa mukaan tiennyt, että nouto koski huume-erää. Hän oli siinä uskossa, että parkkipaikalta haetaan renkaita.

- Hyvää hyvyyttäni lähdin. Ei olisi kannattanut, mies sanoi oikeudessa.

Vanhempi kaksikosta ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa. Oikeuteen jättämässä kirjallisessa vastauksessa hän kiisti huumausaineisiin liittyvät väitteet. Myös hänen mukaansa tarkoituksena oli ainoastaan noutaa rengassarja.

Kaikkiaan ekstaasitabletteihin liittyen syytettyinä on kahdeksan henkilöä. Rikosnimikkeinä ovat törkeä huumausainerikos sekä avunanto siihen.

IS seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä keskiviikkona. Pääset liveseurantaan tämän tekstin alapuolelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?