16-vuotiaan epäillään tappaneen 24-vuotiaan yhdellä veitseniskulla keskellä Helsinkiä: ”Ihan täysin mitätön syy” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

16-vuotiaan epäillään tappaneen 24-vuotiaan yhdellä veitseniskulla keskellä Helsinkiä: ”Ihan täysin mitätön syy”

Helsingin päärautatieaseman huhtikuisen puukotuksen esitutkinta on valmistumassa lähiaikoina.

Poliisi eristi rikospaikan tapahtuneen jälkeen huhtikuisena maanantai-iltana.

1.6. 18:24

Helsingin päärautatieasemalla tapahtui illalla 19. huhtikuuta puukotus, jonka uhrina kuoli 24-vuotias henkilö. Puukotuksesta epäillään 16-vuotiasta poikaa, joka vangittiin huhtikuussa todennäköisin syin taposta epäiltynä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista kertoo, että tapauksen esitutkinta on valmistumassa ja siirtymässä lähiaikoina syyttäjälle syyteharkintaan. Puukotusta on tutkittu epäiltynä tappona.

Larkion mukaan puukotustilanne eteni poliisin jo aiemmin julkisuuteen avaamalla tavalla, eikä esitutkinnassa ilmennyt uusia seikkoja.

Tapahtumaketju käynnistyi huhtikuisena maanantai-iltana, kun kaksi seuruetta kohtasi toisensa rautatieaseman ratapihalla ulko-ovien edessä. Uhrin seurueessa oli kolme täysi-ikäistä henkilöä, toisessa seurueessa seitsemän alaikäistä nuorta. Entuudestaan toisilleen tuntemattomien porukoiden välillä virisi suukopu.

Larkio kertoi jo aiemmin, että yhdellä henkilöllä epäillyn seurueesta oli pieni laukku, jota hän heilutti olkahihnasta. Larkion mukaan laukun heiluttelu ilmeisesti ärsytti uhrin seuruetta, josta pyydettiin tai vaadittiin lopettamaan laukun heiluttaminen.

– Se oli mennyt suusanalliseksi riidaksi ja edennyt tappeluksi. Tappelun tiimellyksessä sitten puukottaja löi puukolla.

– Se oli ilmeisesti ollut sellaista vit***lua puolin ja toisin.

Lue lisää: Tutkinnanjohtaja: Kuolemaan johtanut puukotus rautatie­asemalla alkoi viattomasta laukun heiluttelusta – "Se johti sitten tähän tappoon"

Seurueet olivat lähteneet kävelemään raiteiden 1 ja 2 kohdalle, kun puukotus tapahtui rautatieaseman alikulkutunnelin suuaukon tienoilla. Larkion mukaan tilanne eskaloitui suukovusta puukotukseen nopeasti, minuuteissa.

Larkion mukaan 16-vuotias epäilty oli henkilöistä ainoa, jolla oli tilanteessa mukanaan teräase. 16-vuotiaan epäillään puukottaneen uhria ylävartaloon niin, että uhri menehtyi.

– Se oli yksi veitsenisku.

24-vuotias uhri kuoli pian sen jälkeen, kun ensimmäinen poliisipartio oli saapunut paikalle.

Larkion mukaan seurueiden välistä riitatilannetta kummempaa motiivia tai syytä puukotukselle ei esitutkinnassa löytynyt.

– Ihan täysin mitätön syy, Larkio kuvailee.

Poliisin käsityksen mukaan päihteillä ei ollut ainakaan merkittävässä määrin osuutta asiaan.

Epäilty pakeni paikalta mutta ilmoittautui itse poliisille teon jälkeisenä päivänä, koska poliisi oli ottanut kiinni muita henkilöitä hänen seurueestaan.

16-vuotiasta poikaa epäillään asiassa ainoana henkilönä taposta. Yksi toinen henkilö on tapahtumiin liittyen epäiltynä pahoinpitelystä.

Viime aikoina on uutisoitu useista muistakin tapauksista, joissa alaikäisiä nuoria epäillään tai on tuomittu vakavista väkivaltarikoksista, kuten henkirikoksesta tai sellaisen yrityksestä.

Larkio sanoo, että teräaseen kantaminen mukana on nykyään valitettavan tyypillistä.

– Kyllä se ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että hirveästi kannetaan mukana etenkin teräaseita ja miksei muitakin aseita. Niiden käyttökynnys on myös madaltunut. Herkästi lyödään teräaseella tai käytetään jotain muuta kättä pidempää. Ja ihan mitättömistä syistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?