Näin koronarajoitukset muuttuvat tänään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin koronarajoitukset muuttuvat tänään

Ulkona ei enää turvavälejä. Yksi kokoontumisrajoitus peruttiin.

1.6. 5:54

Tästä päivästä lähtien ulkotiloissa ei enää edellytetä turvavälejä. Muutoksen myötä erilaisten ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestäminen on nykyistä helpompaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi maanantaina, että tartuntatautilain väliaikaisissa pykälissä säädetty lähikontaktin määritelmä koskee jatkossa vain sisätiloja.

Uudet määräykset tulevat voimaan tänään.

Lähikontaktilla tarkoitetaan siten oleskelua sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä muista ihmisistä yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia muiden kanssa. Jatkossa sitä tulee välttää ainoastaan sisätiloissa oleskellessa.

Kokoontumisrajoitukset lieventyvät Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (Avi) päätti eilen, että Varsinais-Suomen kokoontumisrajoituksia lievennetään tästä päivästä alkaen. Rajoituksissa otetaan edelleen huomioon maakunnan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tuorein tilannekuva. Sen mukaan Varsinais-Suomi on edelleen pandemian leviämisvaiheessa.

Varsinais-Suomessa voi nyt järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin sisätiloissa osallistuu enintään kymmenen henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa 50 henkilöä. Rajoitukset ovat voimassa 16. kesäkuuta asti.

Ulkotiloissa yleisömäärää voidaan nostaa jakamalla yleisö lohkoihin tietyin reunaehdoin. STM:n ohjauskirjeen mukaan tämä edellyttää, että tiloissa on käytettävissä useita katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita.

Jokaiselle lohkolle tulee olla omat kulkureitit ja tapahtumahenkilökunta sekä palvelut, kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat. Lisäksi käytössä olevien lohkojen välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke.

Lapissa kokoontumisrajoitus peruttiin

Lapin aluehallintovirasto peruutti maanantaina Lapin sairaanhoitopiirin alueelle tehdyn 50 hengen kokoontumisrajoituspäätöksen voimaantulon. Sen oli määrä tulla voimaan tänään.

Vaikka aluehallintovirasto ei enää rajoita kokoontumisia, myös perustason alueita koskee edelleen tartuntalain 58 c pykälän mukaiset hygieniakäytännöt, kuten mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpito sekä tilojen ja pintojen puhdistaminen.

Lisäksi kunnat ja alueelliset koronakoordinaatioryhmät voivat antaa suosituksia alueilleen.

Viimeisin aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus alueelle päättyi eilen.

Epidemia laantui Etelä-Karjalassa perustasolle

Koronavirusepidemia on siirtynyt Etelä-Karjalassa perustasolle, totesi alueen koronatilannekuvaryhmä kokouksessaan eilen. Perustaso on epidemian alin taso.

Tilannekuvaryhmä on suosittanut aluehallintovirastoa purkamaan kaikki voimassa olevat kokoontumisrajoitukset.

Myöskään yksityistilaisuuksien osallistujamäärää koskevia suosituksia ei enää pidetä voimassa.

Tuoreimman koronaviruksen seurantaraportin mukaan perustasolla ovat lisäksi Länsi-Pohjan, Satakunnan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Vaasan, Etelä-Savon, Itä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta.

Perustaso tarkoittaa sitä, että epidemia ei kasva, tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, tartuntaketjut hallittavissa ja uudet tapaukset yksittäisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?