Sanna Marinin saaman ateriapalvelun kokonaiskustannukset yli 14 000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sanna Marinin saaman ateriapalvelun kokonais­kustannukset yli 14 000 euroa

Kanslian mukaan pääministeri Marin on käyttänyt virka-asunnossa asumiseen kuuluvia ravitsemispalveluita tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021. Ateriapalvelun kokonaiskustannukset tältä ajalta ovat yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa.

Pääministeri Sanna Marin pääministerin asunnolla Kesärannassa.

31.5.2021 19:58

Valtioneuvoston kanslia on julkaissut pääministeri Sanna Marinin (sd) saaman ateriatuen tarkan euromäärän.

Kanslian mukaan pääministeri Marin on käyttänyt virka-asunnossa asumiseen kuuluvia ravitsemispalveluita tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021. Ateriapalvelun kokonaiskustannukset tältä ajalta ovat yhteensä 14 363,20 euroa eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa.

Valtioneuvoston kanslian mukaan tämä summa sisältää sekä aamiaistarvikkeet että kylmänä toimitetut ateriat. Ateriapalvelua on käytetty vaihtelevasti sen mukaan, miten pääministeri ja hänen perheensä ovat olleet Kesärannassa.

Aterioihin on sisältynyt esimerkiksi kylmänä toimitettava alku- ja pääruoka, salaatti ja tuorepala.

”Palvelun on tuottanut Compass Group, joka tuottaa ateriapalvelua myös esimerkiksi Säätytalolle valtioneuvoston kokouksiin ja tilaisuuksiin”, Valtioneuvoston tiedotteessa sanotaan.

Ateriaedun kuukausikohtaisia kustannuksia selittää ennen kaikkea palveluntarjoajan hinnasto, joka koostuu raaka-aineiden lisäksi ruuan valmistuksesta ja toimituksesta. Palvelun hinta ei ole siten verrattavissa tavanomaisiin ruoka- ja elintarvikeostoksiin, kansliasta huomautetaan.

Aamiaistarvikkeiden keskimääräinen kuukausikohtainen kustannus on ollut 270 euroa. Aamiaistarvikkeet ovat olleet tavanomaisia aamulla käytettäviä elintarvikkeita.

Kylmänä toimitettavien aterioiden keskimääräinen kuukausikohtainen kustannus on ollut 575 euroa. Pienin kuukausikohtainen kustannus on helmikuulta 2020 yhteensä 235,20 euroa ja suurin huhtikuulta 2020 yhteensä 1341,40 euroa.

Kanslian mukaan asiassa on toimittu valtioneuvoston kanslian voimassaolevan ohjeistuksen mukaisesti. Nykyinen käytäntö on kanslian mukaan ollut voimassa siitä lähtien kun ministeripalkkiolaki astui voimaan vuonna 2007. Käytäntö on kanslian mukaan vakiintunut.

Kanslia ilmoitti myös lähettäneensä Verohallinnolle lausuntopyynnön pääministerin virka-asunnon palveluiden veronalaisuudesta. Marin on pyytänyt keskeyttämään hankinnat menettelyn selvittämisen ajaksi. Marin on myös kertonut maksavansa ateriaetuunsa liittyvät kustannukset itse, koska etuun liittyy epäselvyyksiä.

Iltalehti kertoi viime viikolla, että pääministeri on saanut noin 300 euron arvosta aamiaisetua kuukaudessa. Viikonloppuna kuitenkin selvisi, että ateriaetu on ollut huomattavasti korkeampi kuin aiemmin julkisuudessa olleet tiedot ovat kertoneet.

Marinin erityisavustaja Elisa Gebhard kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille, että alustava arvio ateriaedun keskimääräisistä kuukausittaisista kustannuksista oli noin 850 euroa kuukaudessa. Summa pitää sisällään aamiaistarvikkeiden lisäksi kylmänä toimitettavia aterioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?