Marin Ylelle: Kaikkien pää­ministerin asumiseen liittyvien etujen asian­mukaisuus selvitetään

”Tämä ateriaetu ei ole uusi. Sitä ovat hyödyntäneet useat pääministerit yöpyessään tai asuessaan Kesärannassa”, Marin sanoi Ylelle.

Pääministeri Sanna Marin osallistui kuntavaalien päättäjien luonto- ja ilmastotenttiin Tiedekulmassa Helsingissä.

31.5.2021 18:00

Pääministerin ateriaetu ja kaikki pääministerin asumiseen liittyvät kulut ja niiden asianmukaisuus selvitetään. Pääministeri Sanna Marin kertoi asiasta maanantaina Ylelle.

– Tämä ateriaetu ei ole uusi. Sitä ovat hyödyntäneet useat pääministerit yöpyessään tai asuessaan Kesärannassa. Minulla ei tietenkään ole ollut epäilyksiä siitä, että tähän voisi liittyä epäselvyyksiä. Nyt on selvinnyt, että tähän liittyy kuitenkin epäselvyyksiä ja voi olla, että tämä ei ole asianmukainen, hän sanoi Ylelle.

Marin on toiminut asiassa kesällä 2019 annetun ohjeistuksen mukaisesti.

Kohu pääministerin ateriaedusta alkoi viime viikolla, kun Iltalehti uutisoi, että Marin maksattaa perheensä aamiaiset verorahoilla.

Sunnuntaina Ilta-Sanomat uutisoi, että Marinin perheen saama ateriaetu on ollut alustavan arvion mukaan keskimäärin 850 euroa kuukaudessa aiemmin julkisuudessa olleen 300 euron sijaan. Aamiaisten lisäksi ateriaetuun kuuluu kylmänä toimitettavia aterioita. Marin on saanut ateriaetua tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021.

Marin kertoi Ylelle, että kuukausittainen vaihtelu selittyy, että hän on asunut perheineen Kesärannassa vaihtelevasti.

– Tammikuusta 2020 nyt toukokuuhun 2021 meidän perheemme on ollut välillä enemmän, välillä vähemmän Kesärannassa ja tätä etua on käytetty, hän kertoi Ylelle.

Marin kertoi, että kylmät ateriat on toimittanut sama palvelu, joka vastaa esimerkiksi Säätytalossa hallituksen aterioista.

– Tämäkin on ollut sen ohjeistuksen mukainen, mutta nuo summat ovat olleet paljon isompia sen vuoksi, että tämä palvelu on ollut tietenkin paljon laajempaa.

Lauantaina Marin kertoi Twitterissä, että pääministerin ateriaetuun liittyvien ohjeiden asianmukaisuus tarkistetaan ja ohjeita päivitetään tarvittaessa.

Hän kertoi pyytäneensä 27. toukokuuta, että kaikki ateriaetuun liittyvät hankinnat keskeytetään kunnes ateriaetuun liittyviin asioihin saadaan selvyys.

Sunnuntaina 30. toukokuuta valtioneuvoston kansliasta kerrottiin, että he selvittävät yhdessä verottajan kanssa, miten Marinin saamaan ateriaetuun suhtaudutaan verotuksessa. Marin kertoi jo aiemmin maksavansa ateriaetuun liittyvät kustannukset itse.

– Pääministeri on halukas maksamaan ateriaetuun liittyvät kustannukset vuosilta 2020 ja 2021, mutta asiaa pitää vielä selvittää verottajan kanssa, jotta hänelle ei tule maksettavaksi päällekkäisestä sekä ateriaetua että siihen mahdollisesti liittyviä veroseuraamuksia, pääministerin erityisavustaja Elisa Gebhard sanoi tekstiviestillä sunnuntaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?