Asko Järvinen kommentoi STM:n turvavälimuutosta: ”Ei tämä ole mikään kehotus mennä toisen lähelle” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asko Järvinen kommentoi STM:n turva­väli­muutosta: ”Ei tämä ole mikään kehotus mennä toisen lähelle”

Husin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan turvaväliä on edelleen syytä pitää myös ulkotiloissa, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla aivan kahta metriä.

Asko Järvinen muistuttaa, etteivät virustartunnan lainalaisuudet ole poistuneet mihinkään.

31.5. 14:25

Infektioylilääkäri Asko Järvinen Husista sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uudessa turvavälejä koskevassa määräyksessä on kyse siitä, ettei ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa ole pakko pitää kahden metrin etäisyyttä, vaan terveysturvallisuudesta on huolehdittava muutoin.

– Ei tämä ole mikään kehotus kenellekään mennä toisen lähelle. Ei se tarkoita sitä, että kaikkien on pakkauduttava ihan kiinni toisiinsa, Järvinen sanoo.

STM kertoi maanantaina, että tartuntatautilain lähikontakteja koskevaa tartuntatautilain pykälää muutetaan siten, että tiistaista 1. kesäkuuta alkaen määräys kahden metrin turvaväleistä koskee ainoastaan sisätiloja. Muutoksella on tarkoitus helpottaa ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestämistä sekä niiden järjestämistä koskevien velvoitteiden valvomista.

Etäisyyttä on Järvisen mukaan muutoksesta huolimatta syytä pitää jatkossakin, sillä se tutkitusti suojaa tartunnalta.

– Vaikka sen ei ulkotiloissa tarvitse olla ihan kahta metriä, niin kyllä sen etäisyyden pitäminen on yhä järkevää, hän sanoo.

Järvisen mukaan ulkotiloissa on edelleen hyvä pitää ainakin metrin väli toisiin ihmisiin. Tutkimusten mukaan tartuntariski pienenee jo tällöin voimakkaasti.

– Ulkona vaikuttaa aika paljon se, miten ilmavirrat kulkevat. Varovaisuus on edelleenkin paikallaan.

Järvinen muistuttaa, että ulkotiloissakin on yhä suotavaa käyttää kasvomaskia, jos toimintaan liittyy esimerkiksi huutamista, jolloin pärskeitä syntyy enemmän.

– Eivät nämä lainalaisuudet ole mihinkään poistuneet, vaan päinvastoin. Amerikan tautivirasto kävi näitä läpi toukokuun alussa ja totesi, että nykyiset ohjeet ja suositukset ovat edelleenkin ihan paikkaansa pitäviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?