STM: Ulkona ei tarvitse enää noudattaa turvavälejä – uudet määräykset voimaan tiistaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM: Ulkona ei tarvitse enää noudattaa turva­välejä – uudet määräykset voimaan tiistaina

Muutoksen myötä erilaisten ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestäminen on nykyistä helpompaa.

Tartuntatautilain väliaikaisissa pykälissä säädetty lähikontaktin määritelmä koskee jatkossa vain sisätiloja.

31.5. 13:53

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessaan, että tartuntatautilain väliaikaisissa pykälissä säädetty lähikontaktin määritelmä koskee jatkossa vain sisätiloja. Uudet määräykset tulevat voimaan tiistaina 1. kesäkuuta.

Lähikontaktilla tarkoitetaan siten oleskelua sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä muista ihmisistä yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia muiden kanssa. Jatkossa sitä tulee välttää ainoastaan sisätiloissa oleskellessa.

Tämä tarkoittaa, että ulkotiloissa turvavälejä ei enää edellytetä, joten muutoksen myötä erilaisten ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestäminen on nykyistä helpompaa. Samalla järjestämistä koskevien velvoitteiden valvominen helpottuu.

Samassa yhteydessä STM kertoo jatkaneensa tartuntatautilain määräaikaisten säännösten voimassaoloa 31. joulukuuta 2021 saakka. Nyt nämä säännökset olisivat olleet voimassa 30. kesäkuuta saakka.

Väliaikaisten pykälien voimassaolon jatkamisella varmistetaan, että covid-19-epidemiatilanteen huonontuessa on myös kesäkuun jälkeen mahdollista ryhtyä oikea-aikaisesti nopeisiin, tehokkaisiin ja välttämättömiin toimiin epidemian uudelleen leviämisen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on osaltaan myös turvata sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kantokyky tilanteessa, jossa tautitapausten määrä lähtisi uudelleen nousuun.

Säännökset koskevat koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi välttämättömiä hygieniavelvoitteita, rajoitustoimenpiteitä sekä näiden valvontaa ravitsemisliikkeissä, henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa.

Ainoa sisällöllinen muutos koski tartuntatautilain 58 d §:n neljättä momenttia, eli edellä mainittua lähikontaktin määritelmää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?