Nyt tuli uusi arvio – näin nopeasti koko väestö voisi olla rokotettu kahdesti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt tuli uusi arvio – näin nopeasti koko väestö voisi olla rokotettu kahdesti

Tämän hetken arvion mukaan kaikki halukkaat yli 16-vuotiaat voivat olla saaneet molemmat rokoteannokset syyskuun loppuun mennessä.

Valtava koronarokotusurakka saatetaan saada päätökseen neljän kuukauden kuluttua. Sen jälkeisestä rokotustarpeesta ei vielä tiedetä.

29.5. 7:01

Syyskuun loppu voi olla kova merkkipaalu Suomen koronan vastaisessa taistelussa. On hyvin mahdollista, että syyskuun lopussa kaikki rokotettavissa olevat on rokotettu kahdesti koronavirusta vastaan.

Siis kaikki yli 16-vuotiaat, jotka rokotuksen haluavat ottaa.

Syyskuun loppuun on enää rapiat 120 vuorokautta matkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan nykyisillä rokotetoimitustahdilla ensimmäinen rokotuskierros saataneen valmiiksi heinäkuun puolivälissä. Kun siitä lasketaan 12 viikkoa eteenpäin, päästään lokakuun ensimmäiselle viikolle.

– Pohdinnassa on, aikaistetaanko kakkosannoksia loppupäässä parilla viikolla. Paljon riippuu siitä, minkä verran rokotetta tulee, Kontio sanoo.

Tällä hetkellä Suomeen tulee hivenen vajaat 300 000 annosta viikossa. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla tulee yksi suurempi toimituserä, 356 000 annosta.

THL:n ilmoittamiin rokote-eriin on laskettu ainoastaan Pfizer/BioNTechin ja Modernan rokotteet, jotka menevät saman tien käyttöön. AstraZenecaa Suomessa kuluu enää hyvin vähän, ja Johnson & Johnsonin rokotetta ei Suomessa ole otettu lainkaan käyttöön.

Jos Suomessa adenovirusrokotteet olisivat täysimääräisesti käytössä, Suomeen tulisi yli 400 000 annosta viikoittain.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio painottaa riittävää rokotekattavuuden ja toisen rokoteannoksen merkitystä.

Pelkällä Pfizerilla ja Modernallakin Suomi pääsee piirua vajaaseen viiteen miljoonaan rokoteannokseen kesäkuun loppuun mennessä. Määrällä rokotetaan neljä miljoonaa kansalaista: miljoona kahdesti ja kolme miljoonaa kertaalleen. Ja loput ensimmäisestä rokotekierroksesta sitten heinäkuun saapumiseristä.

– Toivotaan, ettei ykköskierros ole valmis vielä ihan kesäkuun lopussa. Se jättäisi rokotekattavuuden vähän matalaksi. Jos kaikki 16 vuotta täyttäneet käyvät ottamassa rokotteen, silloin mennään heinäkuun puolelle, Kontio sanoo.

Suomessa on kuukauden verran annettu myös toisia rokoteannoksia täydellä teholla. Täysin rokotettuja oli perjantain tilanteen mukaan lähes 460 000, joka on lähes 10 prosenttia yli 16-vuotiaista.

– Tällä hetkellä annetaan 110 000–130 000 kakkosannosta viikossa, eli vähän reilu kolmasosa tulevista rokotteista menee kakkosannoksiin, Kontio sanoo.

Pfizerin Puursin-tehtaalta Belgiasta tulee Suomeen rokotetta noin 250 000 annoksen viikkovauhdilla.

Tällä hetkellä yli 16-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo yli puolet (51,7 %) ja yli 50-vuotiaista jo reilut 80 prosenttia. Kontion mukaan tavoiteltuun 70 prosentin rokotekattavuuteen ensimmäisen annoksen osalta päästään jo kesäkuun aikana.

– Paljon puhutaan laumasuojasta, mutta ainakin itse olisin varovainen, ettei tuudittauduttaisi siihen, että jokin tietty raja menee rikki. Täytyy mieluumminkin puhua toisen annoksen tärkeydestä erityisesti eri virusmuunnoksia vastaan, Kontio korostaa.

Kontion tietojen mukaan rokotteiden haittavaikutusilmoituksissa ei ole tapahtunut mitään poikkeavaa, vaikka erityisesti mRNA-rokotteissa (Pfizer ja Moderna) elimistön reagointi on tyypillisesti voimakkaampaa toisen rokoteannoksen jälkeen.

– Enemmän ilmoituksia on tullut ristiinrokottamisesta. Vähän harmillista sinänsä, että ihmiset haluavat toiseksi annokseksi Pfizerin, kun he ovat saaneet AstraZenecasta pahoja oireita. Elimistön reaktio voi toisen annoksen jälkeen olla samankaltainen, Kontio sanoo.

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa kuten kipua, arkuutta, punoitusta, kuumotusta tai turvotusta.

Hyvin tavallisia ovat myös pieni kuumeilu, lihas- ja päänsärky, väsymys, huonovointisuus tai vilunväristykset.

Oireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?