Suomeen saapuu ensi viikolla ennätyksellinen määrä rokoteannoksia – ”Erittäin hieno asia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomeen saapuu ensi viikolla ennätyksellinen määrä rokote­annoksia – ”Erittäin hieno asia”

Yli 16 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokotusannoksen saaneiden osuus on noussut 51 prosenttiin.

28.5. 15:46

Suomeen saapuu ensi viikolla peräti 356 000 koronarokoteannosta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kyseessä on huomattavan iso määrä, sillä esimerkiksi tällä viikolla rokoteannoksia tuli maahan kaikkiaan noin 240 000.

– On tietenkin erittäin hieno asia, että saamme ensi viikolla näin suuren määrän rokoteannoksia. Myös tämän jälkeisinä viikkoina toimitukset jatkuvat arviolta yli 280 000 rokoteannoksen viikkotahdilla, eli pystymme pitämään kiinni hyvästä rokotusten etenemisen tahdista, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo tiedotteessa.

THL ilmoitti aiemmin perjantaina, että Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut tähän mennessä 43,2 prosenttia suomalaisista. Yli 16 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokotusannoksen saaneiden osuus on noussut 51 prosenttiin.

Toisenkin annoksen on saanut kaikkiaan 8,2 prosenttia koko väestöstä.

Mia Kontio onkin mielissään, että alkuvuodesta kritiikkiä saanut rokotustahti on pysynyt hyvässä vauhdissa.

– Rokotuskattavuus nousee hyvään tahtiin. Esimerkiksi 50 vuotta täyttäneistä jo 80 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Tällä hetkellä rokotteita tarjotaan ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin. Pääosin kunnissa on siirrytty 40–60-vuotiaiden rokotuksiin, mutta paikoin on jo avattu aikoja kaikille 16 vuotta täyttäneille.

Rokotuskattavuus vaihtelee alueittain. Tähän vaikuttaa myös se, mikä tilanne on eri alueilla.

THL ilmoitti jo viime viikolla, että se kohdentaa noin 14 000 rokoteannosta epidemiasta tällä hetkellä eniten kärsiville Kanta-Hämeen – sekä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireille toukokuun loppuun asti valtioneuvoston asetuksella.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi aiemmin IS:lle tällä viikolla, että suojateho ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen on noin 34 prosenttia. Toisen rokoteannoksen jälkeen suojateho on noin 88 prosenttia.

Mia Kontio muistuttaakin THL:n tiedotteesta toisen annoksen tärkeydestä.

– On erittäin tärkeää, että myös toinen annos otetaan, jotta saadaan paras mahdollinen rokotesuoja. Toisella annoksella pidennetään suojan kestoa ja vahvistetaan suojatehoa myös Suomessa liikkeellä olevia virusmuunnoksia vastaan, Kontio sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?