Syyte: Epäilty murhaaja valeli tätinsä bensalla ja sytytti palamaan

Syyttäjän mukaan henkirikos tehtiin vakaasti harkiten.

28.5.2021 12:01

Tätinsä epäillysti elävältä polttamalla surmanneelle miehelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Pieksämäen Virtasalmella viime vuoden lokakuussa tapahtuneen raa’an surman oikeuskäsittely on alkanut Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan surma tapahtui erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Tekohetkellä 36-vuotias mies pahoinpiteli 60-vuotiasta tätiään, valeli tämän lopuksi bensiinillä ja sytytti tuleen. Mies esti apuun tullutta naisen puolisoa auttamasta tätä.

Erikoissyyttäjä Pia Mäenpään mielestä poikkeuksellisen raa’alla ja julmalla tavalla toteutettu surmatyö osoitti vakaata harkintaa. Hän vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Järkyttävän sukudraaman tapahtumaketju alkoi sillä, että syytetty pahoinpiteli ja uhkaili ensin isäänsä. Pahoinpitelyn kohteeksi joutui myös paikalle tulleet täti ja tämän aviomies.

Tätinsä syytetty raahasi syytteiden mukaan hiuksista repimällä ulos ja vei tämän pihalla olleen henkilöauton taakse. Siellä hän valeli tätinsä bensiinillä ja sytytti tämän palamaan. Palava nainen oli pystynyt nousemaan ylös ja juoksemaan. Maassa kieriskelemällä hän oli yrittänyt saada tulta sammumaan, mutta ei onnistunut siinä.

Jo aikaisemmin pahoinpidelty naisen aviomies oli yrittänyt tulla väliin, mutta mies oli syyttäjän mukaan estänyt tätä auttamasta puolisoaan. Epäilty murhaaja kuristi aviomiestä kurkusta.

Päästyään kuristajan otteesta naisen aviomies oli yrittänyt tukahduttaa palon sammutuspeitteellä, mutta ei onnistunut siinä. Lopulta hän sai palon sammumaan jauhesammuttimella. Tässä vaiheessa nainen oli kuitenkin saanut kuolettavat palovammat.

Syyttäjän mukaan rikos oli tehty vakaasti harkiten. Mies oli jo etukäteen uhannut kostaa tädilleen kokemansa vääryydet. Teon jälkeen hän oli todennut kostaneensa.

Poikkeuksellisen raaka tekotapa osoittaa syyttäjän mielestä ”sinnikästä ja määrätietoista sekä päättäväistä vahingoittamis- ja surmaamispyrkimystä”.

”Teko on hyvin todennäköisesti aiheuttanut (naiselle) huomattavaa kipua, tuskaa ja kärsimystä sekä poikkeuksellista kauhua ja pelkoa, joka ei ole voinut jäädä (syytetyltä) huomaamatta ja ymmärtämättä”, syytekirjelmässä todetaan.

Oikeudessa syytetyn puolustus kiisti murhan, mutta myönsi tapon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?