Afgaanimies yritti kunniamurhata ex-puolisonsa Kuopiossa – rohkeat sivulliset pelastivat naisen hengen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen afgaanimiehen Ali Musa Rahimin 8 vuoden vankeustuomioon ex-puolisonsa murhan yrityksestä. Miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän ymmärsi, mitä oli tekemässä, kun hyökkäsi puukon kanssa entisen puolisonsa kimppuun Kuopiossa toukokuussa 2020.

24.5.2021 17:31 | Päivitetty 24.5.2021 19:23

Raju väkivallanteko tapahtui keskellä päivää kuopiolaisen kauppakeskuksen läheisyydessä. Nainen oli tuonut perheen yhteiset lapset tapaamaan isäänsä perhetyöntekijän valvomaan ennalta sovittuun tapaamiseen. Koska ex-pariskunnan välit olivat eron takia huonot, niin nainen poistui paikalta.

Jämsästä Kuopioon tapaamiseen saanut Ali Musa Rahimi oli saanut alleen polkupyörän, jolla hän liikuskeli tapaamispaikan ympäristössä ex-puolisoaan etsien. Kun mies löysi ex-puolisonsa, hän hyökkäsi veitsellä aseistautuneena naisen kimppuun. Nainen sai veitsen 10 senttiä pitkästä terästä hengenvaarallisia iskuja ylävartaloon ja kaulaan.

Naisen hengen pelasti rohkeiden sivullisten toiminta. Väkivallanteko keskeytyi heidän ansiostaan, ja vakavia vammoja saaneen naisen henki onnistuttiin pelastamaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Puukotuksen jälkeen mies meni tapaamaan lapsiaan, jossa tapaamista turvaamassa ollut vartija otti miehen kiinni.

Oikeus katsoi tuomiossaan, että teko oli tehty kostona avioerosta. Mies oli kokenut yhteiselämän päättymiseen liittyvien tapahtumien olevan loukkaus häntä ja hänen kulttuuriaan kohtaan.

– Teon moitittavuutta lisäävänä tekijänä on tässä tapauksessa erityisesti otettava huomioon Rahimin tarkoitus kostaa entiselle aviopuolisolleen ja näin palauttaa Rahimin kunnia, oikeus katsoo.

Jo poliisitutkinnassa mies myönsi yrittäneensä surmata ex-puolisonsa oman kunniansa tähden. Tuomitun mukaan kunniamurha on osa hänen omaa kulttuuriaan.

– Tämä on pahinta, mitä minun kulttuurissa voi tapahtua. Vaikka minä olen tässä maassa, niin te ette voi viedä minun uskontoani, ette minun kulttuuria. Tiedän, että minun tulee tämän maan lakeja noudattaa, mutta ette voi viedä minulta näitä, mies sanoi poliisikuulusteluissa.

Perhe oli saapunut Suomeen vuonna 2015. Vastaanottokeskuksessa yksi perheen lapsista kertoi työntekijälle, että hänen isänsä on pahoinpidellyt häntä ja perheen äitiä. Tämän jälkeen mies siirrettiin toiseen vastaanottokeskukseen, ja lopulta nainen otti eron miehestään. Pahoinpitelyepäilyjen poliisitutkinnassa paljastui pitkäaikaista parisuhdeväkivaltaa, josta oli jo aiemmin tullut tuomioita pahoinpitelystä.

Käräjäoikeuden tänään antama tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea muutosta Itä-Suomen hovioikeudesta. Mies myönsi väkivallan, mutta katsoi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn tai enintään tapon yritykseen.

Artikkelia korjattu kello 17.55. Korjattu tuomitun nimien järjestys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?