Ratsastus­tallin omistaja käytti nuorta teini­tyttöä törkeästi hyväkseen

Tallin omistaja havitteli tytön sijaisvanhemmuutta.

21.5.2021 14:19

Tallin omistaja sai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lähestymiskiellon rikkomisesta 3,5 vuoden vankeustuomion. Hän joutuu maksamaan uhrille myös 22 000 euron korvaukset.

Käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä tallin omistaja toimitti valituksen hovioikeuteen alkuvuodesta. Hän vaatii vankeusrangaistuksen ja korvausvelvollisuuden alentamista. Hän katsoo syyllistyneensä ainoastaan perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Asian käsittely jatkunee hovioikeudessa syksyllä.

Vyyhti alkoi purkautua oudosta Facebook-kirjoittelusta, jonka teinitytön isoisä sattumoisin huomasi.

Isoäiti kuvasi kännykkäkamerallaan tekstit talteen, etteivät ne häviäisi. Silloin hän tajusi syyn lapsenlapsensa muuttuneelle käytökselle. Isoäiti oivalsi, että hänen lapsenlapsellaan ja tämän ratsastusohjaajalla oli ollut kuukausia kestänyt suhde.

Tyttö aloitti hevosharrastuksen vuoden 2018 tammikuussa. 13-vuotias tyttö kävi ratsastustallilla pari kertaa viikossa. Käyntimäärät lisääntyivät, ja syksyyn mennessä hän kävi tallilla jopa päivittäin.

Tyttö kävi ratsastustallilla yökylässäkin, ja isoäiti yritti varmistella, että se on asiallista. Ikäeroa ratsastustallin omistajalla ja tytöllä oli parisenkymmentä vuotta.

Teinityttö käyttäytyi isoäidin mukaan kuin ensirakastunut. Hänen koulumenestyksensä heikkeni, tyttö kohteli hänestä huolehtineita isovanhempiaan kuin ilmaa. Tyttö sanoi myös, ettei voisi luottaa kehenkään muuhun maailmassa kuin ratsastustallin omistajaan. Tytöllä oli risainen varhaislapsuus. Hän oli haavoittuvaisessa asemassa, koska sairautensa takia hän kiintyi helposti ihmisiin.

Ratsastustallin omistaja selvitti mahdollisuutta ryhtyä tytön sijaisvanhemmaksi. Kaksikko laati sosiaaliviranomaisille listan epäkohdista, joita tyttö isovanhempiensa luona asumisessa koki.

Suunnitelma sijaisvanhemmuudesta meni pieleen isoäidin nähtyä lapsenlapsensa Facebook-viestit.

Isoäiti otti yhteyttä sosiaalityöntekijään, joka puolestaan ilmoitti asiasta poliisille.

Poliisitutkinnassa ja myös lopulta oikeudessakin selvisi, että tallin omistaja ja tyttö olivat olleet loppusyksystä 2018 ja alkuvuodesta 2019 lukuisia kertoja sukupuoliyhteyksissä. He myös suutelivat ja koskettelivat toistensa ylävartaloita. Kaksikko lähetti toisilleen tuhansia viestejä, joista iso osa koski seksuaalista kanssakäymistä.

Oikeus luonnehti aikuisen ja tytön välistä suhdetta seurustelusuhteeksi.

Kun asia oli vielä poliisitutkinnassa, tallin omistaja määrättiin tyttöä kohtaan laajennettuun lähestymiskieltoon. Tästä huolimatta he viestittelivät ja tapasivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?