Virossa asuva nainen vaati helsinkiläismieheltä jäänyttä satojentuhansien perintöä – näin Valtiokonttori torjui ”viimeisen tahdon” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Virossa asuva nainen vaati helsinkiläis­mieheltä jäänyttä satojen­tuhansien perintöä – näin Valtiokonttori torjui ”viimeisen tahdon”

Itku ei auttanut. ”Pitkäaikainen ystävä” ei saanut senttiäkään satojentuhansien eurojen arvoisesta omaisuudesta.

Valtiokonttori sai hiljattain syynättäväkseen erikoisen ”testamentin” ja siihen liittyvän saatekirjelmän.

19.5. 18:46

Valtiokonttori, eli Suomen valtio oli hiljattain kinkkisen tehtävän äärellä.

Se taisteli oikeudessa satojentuhansien eurojen arvoisesta perinnöstä. Sen jätti viime vuonna kuollut helsinkiläismies.

Omaisuus oli menossa valtiolle, koska miehellä ei ollut perillisiä.

Tapahtui yllättävä käänne.

Miehen edunvalvoja sai postitse testamentiksi otsikoidun asiakirjan. Siinä väitettiin, että miehen koko omaisuus menisi Virossa asuvalle naiselle. Edunvalvoja ei ollut aiemmin tietoinen testamentista.

Ote väitetystä testamentista.

Nainen toimi pesänilmoittajana, ja hänet merkattiin perukirjaan osakkaaksi. Testamentti annettiin samalla tiedoksi Valtiokonttorille, joka ryhtyi syynäämään asiaa.

Pesänhoitajalle toimittamassaan kirjeessä nainen väitti olleensa miehen ystävä yli 20 vuotta. Nainen kertoi vieneensä miehelle ruokaa. Kertomansa mukaan nainen myös siivosi miehen asuntoa ja pesi pyykkiä.

Naiselle oli ”tärkeintä”, että miehen viimeinen tahto toteutuisi. Naisen mukaan miehen toiveena oli, että tämän asunnon myyntirahoilla ehostettaisiin mökkiä, jonka nainen saisi pitää. Mies oli rakentanut mökin yhdessä isänsä kanssa, ja se oli miehelle rakas.

– Itkettää. Kaipaus on niin suuri, nainen kirjoitti.

Ote naisen pesänhoitajalle toimittamasta kirjeestä.

Naisen mukaan hän ei ollut yllättynyt testamentista. Naisen mukaan miehen kaveri oli jo kymmenen vuotta aiemmin vihjaissut tulevasta perinnöstä. Perusteena oli se, että nainen hoiti miestä niin hyvin.

– Pidinkin ja täysin pyyteettömästi, nainen kirjoitti pesänhoitajalle.

Kertomansa mukaan hän yllättyi ainoastaan testamentin tekoajankohdasta. Päiväyksen mukaan se laadittiin vain reilua paria viikkoa ennen miehen kuolemaa. Naisen mukaan mies kirjoitti testamentin kotonaan kirjoituskoneella.

Nainen jäi kuitenkin valheestaan kiinni, kun Valtiokonttori kävi asiakirjoja läpi. Tämä käy ilmi muun muassa miehen saamasta laskun maksumuistutuksesta. Sen mukaan mies oli testamentin väitettynä allekirjoituspäivänä sairaalassa osastohoidossa, eikä suinkaan kotona, kuten nainen väitti.

Testamentissa oli muotovirhe, koska siinä ei ollut todistajien todistuslauselmaa. Valtiokonttorin näkemyksen mukaan vaikutti myös sille, että todistajiksi merkityt henkilöt olivat keksittyjä. Digi- ja väestöviraston tiedoista ei löytynyt sen nimistä miestä, joka oli merkattu todistajaksi. Toiselle todistajalle ei löytynyt osoitetietoja, vaikka hän oli naisen mukaan monelle tuttu nimi Töölössä.

Valtiokonttori nosti testamentin moitekanteen Helsingin käräjäoikeudessa. Nainen ei vastannut kanteeseen, ja oikeus antoi yksipuolisen tuomion. Se totesi testamentin pätemättömäksi aiemmin tässä kuussa.

Siten miehen omaisuus menee valtiolle, ellei nainen vaadi asiaa uudelleen käsittelyyn takaisinsaannin perusteella. Nainen joutuu myös maksamaan valtion yli 1 500 euron oikeudenkäyntikulut.

Mahdollista rikosprosessia naista vastaan ei ole ainakaan toistaiseksi aloitettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?