Metsurien työ meni päin honkia – ensin Stihl-raivaussaha osui kaveria pohkeeseen, sitten toista suoraan käsivarteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Metsurien työ meni päin honkia – ensin Stihl-raivaussaha osui kaveria pohkeeseen, sitten toista suoraan käsivarteen

Kahdelle metsurille tapahtui vakava työtapaturma keskellä hämäläistä metsää.

Metsurien käyttämä Stihl FS 460 -raivaussaha lipesi ja seuraukset olivat vakavat.

19.5. 6:30

Saksalainen Sthil FS 460 raivaussaha on ammattimiesten työkalu henkeen ja vereen: kun sen 45:n kuutiosentin moottori liipaistaan formula1-automaisille 12 300 kierrokselle, puuhun purevat kolmen kolmen hevosen voimat.

Ranteenvahvuinen ranka menee terän edessä puruksi silmänräpäyksessä. Tämä tapahtuu reilun puolentoista metrin päässä metsurin jaloista.

Siinä tekninen lähtökohta lumisateiseen ja kohta hurmeen värittämään aamuun kantahämäläisessä metsässä tammikuussa 2018. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus, lähteenään Etelä-Suomen Avi:n tarkastuskertomus, johon tämäkin juttu nojaa.

Kaksi virolaista metsuria oli aloitellut urakkansa metsäharvennustyömaalla Iittalassa Hämeenlinnan lähellä.

Tammikuun puolivälin aamu oli hämärä. Silminnäkijöitä ei lähimailla, kolmas metsuri jossain kauempana tiheän taimikon siimeksessä, kuitenkin kuulomatkan päässä.

Näkyvyyttä palstalla heikensi lumisade ja puista putoileva lumi. Kaksi metsuria eteni rinnan taimikossa. Niin lähellä ei saisi olla.

Miesten välillä olisi pitänyt olla sahojen valmistajan saksalaisen perheyritys Andeas Sthil AG:n ohjeen mukaan 15 metriä kaiken varalta. Nyt väliä oli ehkä pari metriä.

Kahden lähietäisyydellä toisistaan heiluvan tismalleen samanlaisen raivaussahan terät katkoivat puustoa. Puun kaatumissuuntaan voi vaikuttaa sahan terän sijoittelulla rungolle, minkä metsurit varmaan tiesivätkin. Kokeneempi metsuri oli perehdyttänyt heitä töihin.

Sitten tapahtui odottamatonta: toisen metsurin kaatama koivu ei kaatunutkaan sivulle tai eteen, kuten tapana on, vaan suoraan päin metsuria.

Puu iskeytyi raivaussahan kahvoihin, ehkä terän antamalla voimalla kuin hevosenpotku.

Metsuri kaatui.

Raivaussaha heilahti oikealle ja sen vinhasti pyörivä terä iskeytyi lähellä työskennelleen metsurin oikean pohkeen alaosaan.

Onnettomat tapahtumat seurasivat nyt toisiaan. Sahasta jalkaansa saanut metsuri myös kaatui. Nyt oli hänen sahansa vuoro leikata naapuria, maassa makaavaa metsuria oikeaan käsivarteen.

Lumisessa metsässä kajahti tuskanhuuto, tai varmasti kaksikin. Sitä Avin työsuojeluraportti ei kerro, vaan toteaa ”lähistöllä ollut kolmas metsuri kuuli huutoa työmaalta ja apuun mentyään hän myös kuljetti autolla loukkaantuneet metsurit Kanta-Hämeen keskussairaalaan”.

Aineksia oli pahempaan, mutta onnettomuudessa oli mukana pieni ripaus onnea. Terät eivät osuneet metsureiden elintärkeille alueille.

Tehtiin tutkinta. Turvakengät olivat käytössä. Metsureilla ei ollut päässään kypäriä. Ne eivät olisi estäneet tai suojanneet tässä tapauksessa virolaisia metsureita raajoihin tulleilta viilloilta.

Silti suojavarusteiden puute kertoi osaltaan turvallisuuskulttuurin puutteesta, vaikka metsureita oli perehdytetty työhön ja turvallisuusnäkökohtiin.

Tärkein puute oli raportissa oli turvaetäisyyksien laiminlyönti. Jos etäisyydet miesten välillä olisivat olleet riittävät, vammoja ei olisi syntynyt pyörivän terän iskeytymisestä ihmiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?