Ekstaasia tilattiin Ranta-ahojen Espanjan-asunnolta: näin isä joutui epäillyksi törkeästä huumausainerikoksesta – syytettä ei nostettu

Isälle ei syytettä: syyttäjien mukaan renkaaseen kätketyn huumeen tilaaja oli Niko Ranta-aho.

Suomeen 22.11.2020 tulleeseen autonrenkaaseen oli piilotettu ekstaasia.

18.5.2021 17:46

Katiska-huumevyyhdin massiivinen rikostutkinta on pitkin matkaa ulottunut pääepäillyn Niko Ranta-ahon perheenjäseniin.

Uudessa Katiska 2 -jutussa nostettiin tiistaina Ranta-ahon siskoa vastaan syyte törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisin kuulusteltavaksi huume-epäilystä joutui myös Niko Ranta-ahon isä Esa Ranta-aho, mutta häntä vastaan syyttäjät eivät nostaneet syytettä.

– Jätämme syytteen nostamatta epäillystä rikoksesta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi, kuuluu erikoissyyttäjien Heli Vesaajan ja Anna-Riikka Ruuthin allekirjoittama Esa Ranta-ahoa koskeva päätös.

Rikosnimikkeenä oli törkeä huumausainerikos. Kovaan rikosepäilyyn johti isän Espanjan-asunnon nettiliittymän kautta tilattu rengaskuljetus, jota syyttäjien mukaan hyödynnettiin ekstaasin salakuljetuksessa.

Esa Ranta-aho on tunnettu urheilu- ja liike-elämän vaikuttaja. Hän oli mukana muun muassa jääkiekkojoukkue Ilveksen hallinnossa, mutta jätti hallituspaikan poikansa huumekuvioiden tultua ilmi.

Rikosepäily koski Espanjasta Suomeen marraskuussa 2020 tullutta autonrengaslähetystä. Yhden renkaan sisältä takavarikoitiin 22 360 ekstaasitablettia.

Keskusrikospoliisin tutkinnan mukaan rengaskuljetus oli tilattu Esa Ranta-ahon espanjalaisen yrityksen hallinnoimasta internet-liittymästä.

Liittymä sijaitsi fyysisesti Ranta-ahon asunnossa Espanjassa. Sen kautta kirjauduttiin sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä tilasi ekstaasia sisällään pitäneen rengaskuljetuksen Suomeen.

Isä ja poika asuivat tapahtuma-aikaan Espanjassa samassa osoitteessa, mutta eri asunnoissa. Isä kiisti poliisille tilanneensa rengaskuljetusta tai tietävänsä siitä mitään.

Esa Ranta-aho kertoi omistavansa liittymää hallinneen yhtiön ja johtavansa sitä yksin. Yhtiö on toteuttanut miljoonaluokan kiinteistöprojekteja Espanjassa. Niko Ranta-aho on isän kertoman mukaan auttanut markkinoinnissa ja myynnissä.

Asunnossa oli isän mukaan normaali wlan-laitteeseen kytketty nettiyhteys, joka jakoi yhteyden koko asuntoon langattomasti.

Poliisin epäilyjä lisäsi se, että Esa Ranta-ahon auto oli ollut Fuengirolassa samana päivänä, jolloin ekstaasierä oli toimitettu siellä kuljetettavaksi. Isä kertoi olleensa Fuengirolassa hierojalla.

Syyttäjien mukaan on todennäköiset syyt epäillä, että ekstaasin järjesti Suomeen Niko Ranta-aho eikä suinkaan isä. Hänellä oli mahdollisuus käyttää nettiliittymää ja hänen hallustaan löytyivät lähetyksen vastaanottajatiedot.

Isän auto ei Fuengirolassa ollut karttojen perusteella lähellä paikkaa, jonne ekstaasi toimitettiin.

Käytännössä isän yhdisti ekstaasiin vain nettiliittymä, jota siis myös Niko Ranta-aho pystyi käyttämään. Syyttäjät vapauttivat Esa Ranta-ahon huumerikosepäilystä.

Niko Ranta-aho ja 14 muuta saivat syytteitä eriasteisista huume- ja ampuma-aserikoksista. Oikeudenkäynti alkaa parin viikon kuluttua.

Renkaan sisällä tulleesta ekstaasista ja vähän aiemmin Slovakiasta Suomeen postitetusta 71 450 lääketabletin erästä epäiltiin myös Niko Ranta-ahon luottoystävää Krister Wallendahlia.

Tämä oli syyttäjien mukaan ollut elokuusta 2002 lähtien mukana tapaamisissa, joiden jälkeen mainitut erät oli lähetetty Suomeen. Wallendahlin osalta ei kuitenkaan ole tiedossa sellaisia viestikeskusteluja, jotka osoittaisivat hänen osallistuneen näiden erien maahantuontiin.

Pelkkä tuttavuussuhde ei syyttäjien mukaan riitä näytöksi. Näistä rikoksista Wallendahl ei saanut syytettä. Hän on silti Katiska 2:n syytettyjen joukossa. Nostettujen syytteiden sisältö tulee julkiseksi vasta oikeudenkäynnissä.

Takavarikoituja ekstaasitabletteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?