Suomella tilattuna yli 3 miljoonaa annosta AstraZenecaa – näin ongelmarokotteen kanssa toimitaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomella tilattuna yli 3 miljoonaa annosta AstraZenecaa – näin ongelmarokotteen kanssa toimitaan

AstraZenecan rokotteen tarve laski Suomessa merkittävästi huhtikuussa, kun rokotteen käyttö rajattiin koskemaan vain yli 65-vuotiaita. Rokotteen käyttöön yhdistettiin nuorilla ikäluokilla havaittu hieman kohonnut veren hyytymishäiriön riski.

Suomen AstraZenecan tilauksesta käyttämättä jäävät rokotteet menevät nyt muiden EU-maiden käyttöön.

18.5. 6:58

Suomen lääkevalmistaja AstraZenecalta tilaamista 3,7 miljoonasta koronarokotteesta maahan on tullut 631 000 annosta. Määrä voi jäädä tähän, sillä uusien rokoteannosten toimitukset ovat jäissä.

Tehdas tuottaa rokotetta, mutta Suomen tilauksesta käyttämättä jäävät rokotteet menevät nyt muiden EU-maiden käyttöön.

– Suomi ei ole luopunut rokotteista, vaan on viivästyttänyt niiden toimitusta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo.

Jos tarvetta ilmenee, Suomi voi halutessaan ottaa AstraZenecan rokotetoimitukset uudelleen käyttöön. Nyt Suomen tilaamat rokoteannokset siirtyvät suoraan tehtaalta muihin EU-maihin täällä edes käymättä.

Näillä näkymin toimitusten avaamiselle ei ole akuttia tarvetta. Ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan valmisteeella on saanut 355 000 henkilöä ja toisen noin 9 000. Näiden lukujen perusteella maahan saapuneista 631 000 annoksesta on reilusti yli neljännesmiljoona käyttämättä.

AstraZenecan rokotteen tarve laski Suomessa merkittävästi huhtikuussa, kun rokotteen käyttö rajattiin koskemaan vain yli 65-vuotiaita. Rokotteen käyttöön yhdistettiin nuorilla ikäluokilla havaittu hieman kohonnut veren hyytymishäiriön riski.

AstraZenecan rokote pyrittiin kansallisen rokotusohjelman perusteella ohjaamaan 65-69-vuotiaiden tai sitä vanhempien käyttöön. Ne jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotteen Astra Zenecalla, rokotetaan sillä myös toisen kerran.

Varastossa olevilla rokotteilla voidaan hoitaa merkittävä osa toisen annoksen rokotuksista, sillä AstraZenecan rokote säilyy lävistämättömänä ampullissa puoli vuotta.

Asiakasta rokotettiin AstraZenecan rokotteella Metropolian Myllypuron kampuksen koronarokoteasemalla Helsingissä helmikuussa.

Jo maahan tuotujen rokotteiden hävittämiseen ei Kontion mukaan ole tarvinnut ryhtyä, vaikka rokotteen käyttö on laskenut jyrkästi.

AstraZenecalla ei saa rokottaa alle 65-vuotiaita. Rokotteen käyttö on ohjattu 65-69- vuotiaiden ikäryhmään, jossa rokotekattavuus on saavuttanut jo liki 80 prosenttia.

Se tarkoittaa, että ikäluokasta enää 70 000 on enää rokottamatta.

Kun ikäluokka 70-74 vuotiaat otetaan lukuun, Suomessa on 110 000 henkilöä, jotka voisivat tulla rokotetuksi AstraZenecan rokotteella ensimmäisen kerran.

– Siinä ikäluokassa rokotekattavuuden kehitys on myös jo hidastumassa, Kontio sanoo.

EU-maiden sisällä AstraZenecan rokotteen käyttö vaihtelee suuresti. Osa rokottaa sillä yli 18-vuotiaita. Eräät maat kuten Tanska ovat puolestaan keskeyttäneet adenoviruspohjaisen AstraZenecan rokotteen käytön tyystin.

Myös Suomessa 65–69-vuotiaiden luokassa rokotteen käyttö on laskenut, kun perusterveet ihmiset ovat voineet halutessaan mRNA-tekniikalla valmistetun Modernan tai Pfizerin rokotteen AstraZenecan sijaan toukokuun alusta lähtien.

AstraZenecan rokotetta Metropolian Myllypuron kampuksen koronarokoteasemalla Helsingissä helmikuussa.

AstraZenecan kohtalo jäädä sivuun voi odottaa myös tilannut myös toista samalla adenovirustekniikalla valmistettua rokotetta eli Johnson & Johnsonin rokotetta.

Sitä piti tulla kesäkuun loppuun mennessä 400 000 annosta. Kaikkiaan rokotetta on tilattu Suomeen 2,4 miljoonaa annosta.

Nyt myös tämän rokotteen jatkohankintojen suhteen tilanne on auki.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRAR:in odotetaan tällä viikolla tekevän linjauksen, mille ikäryhmille rokotetta käytetään. THL tekee KRAR:in suosituksen pohjalta ohjeistuksen rokotteen käytöstä.

– Jos sitä ei suositella alle 65-vuotiaille, toimitukset todennäköisesti keskeytetään, Kontio sanoo.

STM tekee päätökset, miten hankintojen kanssa edetään.

Maahan jo tulleiden Johnson & Johnsonin rokotteiden kohtalosta päättämisen suhteen pelivaraa on enemmän kuin AstraZenecan kohdalla, sillä rokote säilyy pakkasessa käyttökelpoisena pari vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?