Yhdeksän rokotettua joutunut lyhyessä ajassa sairaalahoitoon Päijät-Hämeessä – ”Voiko olla kyse uudesta variantista?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdeksän rokotettua joutunut lyhyessä ajassa sairaalahoitoon Päijät-Hämeessä – ”Voiko olla kyse uudesta variantista?”

Lahden seudulla hämmästellään, miksi epidemiatilanne on heikentynyt, vaikka Suomessa yleisesti näyttää paremmalta.

Päijät-Hämeen keskussairaalan koronapotilaiden määrä nousi viime viikolla koko korona-ajan ennätykseen. Nyt tilanne on jo aavistuksen helpottunut.

17.5. 22:51

Päijät-Häme on yhdessä Keski-Pohjanmaan kanssa Suomen ainoa alue, jossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku (uusia tartuntoja 2 viikon ajalla / 100 000 asukasta) on maanantain tartuntalukujen jälkeen yli sadan.

Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuusluku on 115,3 ja Päijät-Hämeessä 114,0.

Päijät-Hämeen tukalasta koronatilanteesta kertoivat aikaisemmin mm. Etelä-Suomen Sanomat ja Yle.

Lahden seudulla on hämmästelty myös sitä, että epidemiatilanteen yleisesti rauhoittuessa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä nousi viime viikolla koko epidemia-ajan ennätykseen, 19:ään.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on 15 koronapotilasta, heistä 2 tehohoidossa.

Lisäksi kahden viikon aikana seitsemän tehohoitoa tarvinnutta koronapotilasta on siirretty teho-osastoille muihin yliopistosairaaloihin: Helsinkiin, Turkuun ja Kuopioon.

– Sairaalahoitoon joutui selvästi enemmän koronapositiivisia kuin talven tai kevään aikana. Määrä ei selity potilaiden ikäjakaumalla. Olemme pohtineet, voiko kyse olla jostakin uudesta variantista. Näytteiden sekvensointi ei ole vielä valmistunut, PHHYKY:n johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen sanoi.

Sairaalahoitoon joutuneista 19 potilaasta yhdeksän oli saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen.

– Kyse ei ollut viime päivinä rokotuksen saaneista. He olivat saaneet rokotuksen viikkoja aikaisemmin, Nieminen sanoo.

Päijät-Hämeen keskussairaalasta on siirretty tehohoitoa tarvitsevia potilaita eri yliopistosairaaloihin: Helsinkiin, Turkuun ja Kuopioon.

Vaikka ensimmäinen rokoteannos antaa jo hyvän suojan vakavaa, sairaalassa hoidettavaa infektiota vastaan, suoja ei ole kuitenkaan täydellinen. Nieminen muistuttaakin, että rokotuksesta huolimatta täytyy edelleen huolehtia henkilökohtaisista tartunnan välttämistoimista eli hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, käsienpesusta, riittävästä turvaetäisyydestä muihin, kasvomaskin käytöstä ja siitä, että jää pienimmistäkin oireista kotiin sairastamaan ja hakeutuu koronavirustestiin.

Nieminen kuitenkin korostaa, että selvästi suurin osa koronavirukseen sairastuneista on kokonaan rokottamattomia.

Kevään tulo ja lämmenneet ilmat ovat saaneet monet tapaamaan toisiaan enenevässä määrin.

– Jos ajatellaan, mistä tartuntoja tulee, niin yhä enemmän ystävien ja tuttavien tapaamisista. Moni herkästi ajattelee, että riski saada tartunta on pieni, ja se onkin yksittäisen ihmisen osalta totta. Sitten kuitenkin, kun samaan aikaan on runsaasti tapaamisia, niin tartuntojakin sitten vain tulee, Nieminen kuvaa.

Missä paljon ihmisiä ja kokoontumisia, siellä myös viruksella on mahdollisuus levitä. Kuva on Helsingistä Sinebrychoffin puistosta helatorstain aaton helteisestä illasta.

Nieminen toivookin Päijät-Hämeen ”tukalanpuoleisessa” tilanteessa ihmisiltä malttia, ymmärrystä ja kärsivällisyyttä.

– Kun yhdessä toimimme, tilanne lähtee paranemaan. Tarkoitus on pelastaa loppukesä, että se voitaisiin viettää mahdollisimman normaalisti. Kesäkuun alkuun rajoitukset eivät valitettavasti ehdi juuri keventyä, mutta toivottavasti jo kesäkuun lopulle sitten enemmän, Nieminen toivoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?