Nyt on loistava mahdollisuus päästä mukaan Serlachiuksen Banksy-näyttelyyn - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt on loistava mahdollisuus päästä mukaan Serlachiuksen Banksy-näyttelyyn

Banksy on nykytaiteen maailmantähti ja katutaiteen kruunaamaton kuningas. Salaperäisen taiteilijan hittiteosten näyttely on avattu Mäntässä ja on kesän puheenaihe.

17.5. 7:46 | Päivitetty 17.5. 17:27

ISTV:n Museokierros tuo taas helpotusta kulttuurinälkään, sillä koronarajoitukset kurittavat yhä taidelaitoksia. Serlachiuksella ovat ovet onneksi jo avattu yleisölle, mutta vieraiden määrä on edelleen tarkkaan rajattu.

ISTV:n opastettu videokierros on kaikille avoin. Suora lähetys on päättynyt. Tallenne on katsottavissa.

Asiantuntijana toimii näyttelyn Suomeen hankkinut museonjohtaja Pauli Sivonen.

Banksy-faniksi ilmoittautunut Sivonen tuo kierrokselle lisäpotkua avaamalla Banksy-huumoria, kertomalla tarinoita teosten takaa ja selvittämällä miksi taiteilija halveksii museoita.

Pauli Sivonen, 53, johtaa Serlachius-museoita intohimoisella otteella.

Tallenne ISTV:n noin tunnin pituisesta Banksy-kierroksesta on katsottavissa. Toimittaja on Antti Virolainen.

”Feikkikaupungin” seinät ja katutaide

Banksy. A Visual Protest -näyttely on kesän kuuma puheenaihe. Mutta mitä se pitää sisällään? Mitä kaikkea Göstan paviljongista löytyy?

Esillä on noin 80 graafista teosta sekä runsaasti erilaisia esineitä: LP- ja CD-levyjä, kirjoja, postikortteja, lehtiä, kirjoa, tarroja, julisteita, valokuvia. Memorabilia-aineisto kuvaa Banksyn vaikutusta populaarikulttuuriin.

Normaalin ripustuksen lisäksi Göstan paviljonkiin on rakennettu kaupunkimaista miljöötä katutaiteen maailmasta. On vanhaa tiiliseinää ja murentuvaa rappausta kuin minkä tahansa brittikaupungin sivukujilta ja takapihoilta.

– Tärkeimmät Banksyt ovat katutaidetta. Kadun konteksti on tärkeä, joten me rakensimme ”feikkikaupungin”, jolla pehmennämme sitä ongelmaa, että taide on poistettu alkuperäisestä kontekstistaan, Sivonen sanoo.

Napalm on Banksyn sodanvastainen teos. Se lainaa Pulitzer-palkitusta valokuvasta, jonka otti Nick Ut vuonna 1972. Se kuvaa Vietnamin sodan napalmpommituksessa palanutta 9-vuotiasta Kim Phucia.

Maksuton sisäänpääsy, ei Banksy-rihkamaa

A Visual Protest on toteutettu yhteistyössä milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa. Se on nähty jo Milanossa ja Roomassa. Museonjohtaja Sivonen on tiimeineen kehittänyt näyttelyä edelleen, jotta se olisi vakavasti otettava, retrospektiivinen katsaus merkittävän nykytaiteilijan urasta.

Love is in the Air (Rakkautta ilmassa) on yksi Banksyn tunnetuimmista töistä. Se on ajankohtainen viesti rauhan puolesta Palestiinassa. Kukkapuskan heittäjä ilmestyi graffitina muurin seinään Länsirannalla Betlehemissä jo 2003.

– Yleensä Banksy-näyttelyt ovat rahastusnäyttelyitä ilman akateemista kunnianhimoa. Ja ne ovat suurimmaksi osaksi aika kehnoja, Sivonen sanoo rohkeasti.

Banksy. A Visual Protest -näyttelykirja on kunnianhimoinen teos. Sen kannessa kirmaavat Jack and Jill (Police kids).

Mäntässä ei rahasteta. Sisäänpääsy on maksuton, eikä museokaupassa myydä Banksy-rihkamaa. Nämä ovat taiteilijan ilmaisemia prinsiippejä.

”Naura nyt, mutta jonain päivänä me olemme vallassa”, on ennuste eläinten puolesta. Laugh Now, 2004, serigrafia.

Banksy on nykytaiteen suuri tuntematon, mutta hänen työnsä tunnistaa jokainen. Tässä Banksyn väkivallaton näkemys Quentin Tarantinon elokuvasta: Pulp Fiction, 2004, serigrafia.

Göstan paviljonkiin on rakennettu katutaiteen miljöötä. On vanhaa tiiliseinää ja murenevaa rappausta, joille ripustetut ja heijastetut teokset ovat lähempänä omaa kontekstiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?