Erosta katkeroitunut mies otti kohteekseen ex-naisen, neljä lasta ja kaksi entistä lankoa – kaatoi ulostetta kaivoon, katkoi omenapuun... - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Erosta katkeroitunut mies otti kohteekseen ex-naisen, neljä lasta ja kaksi entistä lankoa – kaatoi ulostetta kaivoon, katkoi omenapuun...

Vahingonteot kohdistuivat pääasiassa entiseen avopuolisoon, mutta myös tämän aikaisempaan aviopuolisoon ja tästä liitosta syntyneisiin neljään lapseen.

15.5. 13:17

Riitaisesta avoerosta käynnistynyt laaja vahingontekojen sarja on tuonut tekijälleen yhdeksän kuukauden vankeustuomion. Tuomioon on kirjattu yhteensä 31 rikosta.

Tekohetkellä 44-vuotiaan Pohjois-Karjalassa asuvan miehen rötöslistalla on muun muassa pahoinpitely, useita laittomia uhkauksia, useita vahingontekoja, kunnianloukkauksia ja lähestymiskieltojen rikkomisia.

Tuomion mies sai myös ympäristörikoksesta. Hän oli kaatanut 200 litraa jäteöljyä entisen avopuolisonsa kotikaivoon. Pari viikkoa ennen öljytuhoa aikaisemmin puhdasvetisestä kaivosta oli kokeissa löydetty multaa, turpeita ja viitteitä ulostusperäisistä jätteistä.

Avoparin seurustelu oli alkanut vuonna 2013. He asuivat yhdessä avopuolison omistamassa talossa maaseutukunnassa Pohjois-Karjalassa.

Avoeron ajankohdasta heillä oli erilainen käsitys. Naisen mukaan ero oli tapahtunut jo syksyllä 2017, mutta miehen mukaan se tapahtui vasta kesällä 2018.

Heinäkuussa 2018 käynnistyi käräjäoikeudenkin käsityksen mukaan poikkeuksellinen vahingontekojen sarja, joka kohdistui pääasiassa entiseen avopuolisoon, mutta myös tämän aikaisempaan aviopuolisoon, tästä liitosta syntyneisiin neljään lapseen ja naisen kahteen veljeen.

Naisen kiinteistöllä mies oli rikkonut ja sotkenut paikkoja, murtautunut sähkökaappiin, katkaissut mittarin etälukulaitteen johdon sekä kiinteistöltä sähkövirran, katkaissut omenapuun sekä karsinut oksattomaksi naisen äitienpäivälahjaksi saaman kirsikkapuun.

Mies oli myös survonut liimaa ovilukkojen avaimenreikiin sekä repinyt ja heitellyt kukkaistutuksia pitkin pihaa. Vahingontekoreissuja mies oli tehnyt kiinteistölle kesän mittaan useita kertoja.

Laittomia uhkauksia naista kohtaan oli useita, kunnianloukkauksia tuomioon saakka pari. Mies oli soittanut ja lähettänyt kirjeen naisen työnantajalle väittäen tämän rikkoneen naisen työhön liittyvää potilastietojen vaitiolovelvollisuutta. Myös internetin keskustelupalstoille mies oli kirjoitellut perättömiä.

Naisen aikuisia lapsia, kahta tyttöä ja kahta poikaa, mies oli uhkaillut tappamisella sekä kohdistanut heihin lieviä vahingontekoja.

Kerran mies oli yrittänyt tunkeutua toisen tyttären kerrostalokotiin, mutta tämän tytär sai torjutuksi. Hänen harteillaan ollut parturin viitta oli kuitenkin jäänyt oven väliin, jota mies oli vielä kiskonut käytävän puolelle jäätyään.

Tuntemattomaksi jääneen kaverin kanssa mies oli käynyt puhkomassa naisen molempien veljien autojen kaikki kahdeksan rengasta. Naisen entiselle aviomiehelle mies oli soittanut ja kysynyt tältä ”onko sinulla vakuutukset kunnossa” ja uhannut, että ”sinulla ja lapsillasi tulee olemaan sama hautapaikka”.

Naiselle itselleen mies oli uhonnut, että ”kun sinä veit koiran, niin minä vien sinulta tytön ja sitten tapan itseni”.

Oikeudessa miehen puolustus kiisti pääosan syytteistä, muun muassa vahingonteot. Kysymys ei miehen mukaan ollut myöskään uhkailuista, eikä lähestymiskiellon rikkomisesta. Hänen tarkoituksenaan oli vain selvittää erosta aiheutuneita, avoimeksi jääneitä asioita, muun muassa omaisuuden jakoa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen kesällä 2019 yhdentoista kuukauden vankeusrangaistukseen. Yksittäisinä rikoksina niistä olisi käräjäoikeuden mukaan voinut selvitä sakoilla, mutta nyt ne muodostivat kokonaisuuden, jonka vaikuttimena on ollut kostaa naiselle parisuhteen päättyminen.

Käräjäoikeuden mielestä sille esitetty näyttö osoitti miehen kohdistaneen entiseen avopuolisoonsa hyvin voimakasta vihamielisyyttä ja katkeruutta. Rangaistukseen vaikutti myös se, että mies ulotti kostonsa naisen läheisiin, lapsiin, veljiin ja entiseen avopuolisoon.

Rikossarjasta koitui maksettavaa kerrakseen. Erilaisia kärsimyskorvauksia mies joutuu maksamaan kaikille asianomistajille yhteensä vajaat 9 000 euroa ja heidän käräjäoikeuden kulujaan noin 15 300 euroa.

Kaivon puhdistamisesta kunta perii mieheltä 15 886 euroa. Vakuutusyhtiön naiselle maksamat noin 9 000 euron vahingonkorvaukset jäävät myös hänen maksettavakseen, samoin naisen maksamat vakuutusten omavastuut 1 100 euroa.

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut tuomion syyksi lukemista, mutta lievensi tuomion yhdeksään kuukauteen. Hovioikeuden mielestä jäteöljyn kaatamisesta kaivoon olisi yksistään voinut tuomita viisi kuukautta vankeutta, mutta silti 11 kuukautta kokonaisuudesta oli liian ankara.

Korvausten osalta hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, mutta sen kaksipäiväisestä pääkäsittelystä aiheutui miehelle 9 625 euroa lisää maksettavaa asianomistajien oikeudenkäyntikuluina.

Miehen omat noin 12 700 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut kulut käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa jäävät valtion vahingoksi.

Kolmen hovioikeudenneuvoksen ratkaisu on yksimielinen. Siihen voi hakea vielä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Jutun otsikkoa korjattu 15.5.2021 kello 13.55 Mies kohdisti kostojensa sarjan ex-avopuolisoonsa sekä tämän ex-aviomieheen, eikä kahteen naiseen, kuten otsikossa aiemmin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?