Ravintolan vappubrunssilta lähti iso tartuntaketju: 41 sairastunutta – ”Tilanteessa on ollut huonoa onnea” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ravintolan vappubrunssilta lähti iso tartuntaketju: 41 sairastunutta – ”Tilanteessa on ollut huonoa onnea”

Keski-Pohjanmaalla on todettu iso tartuntaketju. Yhteensä vappubrunssilta liikkeelle lähteneestä tartuntaketjusta on todettu 41 koronavirustartuntaa. Karanteenissa on noin 300 henkilöä.

Yhteensä vappubrunssilta liikkeelle lähteneestä tartuntaketjusta on todettu 41 koronavirustartuntaa. Arkistokuva.

12.5. 13:00 | Päivitetty 12.5. 17:36
  • Keski-Pohjanmaan koronatilanteesta pidettiin tiedotustilaisuus keskiviikkona. Tekstiseuranta löytyy artikkelin lopusta.

Keski-Pohjanmaalla on todettu 16 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät samaan, viime päivinä tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle vappubrunssilta.

Vappubrunssi on järjestetty ravintolassa, jossa on ollut buffet-tarjoilu. Asiakkaat ovat olleet jakautuneina ravintolan eri tiloihin.

– Tietojemme mukaan turvaetäisyyksiä ja muita varotoimia on noudatettu, joten tilanteessa on ollut huonoa onnea, kertoo johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell.

Tilaisuudessa ei ole esimerkiksi laulettu, mikä olisi saattanut levittää virusta.

– Vielä ei tiedetä, oliko paikalla vappubrunssilla useita tartuttajia. Sisätilassa tartunnoilla on ollut otollinen mahdollisuus levitä, turvaetäisyyksiä ei ole ehkä noudatettu, arvioi puolestaan THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Alkuperäisten tartuttajien määrää ei vielä tiedetä. Toistaiseksi tutkimuksissa on löytynyt yksi henkilö, jonka tartunta on peräisin intialaista virusmuunnoksesta.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä eli Soite kertoo, että tartuntaketjusta on lähtenyt liikkeelle useita jatkoketjuja, joista laajin on 5.5.2021 Kokkolan ammattikampuksen altistumistilanteesta alkunsa saanut tartuntaketju.

– Virus on päässyt leviämään alueella voimakkaasti, koska olosuhteet ovat olleet otolliset johtuen kahdesta altistustilanteesta, Soite kertoo tiedotteessa.

Kokkolan ammattikampuksen altistumistilanne oli opiskelijoille suunnattu rekrytointitapahtuma. Tästä tilaisuudesta suoraan lähtöisin olevia jatkotartuntoja on tähän mennessä jo yli parikymmentä.

– Ja laskenta on menossa edelleen, sanoo Dabnell.

Tämänhetkisen arvion mukaan siis vappubrunssilta on saanut tartunnan yksi tai useampi henkilö, jotka ovat osallistuneet myös Kokkolan ammattikampuksen tilaisuuteen.

Aulatiloissa järjestetyssä tilaisuudessa opiskelijat ovat päässeet liikkumaan vapaasti, ja osa on käynyt myös ruokalassa.

– Hyvin tämmöinen sekalainen joukkio ja vaikeasti jäljitettävä, sanoo Dabnell.

Keski-Pohjanmaan alueella on maskisuositus toisen asteen oppilaitoksissa ja yläkouluissa. Oppilaitoksen mukaan tilaisuudessa on käytetty maskeja, kertoo Rahkonen.

– En osaa sanoa, millä tarkkuudella suositusta on toteutettu, mutta tapahtuman järjestäjä on tarjonnut sinne tulleille maskia, hän kertoo.

– Todennäköisesti kaveriporukat ovat voineet olla lähekkäin kuuntelemassa jotain esitystä, joten voisin kuvitella, että siltä osin kahden metrin turvaetäisyydet eivät kaikilta osin ole toteutuneet.

Kokkolan ammattikampuksessa siirryttiin etäopetukseen eilen tiistaina. Tartunnan saaneiden lähipiiriä on asetettu viralliseen karanteeniin, ja oppilaitoksen oppilaat on ohjattu omaehtoiseen karanteeniin ja hakeutumaan testeihin pienistäkin oireista.

Yhteensä vappubrunssilta liikkeelle lähteneestä tartuntaketjusta on todettu 41 koronavirustartuntaa. Karanteenissa on noin 300 henkilöä. Alueen ilmaantuvuusluku on noussut nopeasti yli 50 tapauksen 100 000:tta asukasta kohden.

– Tartuntaketjun koronavirusnäytteitä on lähetetty analysoitavaksi virusmuunnosten kartoittamiseksi. Yhden näytteen sekvensointitulos on varmistunut ja kyseessä on koronaviruksen Intian variantti.

– Tällä hetkellä tartunnat leviävät Soiten alueella etenkin nuorten ja nuorten aikuisten joukossa, joista osa on hyvinkin vähäoireisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei ole hoidossa tällä hetkellä yhtään koronavirustartunnan saanutta, tiedotteessa todetaan.

Tilanne ollaan saamassa hallintaan, mutta lähipäivät ovat kriittisiä.

Lääkärit vetosivat tiedotustilaisuudessa nuorisoon. Pientenkin oireiden takia on edelleen syytä käydä koronatestissä. Vaikka omat oireet vaikuttaisivat pieniltä, niin virus voi vaikuttaa vakavammin muihin tartunnan saaneisiin.

Soiten Rahkonen neuvoo tekemään vielä ryhtiliikkeen ja välttämään kokoontumia ennen kesää.

– Edelleenkin pitää pitää huoli perusasioista.

Kokkolan tartuntaketju on muistutus siitä, että epidemia ei ole vielä ohi.

– Laaja tartuntaketju lähti liikkeelle vappubrunssilta. Yksi mahdollinen syy uuden tartuntaketjun liikkeelle lähtemiseen voi olla se, että koronatilanne on näyttänyt rauhalliselta, THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg kertoo Ilta-Sanomille.

Tartunnat ovat lähteneet Suomessa laskuun.

– Se voi johtaa siihen, että ei nähdä vaaran olevan silti olemassa, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?