Poliisi esti nuorten suunnitteleman katutappeluturnauksen Vantaalla – ”UFC-tyyliseen” turnaukseen oli laadittu jopa säännöt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi esti nuorten suunnitteleman katutappeluturnauksen Vantaalla – ”UFC-tyyliseen” turnaukseen oli laadittu jopa säännöt

Poliisilla ei ole tietoa, kuinka paljon nuoria paikalle olisi mahdollisesti saapunut, ellei poliisi olisi estänyt suunniteltua ”turnausta” ennen sen alkamista.

11.5. 17:35

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo estäneensä viime viikon perjantai-illalle kaavaillun nuorten katutappeluturnauksen Vantaalla.

Poliisi tuli tarkastamaan tilannetta perjantaina saatuaan tietää suunnitellusta katutappeluturnauksesta. Poliisipartio löysi vantaalaiskentältä nuoria, jotka olivat lämmittelemässä ja valmistautumassa otteluja varten.

– Turnaus päästiin keskeyttämään ennen kuin se pääsi alkamaan. Tilannetta seurattiin illan aikana aktiivisesti eikä toimenpidetarvetta ilmennyt, rikoskomisario Anne Tuomisto kertoi tiistaina poliisitiedotteessa.

Tuomisto avaa Ilta-Sanomille, että poliisille tulleen käsityksen mukaan nuorten ajatuksena oli ollut jonkin sortin vapaaottelutyylinen turnaustapahtuma.

– Siinä oli pyritty järjestämään tämmöistä ikään kuin UFC-tyylistä turnausta, eli vähän kamppailulajiturnauksen ajatuksella.

– Lähestymiskulma oli meille jääneen käsityksen perusteella enemmänkin se, että siinä oli ikään kuin tällainen urheilullinen lähtökohta, eikä suinkaan puhtaasti väkivalta-ajatus.

Tietoa niin sanotusta katutappeluturnauksesta oli lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa nuorten keskuudessa.

– Tästä meidän tietojen mukaan kiersi somessa ennakkoon ikään kuin tapahtumakutsu, missä oli vähän jo luokiteltu luokkia tai sarjoja, ja ilmeisesti jonkinasteisia sääntöjä oli mietitty jo tapahtumalle.

– Kyllä se aika vahvasti keskittyi alle 18-vuotiaisiin.

Tuomistolla ei ole tietoa, kuinka paljon nuoria paikalle olisi ollut mahdollisesti tulossa, mikäli poliisi ei olisi pistänyt kaavaillulle turnaukselle stoppia.

– Siinä kohtaa kun partio osui tapahtumapaikalle, siellä oli muutamia nuoria valmistautumassa.

– Meillä ei ole tarkalleen tietoa siitä, että miten laajaksi tämä olisi voinut kasvaa.

Tuomiston mukaan poliisi saapui paikalle aikaisessa vaiheessa, eikä turnaus tai tappelu ollut ehtinyt käynnistyä. Tapahtuneesta ei ole kirjattu rikosilmoitusta eikä asiassa epäillä tapahtuneen rikosta.

Poliisi kävi keskustelemassa katutappeluturnauksen järjestämisessä pääroolissa olleen nuoren ja hänen huoltajiensa kanssa. Poliisin mukaan ”tapaaminen sujui hyvässä hengessä” ja keskustelussa saavutettiin yhteisymmärrys siitä, ettei katu ole tällaisille oikea ympäristö.

– Poliisin kanta on puhtaasti se, että katu ei ole oikea ympäristö tällaisten järjestämiselle, ja pitää edelleen huomioida myös vallitseva koronatilanne. Sekään ei tue tällaisia oma-aloitteisia laajemman joukon kokoontumisia tällä hetkellä.

Tuomisto muistuttaa, että kaikenlaisten, urheiluhenkistenkin, tappelujen järjestämisessä omin päin on aina riskejä.

– Kamppailulajit ovat ihan hyvä harrastus, mutta kun ympäristö on hallitsematon, ei ole varauduttu siihen, että mitä jos tulee joku vamma. Urheiluharrastukset ja kilpailutoiminta tapahtuvat kuitenkin aina ohjatussa ympäristössä ja sääntöjen puitteissa. Katuympäristössä nämä elementit puuttuvat. Siinä on selkeästi aika suuretkin riskit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?