Syyttäjä vaatii 39-vuotiaalle miehelle elin­kautista Helsingissä asumis­yksikössä tehdystä murhasta – uhrissa 106 vammaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyttäjä vaatii 39-vuotiaalle miehelle elin­kautista Helsingissä asumis­yksikössä tehdystä murhasta – uhrissa 106 vammaa

Miestä syytetään veitsellä, saksilla ja haarukalla tehdystä murhasta. Kolmekymppinen nainen on syytteessä pelastustoimen laiminlyönnistä. Kumpikin kiistää syytteen.

Maaliskuun alussa tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti käynnistyi tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

11.5. 13:34

Helsingin käräjäoikeus alkoi tänään tiistaina käsitellä henkirikosta, joka tapahtui Kallion kaupunginosassa sijaitsevan asuntolan asunnossa yöllä 2.–3. maaliskuuta.

39-vuotiasta miestä syytetään murhasta. Kolmekymppinen nainen on syytteessä pelastustoimen laiminlyönnistä.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan 39-vuotias mies tappoi toisen miehen tahallaan, lyömällä ja viiltämällä uhria useita kertoja veitsellä, saksilla ja haarukalla päähän, kaulaan, niskaan ja vartaloon.

Pian teon jälkeen syytetty poistui asunnosta paikalla olleen naisen kanssa ja jätti uhrin verta vuotavana asunnon lattialle.

Uhrille aiheutui väkivallan seurauksena yhteensä 106 vammaa, pääasiassa pisto- ja viiltohaavoja. Haavoista 18 oli päässä, 46 niskassa ja selässä.

Haastehakemuksessa kerrotaan, että mies kuoli asuntolan asunnossa lukuisten haavojen aiheuttamaan verenvuotoon, ilmarintaan ja näistä johtuvaan hapenpuutteeseen.

Syyttäjä: Teko erityisen raaka ja julma

Syyttäjän mukaan 39-vuotias mies teki henkirikoksen erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Syytteen mukaan rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä erityisesti lyöntien ja vammojen suuren määrän, tekovälineiden määrän sekä väkivallan voimakkuuden vuoksi.

Syytetty kohdisti väkivaltaa uhriin, joka oli lyöntien vuoksi päätynyt lattialle ja oli tilanteessa puolustuskyvytön. Uhri pyysi miestä lopettamaan väkivallan, mutta lyöminen jatkui.

Poliisi epäili aluksi myös asunnossa tekohetkellä ollutta naista murhasta, mutta häntä ei enää epäillä henkirikoksesta. Naista syytetään ainoastaan pelastustoimen laiminlyönnistä, koska syytteen mukaan nainen tiesi uhrin olevan hengenvaarassa, mutta jätti silti hankkimasta uhrille apua.

Syyttäjän mukaan nainen ei soittanut hätäkeskukseen tai pyrkinyt muutoinkaan hankkimaan tai itse antamaan uhrille apua, vaikka hän havaitsi 39-vuotiaan lyövän uhria useita kertoja veitsellä ja haarukalla. Väkivallan päätyttyä nainen poistui asunnosta yhdessä murhasta syytetyn kanssa, eikä edelleenkään soittanut paikalle ambulanssia.

Tapahtumien jälkeen kaksikko meni yhdessä kauppaan ja palasi sitten asuntolan alueelle.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja naiselle pelastustoimen laiminlyönnistä sakkorangaistusta.

Syytetyt kiistävät syytteet, tekoa edelsi riitatilanne

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa ennakkovastauksessa 39-vuotias mies kiistää murhasyytteen mutta myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Miehen mukaan hänellä ei ollut surmaamistarkoitusta.

Veritekoa edelsi syytetyn mukaan riita, joka oli syntynyt muun muassa rahasta. Mies kertoi olleensa käsityksessä, että uhri olisi anastanut häneltä aikoinaan rahaa.

Syytetyn kirjallisen vastauksen mukaan väkivaltatilanne olisi saanut alkunsa siitä, että uhri olisi tavoitellut veistä, ja syytetty olisi ryhtynyt puolustautumaan tätä vastaan saatuaan teräaseen käteensä. Esitutkinnassa mies tunnusti lyöneensä uhria ”joitakin kertoja saksilla ja veitsellä”.

Syytetty pyysi ennakkovastauksessaan käräjäoikeudelta, että hänelle tehdään mielentilatutkimus.

Pelastustoimen laiminlyönnistä epäilty nainen kiistää syyllistyneensä rikokseen. Naisen mukaan tilanne ja tapahtuma oli järkyttävä, eikä hän uskaltanut asunnossa tai asunnosta poistumisen jälkeen hälyttää apua ollessaan 39-vuotiaan syytetyn seurassa.

Tuomio asiassa annetaan myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?