WHO: Seuraavaksi saattaa alkaa poikkeuksellisen raju influenssaepidemia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

WHO: Seuraavaksi saattaa alkaa poikkeuksellisen raju influenssaepidemia

Ikäihmisen vasta-aineet influenssaa vastaan ehtyvät keskimäärin kuudessa kuukaudessa. Viime kaudella virukseen ei törmätty Suomessa juuri ollenkaan.

10.5. 20:32 | Päivitetty 10.5. 21:24

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan ensi talvena maailmalla saattavat riehua poikkeuksellisen rajut influenssaepidemiat. Asian Ilta-Sanomille vahvistava THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek huomauttaa, että monista eri tekijöistä riippuvan epidemian laajuutta on kuitenkin vaikea ennustaa.

– Menneellä kaudella on saatu kerättyä kovin vähän influenssakantoja, koska influenssaa ei juuri havaittu pohjoisella pallonpuoliskolla talven aikana. Tämä vaikuttaa rokotevalintaan. Lisäksi väestössä on hiipuvaa immuniteettia ja pieniä lapsia, jotka eivät ole lainkaan kohdanneet influenssaa. Tämä mahdollistaa sen, että seuraava kausi voi olla vakavampi, Nohynek sanoo.

Hanna Nohynek THL:n tiedotustilaisuudessa Helsingissä 1. joulukuuta 2020.

Ehtyneet vasta-aineet selittyvät korona-aikana dramaattisesti huvenneilla influenssatartunnoilla. WHO uskoo ilmiön johtuvan osittain pandemian yleistämistä turvatoimenpiteistä, kuten kasvomaskeista ja etäisyyssuosituksista sekä liki pysähtyneestä ulkomaanmatkailusta.

– Jos suojatoimista pidetään tiukasti kiinni vielä ensi talvena, oletusarvo on se, että kausi voi olla taas lievempi.

Nohynekin mukaan terveiden aikuisten immunologinen muisti auttaa influenssan torjunnassa varsinkin, jos virukset eivät ole muuntautuneet huomattavasti. Sen sijaan esimerkiksi ikääntyneillä ja immuunipuutteesta kärsivillä ihmisillä vasta-aineet hiipuvat jo puolessa vuodessa. Tämän vuoksi tarvitaan rokotussuojaa, Nohynek toteaa.

– Tässä on monta tekijää, jotka tekevät seuraavan kauden hyvin arvoitukselliseksi.

Koska korona-aikana influenssa on liki kadonnut laajasta osasta maailmaa, ovat WHO:n rokotevalinnan ratkaisseet löydökset peräisin pääasiassa trooppisilta vyöhykkeiltä. Tropiikissa viruksia esiintyi myös viime kaudella.

Suomessa ja Euroopassa kauden rokotesuojan taso tulee Nohynekin mukaan riippumaan muun muassa siitä, mitkä muunnokset maanosassa leviävät.

– Sitä ei pysty aina tarkasti ennustamaan. Usein ennuste perustuu siihen, mitä kantoja on eniten nähty edellisellä kaudella tai mitkä täysin uudet kannat ovat saaneet jalansijaa. On usein arpapeliä, mitkä niistä tulevat valtaviruksiksi seuraavilla kausilla. Sen vuoksi nykyään meillä käytössä oleviin influenssarokotteisiin valitaan kaksi A- ja kaksi B-virusta.

Amerikkalaismedia NBC News uutisoi sunnuntaina tutkijoiden havainneen, että viime talvena liikkeellä ei ollut kovin monia viruskantoja. Mikrobiologi Scott Hensleyn mukaan influenssaviruksissa esiintyy usein runsaasti geneettistä vaihtelua.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että viruskantoja ei vain ole tunnistettu aiempaan malliin, koska tapausten vähenemisen myötä myös viruksen testaaminen on vähentynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?