Ihana lämpö saapuu – näillä paikka­kunnilla voidaan ylittää helle­raja lähi­päivinä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ihana lämpö saapuu – näillä paikka­kunnilla voidaan ylittää helle­raja lähi­päivinä

Helleraja voi ylittyä tiistaina, keskiviikkona ja torstaina muutamilla paikkakunnilla Suomessa.

10.5. 11:23

Maanantai valkeni monin paikoin sateisena maan etelä- ja keskiosassa. Pian säähän on tulossa kuitenkin muutos.

– Päivällä sää alkaa kuitenkin jo seljetä ja poutaantua etelärannikolta alkaen, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo.

Suomeen alkaa virrata lämmintä ilmaa Keski-Euroopasta.

– Korkeapaine on parhaiten Suomen yllä tiistaista torstaihin.

Ennusteen mukaan suuren osan maata valtaa kesäinen lämpö sekä aurinkoiset kelit. Kahdenkymmenen asteen lämpötiloja on torstaihin asti luvassa suureen osaan maata. Mahdollista on jopa, että hellerajakin voi ylittyä (25 astetta).

Missä voitaisiin päätyä todennäköisimmin hellerajan ylityksiin ja milloin?

– Ennusteen mukaan tiistaina lämpötilat voivat olla laajalti Suomessa 22 astetta. Kaikkein lämpimintä on Lahden, Kouvolan ja Lappeenrannan seuduilla eli siellä rajan ylitys on todennäköisin, Mustala kertoo.

Keskiviikosta on Mustalan mukaan tulossa jopa hieman lämpimämpi päivä kuin tiistaista. Luvassa on 23 astetta Etelä-Pohjanmaalle ja Satakuntaan.

– Keskiviikkona lämpimintä on Kankaanpään ja Seinäjoen seuduilla. Noilla seuduilla ollaan siis lähimpänä hellerajan rikkoutumista, hän sanoo.

Hellerajaa hätyytellään vielä torstainakin.

– Korkeapaine siirtyy kohti Pohjois-Pohjanmaata, missä voi olla laajalta 24 astetta lämmintä. Hellerajan ylitys voisi tapahtua todennäköisimmin Ylivieskassa, Sievissä ja vielä myös Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella, Mustala kertoo.

Perjantaina korkeapaine alkaa Mustalan mukaan väistyä Suomen yltä.

– Sää muuttuu epävakaisemmaksi, joten ihan yhtä kovia lukemia ei ole silloin luvassa kuin tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

Milloin on helle?

Kun päivän ylin lämpötila on yli 25 celsiusastetta, voidaan Suomessa puhua helteestä.

Käytäntö on voimassa myös useassa Pohjoismaassa.

Esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa puhutaan tällöin "kesäpäivästä" ja Norjassa on käytössä lisäksi epävirallisempi termi "pohjoismainen kesäpäivä", jolloin päivän ylin lämpötila kohoaa yli 20,0 °C:een.

Muista Euroopan maista myös Saksassa on ennen virallisesti käytetty helteeseen verrattavaa termiä, jolloin päivän ylimmän lämpötilan tuli kohota yli +25 asteen.

Nykyäänkin tätä määritelmää käytetään kansankielessä puhuttaessa hellepäivistä.

Etelä-Euroopassa helteelle ei yleensä ole annettu tarkempaa määritelmää. Usein puhutaan vain pidemmistä kuumuusjaksoista.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?