Tältä näyttää toukokuun sää – ”Luonto pyrähtää käyntiin oikein kunnolla" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää toukokuun sää – ”Luonto pyrähtää käyntiin oikein kunnolla"

Kylmän alkukuun jälkeen sää lämpenee ensi viikolla, ja jopa hellepäivät ovat mahdollisia.

Ensi viikolla sää vihdoin lämpenee.

8.5. 16:36

– Ensi viikolla saadaan kesäisen lämmin sää, sanoo Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr.

Lämpötilat kipuavat maan etelä- ja keskiosassa ensi kertaa tänä vuonna yli 20 asteen lukemiin, mahdollisesti paikoin jopa 25 asteen tienoille.

– Jää nähtäväksi, tuleeko hellepäiviä. Voi tulla hellepäivä tai kaksi, Föhr sanoo.

– Kysymys on sitten siitä, kuinka kauan lämpöä kestää. Nyt näyttäisi, ettei ole niin suurta hätää, vaan ensi viikon sunnuntainkin jälkeen lämpötilat säilyisivät 15 asteen tienoilla.

Toukokuun alkupuoli on ollut viileää, ja jopa lumisateita on tullut viime päivinä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Föhrin mukaan ensi viikon lämpö jouduttaa kevään tuloa silmin nähden, kun luonto pääsee kunnolla heräämään.

– Luonto todennäköisesti reagoi todella nopeasti lämpimyyteen, etenkin, kun nyt viikonvaihteessa tulee sateita. Luonto varmaan pyrähtää nyt käyntiin oikein kunnolla. Sitäkin kautta tämä muuttuu paljon kesäisemmäksi. Saadaan lehdet puihin ja niin edelleen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan ensi viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa jopa 3–6 ja pohjoisessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Föhr muistuttaa, että keskipitkä sääennuste kertoo tilastotietoa lämpötilojen keskiarvoista, mutta tarkkoja sääennusteita niiden pohjalta ei voi tehdä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

Toukokuun 24. ja 31. päivä alkavilla viikoilla sekä viikon keskilämpötilat että sademäärät ovat Suomen osalta uudessa kuukausiennusteessa laajalti ajankohdan keskimääräisten arvojen tuntumassa.

Tänä keväänä monia kiinnostaa tavallistakin enemmän, millainen on lakkiaissää. Koronarajoitusten vuoksi monessa perheessä pohditaan juhlien järjestämistä ulkotiloissa. Ylioppilaisjuhlan ajankohta on tänä vuonna lauantai 5. kesäkuuta.

Juhlapäivän tarkempi sää lämpötiloineen ja mahdollisine sateineen selkenee vasta muutamaa päivää aiemmin.

– Sääennusteet ovat nykyään melko hyvin paikkansapitäviä viikko tai jopa kymmenen päivää etukäteen. Mutta tarkempi sääennuste esimerkiksi sateiden suhteen saadaan vasta muutamaa päivää aikaisemmin, Föhr sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?