Kruunuvuorenrannan viimeinen autiohuvila tuhoutui tulipalossa – ”Miksi piti tuhota?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kruunuvuorenrannan viimeinen autiohuvila tuhoutui tulipalossa – ”Miksi piti tuhota?”

Vanha autiohuvila Villa Hällebo paloi maan tasalle perjantaina.

Villa Hällebosta jäivät jäljelle vain savuhormin tynkä ja kasa palanutta ja hiiltynyttä puuta.

8.5. 14:14

Helsingin Kruunuvuorenrannan vanhoista autiohuviloista viimeinenkin on poissa. Villa Hällebo paloi maan tasalle ja tuhoutui täysin perjantaina syttyneessä tulipalossa.

Vain noin kolmen kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta roihunnut huvilapalo nostatti valtavan savupatsaan taivaalle.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos sai hälytyksen Kruunuvuorenrantaan perjantaina kello 16.17. Päivystävän palomestarin Juuso Punnosen mukaan jälkivartiointi palopaikalla jatkui lauantaihin aamukahdeksaan saakka.

Lauantaina aamupäivällä palopaikalla käynyt Patrick Wikblad kertoi, että näky oli lohduton. Pystyssä oli vain tiilestä muuratun hormin tyvi, muutoin palopaikalla oli vain kasa mustunutta ja hiiltynyttä puuta.

Wikbladin mukaan ilmassa oli yhä nenään asti tunkeva palaneen puun leijuva tuoksu.

– Paikalla oli paljon valokuvaajia ja lapsiperheitä, eli huvilan kohtalo kiinnosti. Olen itsekin seurannut huviloita vuodesta 1993 saakka, ja Villa Hällebo oli muistaakseni kaikista alueen huviloista hienoin, Wikblad sanoi Ilta-Sanomille.

Palomiehet keskittyivät tulipalon leviämisen estämiseen läheiseen ympäristöön. Huvilan pelastamiseksi ei ollut mitään tehtävissä.

Tulipalosta ei tullut henkilövahinkoja, sillä romahtamisvaarassa ollut autiohuvila oli asuinkelvottomassa kunnossa.

Tulipalon syttymissyytä ei vielä tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että Helsingissä ei ollut perjantaina ukkosta eikä salamointia eikä Villa Hälleboa ollut kytketty sähköverkkoon.

Villa Hällebo kuvattuna vuonna 2011.

– Tämä oli erittäin ikävää. Miksi viimeinenkin huvila piti tuhota? Nyt on sitten historian kirja sulkeutunut. Paikalla ei ole enää yhtään huvilaa, Wikblad harmitteli.

Villa Hällebo oli viimeinen jäljellä ollut rakennus Laajasalon kupeessa sijaitsevalla Kruunuvuoren huvila-alueella. Se oli aikoinaan poikkeuksellinen, autioituneista pitsihuviloista tunnettu paikka.

Aikanaan Kruunuvuorenranta oli loistokas. 1890-luvun alussa siellä vietti kesiään kaupungin yläluokka. Alueella oli 12 huvilaa. Kaikki muut on jo purettu, tai ne ovat tuhoutuneet.

Viimeinenkin Kruunuvuorenrannan autiohuviloista on nyt poissa.

Villa Hällebo oli rakennettu 1890-luvulla. Vuodesta 2016 se on ollut Helsingin kaupungin omistuksessa. Kun huvilalle ei löytynyt ostajaa, se sai purkutuomion syyskuussa 2020. Huvilan pelastamiseksi oli kuitenkin perustettu työryhmä. Nyt pelastettavaa ei kuitenkaan enää ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?