Suomalaisveljekset saivat isältään harvinaisen teoksen – alkoi poikkeuksellinen perintöriita: papereista toisessa oli kirjain ”F” ja toisessa ”U” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaisveljekset saivat isältään harvinaisen teoksen – alkoi poikkeuksellinen perintöriita: papereista toisessa oli kirjain ”F” ja toisessa ”U”

Kiistaa ratkottiin poikkeuksellisella tavalla.

Suomalaisveljekset riitelivät Ilja Repinin maalaamasta taulusta. Taulun kohtalo ratkaistiin arpomalla, mutta riitely jatkui senkin jälkeen.

8.5. 7:30

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin alkuvuodesta poikkeuksellista perintöriitaa. Kaksi pahasti keskenään riitaantunutta veljestä taisteli arvokkaasta taulusta, postimerkkikokoelmasta ja muusta varallisuudesta.

On hyvin harvinaista, että perintökalleuksista riidellään oikeudessa. Syy tähän on se, että juristikulut nousevat huomattaviksi verrattuna riideltävien tavaroiden arvoon.

Veljesten välisessä riidassa kulminaatiopisteenä oli Venäjän yhden kuuluisimman taidemaalarin Ilja Repinin maalaama taulu.

Pojat perivät taulun juristi-isältään.

 Paperit taiteltiin samalla tavalla, sekoitettiin ja laitettiin astiaan, josta nostin paperin, jossa oli kirjain ”F”.

Ilja Repin on aikansa (1844–1930) merkittävin venäläinen taiteilija. Hän kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin.

Suomalaisperheen hallussa ollut taulu tunnettiin nimellä ”Alaston nainen” tai ”Puolalainen kreivitär”.

Tästä taulusta veljekset riitelivät.

Taulua arvioivat huutokauppa-asiantuntijat Suomessa. Jopa Lontoosta, kuuluisasta Sotheby’sin huutokauppakamarista pyydettiin apua taulun aitouden varmistamiseksi. Se arvioi taulun myyntihinnan olevan 80 000–120 000 puntaa, eli noin 90 000–135 000 euroa. Taulusta annettiin myös aitoustodistus.

 Ilja Repin on aikansa (1844–1930) merkittävin venäläinen taiteilija.

Pesänselvittäjän mukaan taululle olisi ollut kysyntää. Pesänjakoa varten hän joutui määrittelemään itse taulun arvon. Hänen ”varovaisen” arvionsa mukaan taulu oli 85 000 euron arvoinen.

IS:n haastatteleman taideasiantuntijan arvion mukaan Repin maalasi taulun ollessaan Suomessa 1900-luvulla.

Ilja Repinia pidetään aikansa merkittävimpänä venäläisenä taiteilijana.

Asiantuntijan mukaan taulu on maalattu paksulla värillä, mikä oli tyypillistä Repinin myöhäistuotannossa.

Repin maalasi vuosien 1909–1922 välisenä aikana paljon naismuotokuvia. Asiantuntijan arvion mukaan taulu ei ole kaikkein korkeatasoisin, mutta Repinin myöhäisteosten taso vaihtelikin paljon.

Riita sai alkunsa, kun veljekset eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, kummalle taulu päätyisi.

Niinpä kiistassa päädyttiin huippuharvinaiseen ratkaisuun. Veljesten perintösotkua hoitanut pesänhoitaja meni maistraattiin. Julkisen notaarin tehtäväksi annettiin arpoa taulun saaja. Arvonnassa käytettiin kahta samanlaista paperia, joista toisessa oli kirjain ”F” ja toisessa puolestaan ”U”. Kirjaimet tulivat veljesten etunimistä.

– Paperit taiteltiin samalla tavalla, sekoitettiin ja laitettiin astiaan, josta nostin paperin, jossa oli kirjain ”F”, julkisen notaarin allekirjoittamassa asiakirjassa lukee.

Arvonnan jälkeen riitely kuitenkin jatkui.

Taulun voittanut veli väitti, että olikin saanut taulun lahjaksi 1960-luvulla. Hänen mukaansa sitä ei olisi siten pitänyt huomioida ollenkaan isän kuolinpesän varallisuudessa, jota veljekset jakoivat.

Pesänjakajan mukaan taulun saanut mies ei kuitenkaan pystynyt esittämään mitään lahjakirjaa, testamenttia tai muuta uskottavaa selvitystä väitteensä tueksi.

Riitely eteni Helsingin käräjäoikeuteen, jossa veljekset pääsivät vuosien taiston jälkeen yllättäen sopuun.

Veljekset sopivat, että taulu kuuluisi kuolinpesään ja sen arvo olisi 50 000 euroa. Taulun arvonalentaminen vaikutti siihen, että taulun pitänyt veli sai tuhansia euroja enemmän käteistä rahaa kuin mitä pesänjakaja oli alun perin määritellyt.

Taulun pitänyt veli sai kuolinpesästä yli 120 000 euroa käteistä rahaa ja hänen veljensä puolestaan yli 170 000 euroa.

Myös postimerkkikokoelmasta päästiin sopuun: veljekset päättivät, että taulun saanut sai pitää pesänjakajan jaon mukaisesti myös 1 200 euron arvoisen kokoelman.

Veljekset sopivat lisäksi, että he tyytyvät sovintoon eivätkä jatka vääntämistä hovioikeudessa. Näin myös tapahtui: käräjäoikeuden maaliskuussa antama ratkaisu jäi lainvoimaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?