Sanna, 35, matkusti turistina Venäjälle hakemaan Sputnik-rokotteen – kertoo nyt koko tarinan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sanna, 35, matkusti turistina Venäjälle hakemaan Sputnik-rokotteen – kertoo nyt koko tarinan

Sanna heräsi koronan vaarallisuuteen, kun tuttavaperheen jäsen kuoli. Hän päätti lähteä Venäjälle rokotettavaksi.

7.5. 6:30

Kuluvan vuoden aikana Suomesta on Ilta-Sanomien tietojen mukaan vieraillut tavallisia suomalaisia itärajan takana hakemassa Sputnik V -koronarokotteen. Tiettävästi joukossa on etenkin heitä, joiden rokotusaikataulusta Suomessa ei ole ollut varmuutta.

Yksi rokotematkailijoista on pääkaupunkiseudulla asuva Sanna Aaltonen, 35.

– Kuulin tästä mahdollisuudesta alun perin ystäväni kautta. Sen jälkeen olin mieheni kanssa yhteydessä Venäjän suurlähetystöön. Kun sieltä annettiin lupa lentää Moskovaan, pian olimmekin jo matkalla sinne, Aaltonen selvittää.

Pääkaupunkiseudulla asuva Sanna Aaltonen, 35, lensi huhtikuussa kahdesti Moskovaan ja sai siellä sekä Sputnik V -rokotteen ensimmäisen että toisen annoksen.

– Nyt minut on rokotettu jo kahdesti Sputnikilla – ensimmäisen kerran huhtikuun alussa ja seuraavaksi kolme viikkoa myöhemmin.

Jo aiemmin on uutisoitu, että Venäjällä säännöllisesti työnsä puolesta asioivat suomalaiset sekä kaksoiskansalaiset ovat käyneet hankkimassa itselleen venäläisvalmisteisen koronarokotteen.

Venäjä höllensi alkuvuodesta matkustusrajoituksiaan, minkä jälkeen myös turistien on ollut helpompi matkustaa maahan.

Venäläisvalmisteisella Sputnik-rokotteella ei ainakaan vielä ole yleistä myyntilupaa EU:n alueella, mutta eri lähdetietojen mukaan jo ainakin useat kymmenet suomalaiset ovat rokotuttaneet itsensä sillä.

Sanna Aaltonen kertoo, että hän heräsi koronan vaarallisuuteen, kun tuttavaperheen jäsen kuoli koronaan. Lisäksi hänen lastensa koululuokalla paljastui koronatapauksia.

– Korona on aiheuttanut omassa lähipiirissäni surua, ja sitä kautta myös pelkoa. Huoli omasta ja läheisteni turvallisuudesta painoi vaakakupissani eniten, kolmen lapsen äiti Aaltonen kertoo motiiveistaan.

Aaltonen näytti IS:lle Venäjältä saamansa Sputnik V -koronarokotetodistuksen, josta ilmenevät muun muassa hänen molemmat rokotuspäivänsä. Hän myös videoi ja kuvasi koko rokotustapahtuman.

Aaltosen kokemuksen mukaan venäläisellä terveysasemalla huolehdittiin tarkasti koronaturvallisuudesta. Asiointi oli sujuvaa, sillä lääkäri puhui hyvää englantia.

Aaltosen kertoman mukaan klinikan sairaanhoitaja kehotti heti ensimmäisellä kerralla suomalaisnaista kuvaamaan koko prosessin, jotta voisi varmistua siitä, mitä rokotetta on saanut.

– Sairaanhoitaja myös muistutti, että näin toimien voisimme tarvittaessa todistaa kaiken jälkikäteen. Toiminnasta syntyi luotettava kuva, ja saimme kaikki tarvittavat todistuksetkin vaivatta.

Moskovassa on yksityisiä terveysasemia, jotka ainakin ovat olleet valmiita rokottamaan myös ulkomaalaisia.

Sanna Aaltonen kertoo huolestuneensa omasta ja läheistensä terveysturvallisuudesta siinä vaiheessa, kun korona aiheutti ensin kuolemantapauksen tuttavaperheessä ja sitten useampia kuolemia isoisän asuttamassa senioritalossa.

Aaltosen mukaan merkittäviä sivuoireita ei ole ilmaantunut.

– Rokotuksen jälkeen minua väsytti enemmän kuin normaalisti. Tunsin myös pientä nivelkipua ja kolotusta, sellaisia lieviä flunssan alkuoireita oli muutamana päivänä. Kunnes nekin sitten katosivat.

Aaltosen mukaan itse rokotus ei maksanut mitään, vaan oli samalla tavoin ilmainen kuin Venäjän kansalaisillekin.

– Yksityinen sektori veloitti kahdesta käynnistä yhteensä 108 euroa per henkilö. Maksu tuli lääkärintarkastuksesta ja muista rokotteen antamiseen liittyneistä palveluista, hän summaa.

Aaltosen mukaan hän matkusti Venäjälle turististatuksella. Turistiviisumit hankittiin normaalisti suomalaisen matkatoimiston kautta.

– Kun asiakirjat ovat kunnossa, ja koronatestitulos näyttää negatiivista, käsitykseni mukaan kuka tahansa suomalainen voi saada Venäjällä koronarokotteen. Ainakin Moskovassa yksityiset terveysasemat rokottavat myös ulkomaalaisia.

Sanna Aaltosen mukaan moskovalaisella yksityisklinikalla huolehdittiin tarkasti koronaturvallisuudesta. Tässä häneltä mitattiin kuume.

IS:n tietojen mukaan Suomen viranomaisjohdossa asti tiedetään, että myös tavallisia suomalaisia on käynyt Venäjällä rokotematkoilla. THL:ssäkin asia on noteerattu.

– Olemme tietoisia siitä, että rajan takana käydään rokotteita ottamassa, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo.

Aihe on tuttu varsinkin Venäjälle pitkään matkoja järjestäneessä Lähialuematkat-matkatoimistossa.

– Jotkut asiakkaistamme ovat tosiaan matkustaneet Venäjälle nimenomaan rokotuksen vuoksi ja myös kertoneet saaneensa sen siellä, Maria Mäki Lähialuematkoista sanoo.

– Venäjän virallinen kanta on, että rokotuksia annetaan ainoastaan Venäjän kansalaisille ja Venäjällä pysyvästi asuville, mutta jotkin yksityiset lääkäriasemat ovat ilmeisesti antaneet rokotuksia myös ulkomaalaisille. Kenties siksi, että viranomaisen kanta asiaan ei ollut alkuvaiheessa kovin selkeä.

Yksi suomalaisturisti esimerkiksi oli raportoinut Lähialuematkoille, että klinikan lääkäri oli ensin kieltäytynyt antamasta rokotetta ulkomaalaiselle, kunnes oli tullut toisiin aatoksiin.

– Vaikuttaisi siltä, että rokotteita tarjoavia klinikoita löytyy, kun vaan kyselee, Mäki arvelee.

Suomalaisia oli rokotematkoista yhteydessä Lähialuematkoihin erityisesti tammi- ja helmikuussa, jolloin rokotteiden ympärillä riitti eniten kysymysmerkkejä.

– Silloin matkoja kysyttiin runsaasti, mutta nyt viime aikoina kysyntä on ollut pienempää. Näyttäisi siltä, että suomalaiset luottavat saavansa rokotuksen Suomesta lähiaikoina, Mäki linjaa.

– On hyvin vaikea arvioida, kuinka monet suomalaiset ovat saaneet Sputnikin, mutta meidän arvioidemme mukaan ainakin useat kymmenet.

Suomen Moskovan-suurlähetystöstä kerrotaan, että se on saanut asiaan liittyen joitakin suoria yhteydenottoja suomalaisilta.

– Olemme nähneet tietoja siitä, että suomalaisia on matkustanut Venäjälle ottamaan rokotteen, suurlähetystön lehdistöneuvos Taneli Dobrowolski sanoo.

Euroopan lääkevirasto EMA tutkii parhaillaan Sputnik-rokotetta, jolla ei siis ainakaan vielä ole yleistä myyntilupaa EU:n alueella. Miten suomalaisten rokotusmatkoihin oikein suhtaudutaan?

Moskovan-suurlähetystöllä ei Dobrowolskin mukaan ole kantaa asiaan.

– Mutta haluamme muistuttaa, että THL:n suositusten mukaisesti Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille koronaviruspandemiasta johtuen, hän linjaa.

THL:n rokoteasiantuntija Kontio on niin ikään niukkasanainen aiheesta.

– Ei ole kantaa tähän kysymykseen, ihmiset voivat ottaa haluamiaan rokotteita, Kontio vastaa.

– Kaikille rokotteille, joita maailmalla on käytössä, tuskin myyntilupaa EU-alueelle tuleekaan. Suomen kansalaisia rokotetaan ympäri maailman kussakin maassa tarjolla olevilla rokotteilla.

Suomeen palatessaan Sanna Aaltonen joutui tarkkaan koronasyyniin. Lentoasemalta käytössä on jo hajutestikin.

Aaltonen on sitä mieltä, että Sputnik-rokotteen ottaminen kannatti.

Hän kuitenkin ymmärtää, että monet suomalaiset eivät rohkenisi matkustaa Venäjälle rokotteen perässä. Julkisessa keskustelussa esitetyt epäilykset Sputnik-rokotteen tehokkuudesta ja turvallisuudesta todennäköisesti jarruttavat monien matkustusintoa.

– Suostuin tähän haastatteluun nimenomaan siitä syystä, että halusin oman kokemukseni pohjalta karistaa tiettyjä ennakkoluuloja. Ymmärrän hyvin suomalaisten varautuneisuuden tässä asiassa, mutta meidän kohdallamme kaikki sujui alusta loppuun erinomaisesti, Aaltonen kertoo.

– Suomen hallitus ja viranomaiset ovat varmasti tehneet parhaansa sen eteen, että kaikki kansalaiset saataisiin rokotettua mahdollisimman nopeasti, eikä minulla ole rokotustahdistakaan moitittavaa. Mutta koska rokotteen saaminen oli Venäjältä jo mahdollista, katsoin käynnin vaivan arvoiseksi.

IS haastatteli myös toista Moskovassa yksityisklinikalla rokotettavana käynyttä suomalaista. Alle nelikymppinen suomalaismies haluaa itsestään käytettävän tässä yhteydessä nimeä ”Henkka”.

– Olen saanut Sputnikia sekä ykkös- että kakkosannoksen. Hampaat eivät kalise, tukka ei ole lähtenyt päästä eikä partaakaan ole harmaantunut. Olen siinä uskossa, että kaikki on mennyt hyvin, Henkka ruotii.

– En matkustanut Venäjälle etuillakseni rokotusjonossa. Päätökseeni vaikuttivat karmeat kokemukset lähipiiristä, eli kahdelle perusterveelle läheiselleni korona aiheutti tosi vakavia oireita. Se pisti miettimään omaakin turvallisuutta.

Henkalle syntyi käyntinsä aikana käsitys, että monet venäläiset ovat oppineet luottamaan Sputnikiin.

Tarkkana on kuitenkin syytä olla.

– Jos Venäjälle matkustaa, kaikki asiat on syytä tarkistaa aina moneen kertaan. Esimerkiksi nimet ja muut yksityiskohdat saattavat tulla kirjatuksi väärin papereihin, mutta kun on tarkkana, asiat kyllä yleensä hoituvat.

Suomen rokotustahdin kerrotaan olevan yksi Euroopan tehokkaimmista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viimeisimmän arvion mukaan kaikki yli 16-vuotiaat suomalaiset saavat koronarokotuksen ensimmäisen annoksen kesän aikana.

Pitkin vuotta suomalaisten rokotussuunnitelmaan on kuitenkin liittynyt myös erilaisia epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi alkuvuodesta EU ei pystynyt toimittamaan jäsenmailleen rokotteita lupaamaansa tahtiin.

Rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech ilmoittivat tuotantohaasteista, ja niiden jälkeen markkinoille tulleen AstraZenecan ympärillä on riittänyt kysymysmerkkejä. Hiljattain EU ilmoitti haastavansa AstraZenecan oikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?