Saimaannorppien kolmen viikon lainsuojattomuudelle päätös – uudet kalastusrajoitukset voimaan Saimaalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Saimaannorppien kolmen viikon lainsuojattomuudelle päätös – uudet kalastusrajoitukset voimaan Saimaalla

Rajoitusalue laajenee ja verkkokalastuskielto kiristyy, mutta rajoitusten kestoon ei tehty muutoksia.

6.5. 20:48

Saimaannorppaa suojelevista uusista Saimaan kalastusrajoituksista saatiin torstaina päätös. Norpat ehtivät olla lainsuojattomia kolmen viikon ajan, kun aiempi asetus vanheni eikä hallitus ollut päässyt sopuun kalastusrajoitusten pituudesta.

Lauantaina voimaan tuleva valtioneuvoston asetus kasvattaa kalastusrajoitusaluetta yhteensä 2 800 neliökilometriin.

– Jos katsotaan kymmenen vuoden jaksoa, rajoitusalue on nelinkertaistunut, maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Sen sijaan kalastusrajoitusten kesto säilyy entisellään eli rajoitukset alkavat huhtikuun puolessavälissä ja jatkuvat kesäkuun loppuun.

Rajoitusaikana verkkokalastus on edelleen täysin kiellettyä rajoitusalueella. Aiemmin sallitut alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkot ovat jatkossa kielletty huhtikuun puolivälistä kesäkuun 20. päivään saakka. Verkot on myös jatkossa ankkuroitava avovesiaikana.

Kalastusrajoitukset ovat voimassa huhtikuuhun 2026 saakka.

Asetuksesta äänestettiin

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa, että oli perusteltua jatkaa suurin piirtein entisen kaltaisella asetuksella, koska se on toiminut hyvin.

– Asetus on sen kaltainen, että tulemme kaikki toimeen laajalla Saimaalla, niin kalastajat, asukkaat kuin norppakin, Leppä sanoi.

Asetuksen hyväksymisestä päätettiin äänestämällä luvuin 10–2. Lepän kanssa kalastusrajoituksista aiemminkin kinastellut ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) sekä opetusministeri Jussi Saramo (vas) esittivät, että verkkokalastuskieltoa tulisi jatkaa ainakin heinäkuun puoliväliin saakka.

– Vetoan kalastajiin, että verkot pidettäisiin naulassa myös heinäkuun aikana. Suomella on erityinen vastuu saimaannorpan suojelusta, sillä laji elää koko maailmassa ainoastaan Saimaalla, Mikkonen kommentoi tiedotteessa.

Ympäristöjärjestö WWF on tyytyväinen, että pienisilmäisten muikkuverkkojen käyttö on jatkossa kielletty kalastusrajoitusalueella huhtikuun puolivälistä kesäkuun 20. päivään saakka.

– Vaikka asetukseen ei valitettavasti kirjattu WWF:n vaatimaa verkkokalastuskiellon jatkumista heinäkuulle, on muikkuverkkokielto edes tuolle ajalle aito parannus aiempaan esitykseen, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Metsähallituksen mukaan saimaannorppia on kuollut kalanpyydyksiin viimeisen vuosikymmenen aikana vuosittain 2–7 yksilöä. Saimaannorppakannan koon on arvioitu nykyisellään olevan noin 420–430 yksilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?