Kuvat: Tällaisia teräaseita takavarikoidaan nykyään jopa 13-vuotiailta – Helsingin poliisi huolissaan yleistyvästä ilmiöstä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuvat: Tällaisia teräaseita takavarikoidaan nykyään jopa 13-vuotiailta – Helsingin poliisi huolissaan yleistyvästä ilmiöstä

”Nuorten kanssa jutellessa käy ilmi, että heillä alkaa olla ihan normaali ajatus, että teräase on hyvä olla mukana itsepuolustukseksi.”

6.5. 6:29 | Päivitetty 6.5. 13:51

Ennen: kun poika tuli tiettyyn ikään, isä osti hänelle puukon, jolla vesseli saattoi vuolla kaarnalaivoja ja makkaratikkuja tai ottaa sen mukaan partioretkelle.

Nyt: alaikäiset hankkivat teräaseita ”itsepuolustustarkoituksessa”.

Tämä oli kärjistys, mutta ei vailla perusteita.

– Teräaseita löytyy yhä nuoremmilta, sanoo rikosylikomisario Jari Koski, joka johtaa Helsingin poliisilaitoksella väkivaltarikosten tutkintaa.

– Tilastoiminen on hankalaa, mutta tämä on se havainto, joka perustuu meidän päivittäiseen työntekoon.

Ohessa on valokuvina Helsingin poliisin nuorilta takavarikoimia teräaseita.

Helsingin poliisin nuorilta takavarikoimia teräaseita.

Suuri yleisö on voinut tehdä saman havainnon uutisotsikoista. Erilaisia puukotuksia on kevään aikana tuntunut tapahtuvan eri puolilla Helsinkiä miltei viikoittain.

Tekijät ovat alaikäisiä, usein uhritkin.

Otsikot näyttävät jäävuoren huipun. Silloin on jo tapahtunut jotain ikävää tai peruuttamatonta. Poliisi näkee isomman kuvan.

– Nuorten kanssa jutellessa käy ilmi, että heillä alkaa olla ihan normaali ajatus, että teräase on hyvä olla mukana itsepuolustukseksi, Koski kertoo.

Nuorimmat ovat 13–14 -vuotiaita.

– Ja kun puhutaan nuorista, niin missä menee raja? Siinä ei ole käytännössä isoa eroa, onko hiukan yli tai hiukan alle 18-vuotias.

Koski korostaa, että nyt ei puhuta kaikista nuorista eikä edes useimmista nuorista, vaan tietystä joukosta nuoria, jotka liikkuvat kaduilla kuin kotonaan.

Tai joille kadut ovat koti.

– Ja turha sitä on kiistää, että valitettavan usein siellä on osapuolina henkilöitä, joiden oma tai vanhempien äidinkieli ei ole suomi, Koski sanoo.

– Lähi-itä ja Itä-Afrikka, Koski tarkentaa yliedustuksen tahoja.

Rikosylikomisario Jari Koski.

Maahanmuuttajatausta korostuu lisää, kun tarkastellaan tilanteita, joissa teräaseita on käytetty, ei vain säilytetty taskussa tai repussa.

Teräaseen kantaminen ”itsepuolustustarkoituksessa” on niin sanotusti kaksiteräinen miekka.

– Jos ajatellaan, että väkivaltaisiin tilanteisiin ajautuva tai hakeutuva nuori sanoo pitävänsä veistä mukana itsepuolustuksen takia, niin se saattaa silmänräpäyksessä ollakin ihan toisin päin ja hän on se, joka siihen (ensimmäisenä) turvautuu, Koski muistuttaa.

– Kyllähän siinä jotain muuta ollaan hakemassa.

Teräaseen saamista Koski ei pidä vaikeana.

– Niitä voi varastaa päivittäistavaraliikkeistä tai ottaa vaikka kotoa mukaan keittiöveitsen.

– Siellä on (tavallisten veitsien lisäksi) myös linkkareita ja jonkin verran taisteluveitsiä ja löytyy hyvinkin koristeellisia juttuja.

Kosken mukaan itäafrikkalaistaustaisilta on viime aikoina takavarikoitu isoja leveäkärkisiä machete-veitsiä eli viidakkoveitsiä.

– Niitä pidetään takin sisällä tai autossa, kuten Pikku-Huopalahden tapauksessa.

Maaliskuussa Malminkartanossa käytettiin alaikäisten välisessä puukotuksessa karembit-veistä, joka on indonesialainen käyräteräinen taisteluveitsi.

Muita kuin teräaseita poliisi kohtaa alaikäisillä aniharvoin.

– Onneksi. Täytyy koputtaa puuta, että reilusti alle 18-vuotiailla ei ole vielä ampuma-aseita. Silloin ollaan ongelmissa, jos ne yleistyvät, Koski sanoo.

– Mutta kun ollaan yli 18 ja kehitys nuorisorikollisesta oikeaksi rikolliseksi alkaa olla pitkällä, silloin pyritään hankkimaan ampuma-aseita.

– On niitäkin jo tavattu.

Koski muistuttaa nuoren ihmisen olevan taipuvainen tekemään tyhmyyksiä kun hän on porukan mukana.

– Suuri osa lopettaa, kun tulee lisää järkeä, mutta sitten on pieni osa, jolla kehitys menee toiseen suuntaan. Ei ole aikomusta, halua tai älyä lopettaa.

Koskella ei ole tarjota teräaseongelmaan mitään patenttiratkaisua.

– Teräaseiden ”kieltäminen” olisi ihan tuuleen huutamista.

– Tärkeintä olisi, että vanhemmat ovat kiinnostuneita siitä, missä heidän nuorensa pyörivät ja mitä heillä on repuissaan tai taskuissaan.

– Pieni osa nuorista voi huonosti ja heidän vointiaan pitäisi pystyä parantamaan niin, että se energia suuntautuisi johonkin muuhun kuin veitsen kanssa asemalla pyörimiseen. Se vaatisi laajempaa väliintuloa yhteiskunnalta.

Poliisi näkee työssään syiden seuraukset.

Ilta-Sanomat vieraili teräaseita myyvissä liikkeistä Helsingin keskustassa.

Partioaitassa kaikki puukot ja muut olivat lukituissa kaapeissa ja kaapit ovat kassatiskin takana tai (sveitsiläislinkkuveitset) kassatiskin vieressä.

Petri Söderströmin mukaan nuorempikin asiakaskunta on perinteisen partio- tai erähenkistä ja tietää, mitä hakee.

– Jos sitten tulee joku hiippari pyörimään, joka haluaa katsella vähän kaikkea eikä tiedä, mitä haluaa, vartijat osaavat kyllä olla tarkkoina.

Petri Söderström edessä, puukot kassatiskin takana lukitussa lasikaapissa.

Myös Yrjönkadun toisella puolella Scandinavian Outdoorsin myymälässä teräaseet ovat lukkojen takana lasikaapissa.

– Jos alaikäinen haluaa teräaseen, kehotamme häntä tulemaan uudelleen vanhempiensa kanssa, kertoo Jason Dolgov.

Jason Dolgov kehottaa alaikäistä tulemaan uudelleen puukko-ostoksille vanhempiensa kanssa.

Alan erikoiskauppa MyGoodKnife vastapäätä Oopperaa kertoo noudattavansa samaa periaatetta. Valikoimat ovat laajat ja sisältävät keräilyaseita ja myös ”puolustusveitsiä”, sellaisia kuin karembit.

– Yhdellä kädellä kiinni menevä ja avautuva kääntöveitsi on suosittu. Sitten on sahalaitaisia teriä, joilla voi katkoa vaikka köysiä, kertoo Julia Makkonen.

– Alaikäisille emme anna veistä käteen. He voivat katsella lasin takaa ja tulla sitten ostamaan sen vanhempiensa kanssa.

– Saattaa tulla pieniä poikia isoisän kanssa hakemaan vuolupuukkoa. Tai kokkiveistä.

Yrityksellä on myös nettikauppa.

Julia Makkonen ei myy alaikäisille, ellei vanhempi ole mukana.

Vierailimme myös yhdessä keskustan tavaratalossa, jonka ketjun nimi esiintyi Helsingin Sanomien nuorison teräaseistautumisesta kertovassa uutisessa keskiviikkona.

Myytävät teräaseet olivat kaapissa kassan takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?