Ensin tulee lumikaaos, mutta sitten helpottaa – ensi viikolla voi olla +20! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ensin tulee lumikaaos, mutta sitten helpottaa – ensi viikolla voi olla +20!

Loppuviikon surkean sään jälkeen lämmintä ilmaa pääsee leviämään Suomeen.

4.5. 21:38

”Myrskyn jälkeen on poutasää”, lauloi jo Kari Tapio hittikappaleessaan.

Sama tilanne vallitsee Suomen säätilassa seuraavan viikon aikana. Loppuviikon vesi- ja lumikaaoksen jälkeen sää lämpenee selvästi, ja Suomessa aletaan lähestyä kesäisiä lämpötiloja.

Oulun korkeudelle saakka luvassa on 20 asteen lämpötiloja.

– Ilmavirtaus on ollut pitkään suoraan pohjoisesta, mutta sunnuntaina tulee muutos. Ilmavirtaus kääntyy reilun parin viikon tauon jälkeen etelään, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko sanoo.

Puistopiknikille kelpaa ensi viikolla taas lähteä.­

Lämpimän rintaman etulinjassa kulkee joitakin sadealueita, mutta lämpötila nousee jo äitienpäivänä suuressa osassa Suomea vähän yli 10 asteen. Maanantaina Etelä- ja Keski-Suomessa päästään yleisesti 15 asteeseen, ehkä vähän ylikin.

Sateiden väistyttyä ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona pitäisi olla entistä lämpimämpää, ja ennusteissa vilahtelee monin paikoin jo 20 asteen lämpötiloja – aina Pohjois-Pohjanmaata myöten.

Alangon mukaan lämpimin ilmamassa on kuitenkin väistymässä Suomen yltä ensi viikon loppupuolella, eli lähellä 20:ta astetta olevista lämpötiloista päästään nauttimaan vain muutama päivä.

Ennen lämmön tuloa pitää kuitenkin kärsiä loppuviikon surkea sää pois alta.

Keskiviikkona on hyvin koleaa kauttaaltaan. Lämpötila jää eteläisintä Suomea myöten viiden lämpöasteen tuntumaan. Lisäksi etelästä leviää sadealue. Sade tulee etelässä vetenä ja osittain räntänä, illan ja yön aikana sateet muuttuvat lumisemmiksi liikkuessaan maan keskivaiheille.

Torstaiaamuna lunta voi olla maassa Tampereen ja Mikkelin korkeudella. Torstain päivälämpötilat ovat keskiviikon lukemissa.

Varsinainen myteri on luvassa kuitenkin vasta torstain ja perjantain välisenä yönä.

Alanko sanoo, että ennuste torstain ja perjantain välisen yön runsaista lumisateista itäisessä Suomessa ei ole muuttunut. Pietarin ja Laatokan yli tuleva voimakas matalapaine roiskauttaa jopa 15–20 sentin lumipeitteen itärajan tuntumaan Joensuun ja Lieksan seuduille.

Ajokeli on talvinen ja erittäin huono. Varsinkaan kesärenkailla liikenteeseen ei kannata lähteä.

Perjantain aikana lumisateet etenevät Koillismaahan ja Itä- ja Pohjois-Lappiin, mutta silloin matalapaine on jo menettänyt suurimman voimansa.

Eteläisessä Suomessa torstain ja perjantain sateet tulevat pääosin vetenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?