Ihan kohta tulee lunta, räntää ja täyttä veden lotinaa pitkin kevät-Suomea – katso, miten rintama etenee - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ihan kohta tulee lunta, räntää ja täyttä veden lotinaa pitkin kevät-Suomea – katso, miten rintama etenee

Matalapaineet tuovat vettä, räntää ja lunta Suomeen keskiviikosta lähtien. Maan itäosiin lunta voi pyryttää paljon.

4.5. 17:00

Suomen sää jatkuu viileänä. Vielä tiistaina on enimmäkseen poutaista ja sateita esiintyy paikoin lähinnä vain maan itäosassa. Pian sää muuttuu talvisemmaksi koko maassa.

– Matalapaine on nousemassa Suomen ylle sateineen keskiviikoksi. Lounaasta saapuu Suomeen aamulla ja viimeistään aamupäivillä sateita Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin kertoo Ilta-Sanomille.

Sateet tuovat keskiviikosta alkaen Suomeen vettä, räntää ja lunta.

– Sade on maan eteläisissä osissa vettä, mutta sadealue nousee päivän aikana kohti Pirkanmaata, Päijät-Hämettä ja Keski-Suomea. Pohjoista kohti noustessaan sade tulee pääosin räntänä ja lumena, hän sanoo.

– Päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa +5 – +10 astetta ja maan pohjoisosissa 0– +5 astetta, Solin sanoo.

Keskiviikon ja torstaina välisenä yönä lumisade voi olla sakeaa.

– Lunta voi tulla Pohjois-Savoon. Lämpötilat ovat alhaiset ja maan eteläisissä osissakin päivällä ylimmillään vain noin +3 astetta.

Toinen sadealue tulossa perjantaina

Sadealue jää Suomen ylle torstaiksi ja varsikin Pohjois-Savossa sataa runsaasti.

– Torstaina Suomea lähestyy idästä toinenkin sadealue. Se voi tuoda entistä runsaampia lumisateita illalla Pohjois-Savoon, Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan, Solin kertoo.

Lämpötilat pysyvät torstaina ajankohtaan nähden alhaisina.

– Torstaina päivän ylimmät lämpötilat ovat maan eteläisissä osissa +5 – +10 astetta, maan keskiosissa + 2– + 8 astetta ja pohjoisosissa nollan tuntumassa.

Kylmä sää jatkuu perjantaina. Perjantaiaamuna laajalla alueella Itä-Suomessa on ennusteen mukaan vallalla täysi talvikeli.

Lumisateet hyvin voimakas matalapaine, joka kulkee Pietarin ja Laatokan yli pohjoiseen kohti Pohjois-Karjalaa. Se tuo voimakkaat sateet mukanaan.

Perjantaina lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa +4 – +9 astetta. Lapissa ollaan nollan tuntumassa.

Suomen kevääseen kuuluu välillä takatalvi. Ilmatieteen laitoksen mukaan takatalvi tulee, kun yöpakkaset ja lumisateet saapuvat, vaikka terminen kevät on jo päässyt alkuun.

Näin luet sääanimaation värikoodeja, aikaväli 5.–8.5.

Video jutun pääkuvana yllä.

Vasen paneeli:

  • Mustat numerot ovat lämpötiloja, vaalea harmaa pilvisyys, mustat käyrät ilmanpaine.

  • Sininen on lumisadetta, oranssi räntää, keltainen tihkua ja vihreä vesisadetta.

  • Tummennukset näiden alla kuvaavat sateen voimakkuutta.

Oikeanpuoleinen paneeli:

  • Lumisadekertymät kahden vuorokauden juoksevana summana, mistä mm. nähdään runsaat lumisateet Pohjois-Karjalan suunnalla perjantaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?