Lumipommi jysähtää Itä-Suomeen täydellä voimalla – ”Ihan heittämällä 10 senttiä”

Perjantaiaamuna auto kannattaa jättää kotiin ainakin Itä-Suomessa.

4.5.2021 6:02

Lumipommi on matkalla Suomeen – ja se jysähtää kovaa!

Vaikka tällä hetkellä ikkunasta ulos vilkaistessa ei uskoisi, perjantaiaamuna laajalla alueella Itä-Suomessa on vallalla täysi talvikeli.

– Matalapaine on sen verran ärhäkkä, että taivaalta tulee ihan heittämällä 10 senttiä lunta. Kyllä se ihan kunnon pyry on. Kymmenen senttiä voi tulla laajalle alueelle ja sateisimmille alueille jopa 15 senttiä, Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine sanoo.

Roine sanoo, että sateisin alue näyttäisi osuvan Kuopion, Joensuun ja Lieksan seuduille.

Samalla valtava lumimassa tekee luonnollisesti ajokelistä todella karsean.

– Jos ei ole ihan pakko perjantaiaamuna lähteä liikkeelle, niin kannattaa harkita. Aamulla on täysi talvikeli, Roine muistuttaa.

Roine sanoo, että sää toki lauhtuu perjantain aikana nopeasti 3–4 lämpöasteeseen, eli ainakin auratut päätiet muuttuvat nopeasti pelkästään märiksi.

– Mutta ne sivutiet, joita ei aurata ja joille tulee 15 senttiä lunta, siellä lumi tietysti jonkun päivän pysyy, Roine sanoo.

Lumipommin aiheuttaa terävä ja hyvin voimakas matalapaine, joka kulkee Pietarin ja Laatokan yli pohjoiseen kohti Pohjois-Karjalaa. Se tuo voimakkaat sateet mukanaan.

Tämä näky voi olla edessä itäisessä Suomessa perjantaiaamuna. Tällainen takatalvi iski Kuhmon Lentiiraan toukokuussa 2017.

Torstaipäivän aikana sateet tulevat etelässä ja Itä-Suomessa vetenä, mutta lämpötila laskee yöllä pakkasen puolelle. Nollaraja kulkee noin Savonlinnan ja Mikkelin korkeudella.

– Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa sade muuttuu vähitellen lumipyryksi. Sade tulee varmasti lumena, siitä ei ole epäilystä, Roine painottaa.

Lumisadealue leviää torstain ja perjantain välisen yön aikana myös Kainuuseen ja myöhemmin Koillismaahan ja Itä-Lappiin, mutta matalapaine on silloin heikkenemässä, eli lumikuorma jää paljon pienemmäksi.

Torstai-illan ja yön voimakas matalapaine jää Itä-Suomen riesaksi. Päijänteen länsipuoliset osat jäävät matalapaineen vaikutusalueen ulkopuolelle.

Jo keskiviikon aikana Etelä-Suomen saavuttaa toinen matalapaineen keskus. Sade tulee pääosin vetenä, mutta keskiviikon ja torstain välisenä yönä lunta saattaa sadella Tampereen ja Mikkelin korkeudella saakka. Etelämpänä sade voi tulla ainakin osittain räntänä.

Perjantain jälkeen sateet väistyvät vähitellen.

Huhtikuun puolivälissä vallinnut lämpö näyttäisi palaavan ensi viikolla – vesi- ja lumisateiden jälkeen.

Sää on jo hetken aikaa ollut selvästi ajankohdalle tyypillisiä lukemia kylmempi. Päivälämpötilat ovat olleet Etelä- ja Keski-Suomessa 6–9 asteen vaiheilla, Lapissa vain 1–4 astetta.

Ensi viikolla sää kuitenkin muuttuu jälleen aurinkoisemmaksi ja lämpimämmäksi. Ensi viikon tiistain-keskiviikon tienoille luvataan jo laajalti yli 15 lämpöasteen lukemia.

– Ensi viikolla kevään merkkejä on taas näkyvissä. On mielenkiintoista seurata, päästäänkö jossakin paikassa Suomessa jo yli 20 lämpöasteen, Roine mietti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?