Niko Ranta-aho taas epäiltynä huumeliigasta – Katiska 2 syyteharkintaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Niko Ranta-aho taas epäiltynä huumeliigasta – Katiska 2 syyteharkintaan

Poliisin epäilyjen mukaan rikollisryhmä salakuljetti Suomeen yli 70 000 huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia sekä yli 22 000 ekstaasitablettia. Osa rikoksista jäi yrityksiksi.

Kyseessä on niin sanottu Katiska 2 -huumerikosjuttu, jossa yksi epäillyistä on Niko Ranta-aho.

3.5. 10:25

Poliisi kertoo saaneensa valmiiksi heinäkuussa 2020 käynnistyneen esitutkinnan, jossa rikollisryhmää epäillään huumeiden salakuljetuksesta ja salakuljetusten yrityksistä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet marraskuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä. Kyseessä on niin sanottu Katiska 2 -huumerikosjuttu, jossa yksi epäillyistä on Niko Ranta-aho.

Poliisi epäilee, että rikollisryhmä salakuljetti yli 70 000 huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia Slovakiasta Suomeen ja yli 22 000 ekstaasitablettia Espanjasta Suomeen marraskuussa 2020. Lääketabletit saapuivat Suomeen postilähetyksenä ja Tulli takavarikoi ne. Ekstaasit poliisi takavarikoi Espanjasta lähetetystä rengassarjan renkaasta Vantaalla.

Poliisi kertoo, että vyyhdin pääepäilty on 33-vuotias pirkanmaalainen mies, jota epäillään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kyseinen mies on Niko Ranta-aho. Jo aiemmin on uutisoitu Ranta-ahon uusista huumerikosepäilyistä, jossa keskusrikospoliisi epäilee Ranta-ahon jatkaneen huumebisneksiään pian sen jälkeen, kun hän vapautui tutkintavankeudesta Katiska-huumerikosvyyhdissä.

– Pääepäiltyä epäillään sekä toteutuneiden huumausaine-erien salakuljetusten että salakuljetusten yritysten organisoinnista ja amfetamiinin jatkamisen valmistelusta, poliisi kertoo tiedotteessa.

Kaikkiaan 21 henkilöä epäillään tapauksessa osallisuudesta rikoksiin. Epäillyistä kymmenen on ollut esitutkinnan aikana vangittuna.

Rikollisryhmän epäillään myös suunnitelleen mittavaa huumausaineiden salakuljetusta.

– Esitutkinnan mukaan ryhmän oli tarkoitus salakuljettaa Suomeen joulukuussa 2020 ja tammikuussa 2021 50-100 litraa amfetamiiniöljyä, huomattava määrä marihuanaa, 10 000 ekstaasitablettia, 28 kiloa MDMA:ta ja 2 kiloa kokaiinia. Poliisi epäilee, että rikollisryhmän tavoitteena oli valmistaa amfetamiiniöljystä ainakin 150 kiloa puhdasta amfetamiinia Suomessa, poliisitiedotteessa sanotaan.

Poliisin mukaan amfetamiiniöljyn, marihuanan, ekstaasitablettien, MDMA:n ja kokaiinin Suomeen salakuljettamisen sekä amfetamiinin valmistuksen osalta rikokset jäivät yrityksiksi, kun poliisi otti pääepäillyn kiinni Espanjassa tammikuussa 2021.

– Esitutkinnan perusteella Suomen markkinoille oltiin tuomassa valtavia eriä huumausaineita ja poliisi pääsi estämään tarkkojen suunnitelmien toteutumisen ennalta. Huumausaineiden salakuljetusta oli valmisteltu pitkälle. Erien vastaanottoa varten oli esimerkiksi tehty testilähetyksiä Espanjasta, järjestelty toimitusosoitteita ja vuokrattu varastotila Suomesta. Amfetamiinin jatkamista varten oltiin muun muassa hankkimassa siihen tarvittavia aineita, vyyhdin tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista kuvailee tiedotteessa.

Esitutkinnassa selvitettiin lisäksi ampuma-aserikoksia.

Esitutkintaa tehtiin yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Sisä-Suomen ja Helsingin poliisilaitosten sekä Tullin kanssa. Juttukokonaisuus siirtyy nyt syyteharkintaan.

Ranta-aho tuomittiin viime kuussa 11 vuoden vankeuteen Katiska-huumejutussa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho ja liivijengi Cannonballin ex-johtaja Janne Tranberg organisoivat järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, jonka yhteydessä Suomeen tuotiin poikkeuksellisen suuria määriä erittäin vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita vuosina 2017–2019. Käräjätuomio ei ole lainvoimainen.

Takavarikoituja ekstaasitabletteja.

Renkaan sisällä Suomeen salakuljetetut ekstaasitabletit.

Renkaan sisällä Suomeen salakuljetetut ekstaasitabletit.

Takavarikoidut lääketabletit.

Marihuanan salakuljettamista varten tehty testilähetys, joka sisälsi kuorikatetta.

Takavarikoidut ampuma-aseet, kuva kotietsinnältä.

Takavarikoitu ampuma-ase ja ammuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?