Tämä Suomestakin löydetystä Intian variantista tiedetään – professori: Yksi selvä ero muihin tunnettuihin muunnoksiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä Suomestakin löydetystä Intian variantista tiedetään – professori: Yksi selvä ero muihin tunnettuihin muunnoksiin

– Ei ole näyttöä, että variantti pystyisi väistämään immuunisuojaa nykyisiä viruksia tehokkaammin, Julkunen sanoo.

Intian koronatilanne on hälyttävän vaikea, mutta Julkusen käsityksen mukaan se ei liity siellä leviäviin viruskantoihin vaan yhteiskunnan sulkutoimiin tai paremminkin niiden puutteellisuuteen.

29.4. 22:53

Suomesta maaliskuussa havaitut koronaviruksen Intian varianteiksi tunnistetut muunnokset eivät nykytiedon valossa anna aihetta huoleen epidemian pahenemisesta.

– Sen paremmin meiltä kuin maailmalta ei ole kantautunut tietoa, että kyseinen variantti pystyisi väistämään immuunisuojaa jo tiedossa olevia muita virusvariantteja tehokkaammin, virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta sanoo.

Intian variantiksi nimetyn uuden viruskannan perimä ei poikkea merkittävästi jo aikaisemmin selvitettyjen keskeisten muuntovirusten perimästä.

– Intian variantti sijoittuu niin sanotun villityypin ja Etelä-Afrikan kannan väliin, Julkunen sanoo.

THL:n ylilääkäri Otto Helve piti laitoksen infotilaisuudessa mahdollisena, että uuden muunnoksen tartuttavuus saattaa olla jonkin verran korkeampi kuin alkuperäisen viruksen.

Intiasta ja nyttemmin myös Suomesta kolmelta potilaalta tavatussa virustyypissä on yksi selvä ero verrattuna muihin tunnettuihin muunnoksiin. Julkusen mukaan virustyypin perimän muutokset alkuperäiseen virukseen nähden ovat vähäisempiä kuin aikaisemmin tunnistetuilla Etelä-Afrikan, Britannian tai Brasilian mukaan nimetyillä varianteilla.

Intian variantti on siis lähempänä ”alkuperäistä” covid-19-virusta kuin edellä mainitut viruksen variantit. Tämä antaa asiantuntijan mukaan syyn olettaa, että käytössä olevat rokotteet tai aikaisemmin jo sairastetun koronataudin tuottama immuniteetti tehoaa hyvin Intian varianttiin.

Vaikka koronavirus muuntautuu jatkuvasti, ei eri varianttien aiheuttamassa taudin kulussa tai sen vaarallisuudessa potilaalle ole havaittu asiantuntijan mukaan merkittäviä eroja.

– Itse koronataudin kulku on kaikilla koronaviruksen varianteilla lähes sama. Eri virustyyppien tarttuvuus vaikuttaa viruksen vaarallisuuteen välillisesti. Mitä tehokkaammin se tarttuu, sitä vakavampia ovat seuraukset väestötasolla.

Viruksen brittimuunnokselle ominaista on korkea tarttuvuus, mutta rokote tehoaa siihen yhtä hyvin kuin villivirukseen. Etelä-Afrikan ja Brasilian mukaan nimettyjen viruskantojen tarttuvuus ei ole tiettävästi yhä korkea, mutta ne väistävät immuniteettisuojaa alkuperäistä virusta tehokkaammin.

Osalla muuntuneista viruksista on sama korkeampaan tarttuvuuteen liittyvä mutaatio.

Intian koronatilanne on hälyttävän vaikea, mutta Julkusen käsityksen mukaan se ei liity siellä leviäviin viruskantoihin vaan yhteiskunnan sulkutoimiin tai paremminkin niiden puutteellisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?