Puolustusvoimat sai lopulliset tarjoukset kaikilta viideltä hävittäjä­valmistajalta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Puolustusvoimat sai lopulliset tarjoukset kaikilta viideltä hävittäjä­valmistajalta

HX-hankkeen johto pysyy vaiti Suomelle tarjottavien monitoimihävittäjien lukumääristä, aseista ja hinnoista. Boeing puolestaan paljasti ensimmäisenä, kuinka monta konetta se Suomelle myisi.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on vastaanottanut HX-hankkeen lopulliset tarjoukset viideltä hävittäjävalmistajalta. Kuvassa ylhäällä Boeing F/A-18 E Super Hornet, Dassault Rafale ja Eurofighter Typhoon, alhaalla Lockheed Martin F-35A ja Saab Gripen E.

29.4. 14:15

Loppusuora aukesi hankkeessa Suomen ilmavoimien Hornet-kaluston korvaamiseksi uusin monitoimihävittäjin.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on vastaanottanut HX-hankkeen lopulliset tarjoukset viideltä hävittäjävalmistajalta, kertoi valtioneuvosto tiedotteessaan torstaina.

HX-hankkeen johto on ja pysyy vaiti tarjousten tarkasta sisällöstä. Niissä on turvaluokiteltua tietoa. Suosikkeja ei myöskään virallisesti ole, eikä niistä kerrottaisi, vaikka olisi.

– Emme edelleenkään kommentoi konemääriä, asetyyppejä, hintoja tai tarjousten muutakaan sisältöä, koska tarjouskilpailu on yhä kesken ja kaikki kannanotot olisivat herkästi tulkittavissa jonkun puolesta tai vastaan tehdyiksi, kirjoittaa hankejohtaja Lauri Puranen blogissaan puolustusministeriön verkkosivuilla.

– Kaikki pohdiskelu ja keskustelu on tervetullutta, mutta yksittäisten tarjoustietojen valossa ei kannata tehdä liian suuria johtopäätöksiä siitä, miten tarjoaja lopulta menestyy.

Ensimmäisenä tarjouksensa sisällöstä kertoi – ostajan asettamissa rajoissa – yhteiseurooppalaista Eurofighter Typhoonia edustava konsortio, vahvistuksenaan Britannian puolustushankinnoista vastaava ministeri Jeremy Quin. Muilta valmistajilta odotetaan lisätietoja tarjouksesta perjantaina.

Myös Boeing ja Dassault Aviation kommentoivat torstaina lopullisia tarjouksia, mutta vain lyhyesti tiedotteissa. Tässä Boeingin lausunto:

”Boeing ja Yhdysvaltain laivasto ovat jättäneet lopullisen tarjouksensa Suomen HX-hävittäjähankkeeseen. Tarjous sisältää seuraavan sukupolven F/A-18 Super Hornet -monitoimihävittäjän ja elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen EA-18G Growler -monitoimihävittäjän. Boeingin tarjoukseen kuuluu myös mittava teollisen yhteistyön ohjelma, joka tarjoaa merkittäviä pitkän aikavälin mahdollisuuksia Suomen teollisuudelle. Olemme vakuuttuneita, että tarjouksemme on paras valinta vastaamaan Suomen ilmavoimien kaikkein vaativimpiin suorituskykyvaatimuksiin pitkälle tulevaisuuteen.”

Boeing vahvisti illansuussa suomalaismedialle, että se tarjoaa Suomelle enimmillään 64 monitoimihävittäjää. Niistä 50 olisi Super Horneteja ja 14 Growlereita. Lukumäärästä kertoivat ensin muun muassa Yle Uutiset, Helsingin Sanomat ja STT.

Ja näin Dassault Aviationin Suomen-ohjelman johtaja Benjamin Gardette:

”Dassault Aviation ja Rafale-kumppanit ovat tehneet työnsä hyvin huolellisesti ja ovat vakuuttuneita siitä, että paras ja lopullinen tarjouksemme on erittäin kilpailukykyinen ja että se soveltuu Suomelle ja täyttää viranomaisten asettamat arviointikriteerit. Dassault Aviation ja Rafale-kumppanit tarjoavat Suomelle optimoidun ratkaisun, joka on kustannustehokas ja joka antaa Suomen puolusvoimille koeteltuja sotilaallisia suorituskykyjä. Rafalen tukikonsepti täyttää huoltovarmuuden vaatimukset sekä itsenäisen toimintakyvyn että riippumattomuuden osalta. Sitä tukee laaja ja kunnianhimoinen teollisen yhteistyön paketti, joka antaa suomalaisille kumppaneille laaja-alaisen pääsyn Rafalen sisältämään ranskalaiseen teknologiaan. Parhaan ja lopullisen tarjouksen muu sisältö on turvaluokiteltua tietoa, eikä sitä puolustusministeriön linjan ja ohjeistuksen mukaan voi antaa julkisuuteen.”

Tarjottavien Rafale-koneiden lukumäärää Dassault ei kertonut.

Uusien monitoimitoimihävittäjien hankintaan on varattu 10 miljardin euron kokonaisrahoitus. Tästä lentokoneiden, niiden aseiden sensorien sekä huolto- ja tukeutumisjärjestelmien hankintaan varataan 9,4 miljardia. Hävittäjien sovittamiseen Suomen puolustusjärjestelmään kuluu 579 miljoonaa euroa viidelle vuodelle. Loput 21 miljoonaa käytetään hankkeen valmisteluun.

Seuraavaksi suomalaiset asiantuntijat arvioivat tarjoukset tarkasti. Arvioinnissa HX-hanke seuraa etukäteen valmisteltua päätösmallia. Arviointi saadaan valmiiksi syksyllä 2021. Hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto puolustusministeriön esityksestä loppuvuodesta 2021.

Artikkelia päivitetty klo 16.07: Lisätty Boeingin ja Dassaultin lausunnot lopullisista tarjouksista. Päivitys klo 20.34: Lisätty tieto Boeingin tarjouksen sisältämästä hävittäjien lukumäärästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?