Päivi Räsäselle syyte kolmesta kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.

29.4.2021 12:33 | Päivitetty 29.4.2021 12:59

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd)vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä lopetti esitutkinnan yhden rikosepäilyn kohdalla. Se koski Räsäsen lausumia MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa. Ohjelmassa Räsänen oli syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan väittänyt, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma. Valtakunnansyyttäjän mukaan tämä lausuma halventaa homoseksuaaleja. Teko olisi kokonaisuutena arvioiden kuitenkin vähäinen, vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun. Lopputulos olisi se, että valtakunnansyyttäjä jättäisi syytteen nostamatta. Siksi esitutkinnan jatkaminen oli valtakunnansyyttäjän mukaan tarpeetonta.

Poliisi oli jo aiemmin lopettanut esitutkinnan, kun ilmeni ettei se ollut katsonut ohjelman nauhoja. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi suorittamaan asiasta esitutkinnan, jotta ohjelma katsotaan ja tutkitaan, mitä siinä on sanottu.

Syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta.

Yksi syytteistä koskee Räsäsen kirjoitusta: "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen."

Räsänen on esittänyt tiedotteen mukaan kirjoituksessaan homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja, ja väittänyt, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Pohjolan osalta syyte koskee sitä, että hän on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla.

Räsänen on julkaissut tiedotteen mukaan Twitter- ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan homoseksuaaleja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Räsänen on tiedotteen mukaan "Mitä Jeesus ajatteli homoista?" esittänyt homoseksuaaleja halventavia lausumia Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa. Jakso oli otsikoitu ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”.

Ohjelmassa Räsänen oli tiedotteen mukaan sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin ”geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä”. Tiedotteessa kerrottaan myös, että ”Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit”.

Syytteen mukaan lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat ja ne ovat syytteen mukaan homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Päivi Räsäseen kohdistunut rikosepäily on aiheuttanut julkista keskustelua. Muun muassa kokoomuksen kansanedustajat ovat arvostelleet sitä.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikos määritellään Suomen rikoslaissa seuraavasti:

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?