Venäläinen floristi kertoo, miksi Putinin Lipposelle antamat punaiset ruusut olivat ”looginen valinta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Venäläinen floristi kertoo, miksi Putinin Lipposelle antamat punaiset ruusut olivat ”looginen valinta”

Perjantaina syntymäpäiväänsä viettänyt Paavo Lipponen sai kukkalähetyksen Venäjän presidentiltä.

–Olimme Päivin kanssa iloisesti yllättyneitä, Lipponen totesi Putinin muistamisesta.

23.4.2021 21:01

Entinen Suomen pääministeri Paavo Lipponen kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa saaneensa syntymäpäiväkukkia Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta. Lipponen täytti perjantaina 80 vuotta.

– Tuo on kyllä valtava kimppu punaisia ruusuja, on tuossa varmaan tusina, Lipponen kuvaili presidentti Putinin kukkalähetystä.

Espoossa kukkakauppaa pitävä venäläinen floristi Irina Kressiak kertoo, että presidentin kukkavalinta kuulostaa kulttuuriinsa nähden varsin loogiselta. Suomessa punaiset ruusut liitetään usein romantiikkaan, mutta Venäjällä ei niinkään.

– Venäjällä punaisia ruusuja voi antaa missä tahansa tilanteessa. Niitä annetaan varmasti paljon tärkeiden virkamiesten välillä, Kressiak kertoo.

Sen sijaan keltaisten kukkien antamista kannattaa Venäjällä välttää. Keltainen kukkalähetys on surun, eron tai petoksen symboli.

Kressiakin mukaan Suomessa on sopivaa antaa ruusuja pieniäkin määriä, mutta Venäjällä ei niinkään. Hän ei usko, että itänaapurissa juuri ostetaan yksittäisiä ruusuja.

Kaikkein tärkein muistisääntö lienee se, että venäläisessä kulttuurissa kukkia pitää olla aina pariton määrä. Periaatteessa sääntö pätee aina kymmenenteen kukkaan saakka, mutta moni noudattaa sitä suuremmissakin kimpuissa. Parillisia määriä annetaan usein hautajaisissa.

IS:llä ei ole tarkkaa tietoa, montako ruusua Lipposen saamassa kimpussa oli.

Kressik ei pidä suinkaan suurieleisenä sitä, että Venäjän presidentti lähetti Suomen entiselle pääministerille komean ruusukimpun. Venäjällä ruusuja annetaan usein ja paljon.

– Venäjällä annetaan enemmän kukkia kuin Suomessa, mutta kotiin niitä ostetaan harvemmin. Suomalaiset puolestaan ilahduttavat kukilla myös itseään, kukkakauppias kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?