Tutkinnanjohtaja: Kuolemaan johtanut puukotus rautatieasemalla alkoi viattomasta laukun heiluttelusta – "Se johti sitten tähän tappoon" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkinnanjohtaja: Kuolemaan johtanut puukotus rauta­tie­asemalla alkoi viattomasta laukun heiluttelusta – "Se johti sitten tähän tappoon"

Tutkinnanjohtajan mukaan kuolettavaa puukotusta edelsi suukopu, joka oli saanut alkunsa ärsyyntymisestä laukun heilutteluun.

23.4. 13:52

Helsingin päärautatieasemalla maanantaina tapahtuneesta puukotuksesta epäilty 16-vuotias poika vangittiin perjantaina todennäköisin syin epäiltynä taposta. Puukotuksen uhrina kuoli 24-vuotias henkilö.

16-vuotiaan epäillyn vangitsemisoikeudenkäynti järjestettiin perjantaina Pasilan poliisitalon pakkokeinosalissa. Tapauksen tutkinnanjohtaja Jukka Larkio vastasi toimittajien kysymyksiin vangitsemiskäsittelyn jälkeen.

Tapahtumat käynnistyivät maanantai-iltana hieman ennen puoli yhdeksää, kun kaksi seuruetta kohtasi toisensa rautatieaseman ratapihalla ulko-ovien edessä. Toisessa seurueessa oli kolme täysi-ikäistä henkilöä, toisessa seurueessa seitsemän alaikäistä nuorta.

Entuudestaan toisilleen tuntemattomien seurueiden välillä virisi suukopu. Uhri kuului seurueista pienempään.

– Yhdellä seitsemän hengen seurueesta oli pieni laukku. Hän heilutti olkahihnasta sitä laukkua, ja laukun heiluttelu ilmeisesti ärsytti tätä toista seuruetta. Siinä sanottiin, että lopeta tuo laukun heiluttelu, ja sitten alkoivat vastapuheenvuorot siihen. Se johti sitten tähän tappoon, Larkio kertoo.

Larkio arvioi, että tapahtumat kestivät muutamia minuutteja. Suukopu pääosin ulkomaalaistaustaisten osapuolten välillä äityi tappeluksi. Puukotustilanne tapahtui päärautatieaseman alikulkutunnelin suuaukon ulkopuolella.

– Hetken aikaa oltiin ratapihan ulko-ovien edessä ja siitä lähdettiin kävelemään raiteiden 1 ja 2 kohdalle.

– Ennen raiteita alkoi pahoinpitely, ja pahoinpitelyn yhteydessä uhria puukotettiin ylävartaloon niin, että hän menehtyi.

Larkion mukaan tapahtumista on olemassa valvontakameratallenteita, mutta ulkopuolisia silminnäkijöitä ei ole ilmennyt.

Tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kommentoi perjantaina rautatieaseman perjantaista kuolettavaa puukotusta.

Larkion mukaan 16-vuotias epäilty on ollut kuulusteluissa yhteistyöhaluinen. Muutoin Larkio ei epäillyn kuulusteluissa kertomaa kommentoi.

Poliisi otti ensivaiheessa seitsemän henkilön seurueesta kiinni kuusi henkilöä, jotka kaikki ovat alaikäisiä. Aluksi poliisille ei ollut selvää, kuka tilanteessa oli käyttänyt teräasetta.

Selvitysten jälkeen epäilykset kohdistuivat tuolloin vielä karkuteillä olleeseen 16-vuotiaaseen poikaan, jota epäillään nyt ainoana taposta.

– Poliisilla oli tiedossa, että tällainen seitsemäs henkilö on olemassa.

Poliisi otti 16-vuotiaan kiinni tiistaina, kun hän itse ilmoittautui poliisille. Muut seurueen jäsenet päästettiin vapaalle jalalle kuulustelujen jälkeen.

– Hän oli tietoinen siitä, että kuusi muuta henkilöä oli otettu kiinni, ja hän itse ilmoittautui poliisille. Todennäköisesti niin, että nämä kuusi muuta kaveria eivät syyttä suotta ole poliisin tiloissa.

Puukotusta edeltäneen riidan lisäksi mitään suoranaista motiivia veriteolle ei ole löytynyt.

Larkion mukaan teräaseen kantaminen mukana on nykyään valitettavan tyypillistä.

– Tässä on oikeastaan esimerkki teräaseen käytöstä, että mistä se usein lähtee. Tämä on hyvin tyypillistä, että tilanne lähtee jostain pienestä suukovusta, ja se johtaa todella vakavaan väkivaltaan.

– Näitä ei voi missään nimessä sanoa yksittäistapauksiksi, Larkio toteaa.

Syytteen nostamisen määräaika jutussa on perjantaina 18. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?